Klargjør siden...
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nyhetsstudio

15/12 Rekordlav strømpris natt til mandag

En periode natt til mandag får norske strømkunder i store deler av landet den laveste strømprisen for desember noensinne.

I Sørøst-Norge faller prisen til 0,3 øre/kWh før nettleie og avgifter, noe som er det laveste norske kunder har betalt for strøm i desember noensinne, skriver Europower.

Prisen forblir under 1 øre/kWh i spotmarkedet i fire timer natt til mandag.

I Sørvest-Norge blir prisen også så lav som rundt 0,3 øre/kWh en periode. I Midt-Norge blir prisen 1,1 øre/kWh, noe som er den laveste desemberprisen siden 2015 i dette området.

Bunnrekord for desember blir det også på Vestlandet, som aldri har hatt desemberpris under 2 øre/kWh. Mandag faller prisen til 0,56 øre/kWh i to timer fra klokken 2.

Det eneste området som ikke setter rekord, er Nord-Norge. Men prisen blir likevel lav, med 1,7 øre/kWh klokken 3.

De rekordlave prisene kommer bare få dager etter at spesielt Sør-Norge hadde svært høye strømpriser før helgen. Onsdag var strømprisen oppe i 10,53 kroner/kWh før moms.

Utover dagen vil prisene øke til en makspris på 37,5 øre/kWh i Sørøst-Norge. Snittprisene for mandag blir som følger:

  • Sørøst-Norge: 24,7 øre/kWh
  • Sørvest-Norge: 24,1 øre/kWh
  • Midt-Norge: 8,2 øre/kWh
  • Nord-Norge: 8 øre/kWh
  • Vest-Norge: 23,7 øre/kWh

(©NTB)
NTB

15/12 Israel stenger sin ambassade i Dublin – anklager Irland for ekstrem politikk

Israel mener Irland fører en antiisraelsk politikk og stenger ambassaden i landet. – Dypt beklagelig, svarer den irske regjeringen.

Det var Israels utenriksminister Gideon Saar som søndag kunngjorde stengningen av ambassaden.

Irlands statsminister Simon Harris går i rette med de israelske påstandene.

– Dette er en dypt beklagelig beslutning fra Netanyahus regjering. Jeg avviser på det sterkeste at Irland er antiisraelsk. Irland er for fred, for menneskerettigheter og for folkeretten, skriver Harris på X/Twitter.

I likhet med Norge anerkjente Irland Palestina som en selvstendig stat i mai i år. Det gjorde også Spania, og like etter fulgte Slovenia.

I Saars begrunnelse viser han til at Israels ambassadør ble hjemkalt tidligere i år på grunn av Irlands beslutning.

– Det bør bemerkes at Israels ambassadør til Dublin tidligere ble kalt hjem som følge av Irlands ensidige avgjørelse om å anerkjenne «en palestinsk stat», står det i uttalelsen.

I tillegg viser han til at Irland i forrige uke ga sin støtte til Sør-Afrikas sak mot Israel i Den internasjonale domstolen (ICJ), der Israel er anklaget for folkemord.

I sitt innlegg på X skriver den irske statsministeren også at Irland ønsker en tostatsløsning slik at Israel og Palestina kan leve side om side i fred og trygghet.

– Irland vil alltid stå opp for menneskerettighetene og folkeretten. Ingenting vil kunne lede oss vekk fra det, skriver han.

NTB-Reuters

15/12 Sanger arrestert i Iran etter å ha opptrådt uten hodesjal

Den iranske sangeren Parastoo Ahmadi er pågrepet etter at hun strømmet en video på Youtube der hun opptrer uten det påbudte hodesjalet og med en ermeløs kjole.

Nå risikerer hun å bli stilt for retten etter at iranske myndigheter har strammet ytterligere inn på den allerede strenge kyskhetsloven.

Konserten som Ahmadi holdt sammen med bandet sitt, ble strømmet på internett onsdag kveld, kun få timer før den nye, skjerpede kyskhetsloven trådte i kraft. Fredag ble det kjent at Ahmadi var pågrepet av politiet.

Ifølge den skjerpede loven får ikke kvinner lov å gå i tettsittende klær, og de får ikke vise annen hud enn ansikt, hender og føtter. De må dessuten bære heldekkende hodeplagg som hijab eller chador. Menn får ikke vise fram bare skuldre, bar hud over knehøyde eller hud under brystet.

Den nye loven åpner for å bruke pisking, fengselsstraff, bøter og reiseforbud som straff for den som bryter den. Ifølge Amnesty International risikerer kvinner som bryter loven, også dødsstraff.

Myndighetene i Iran har skjerpede loven etter de landsomfattende demonstrasjonene som brøt i 2022 i kjølvannet av at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt etter å ha blitt pågrepet for angivelig å ha brutt landets klesregler.

(©NTB)
NTB-AP

15/12 Nå kommer skattekortet – Skatteetaten advarer mot svindelforsøk

Mandag får de fleste nordmenn melding om at skattekortet er klart for å sjekkes. Dette utnyttes av svindlere som driver med phishing.

– Skatteetaten sender aldri lenker uoppfordret i eposter eller SMS, sier Skatteetatens sikkerhetsdirektør Ragna Fossen i en pressemelding.

Hun sier at den beste beskyttelsen mot svindel er at man selv går til skatteetaten.no eller altinn.no og logger på der.

– All vår elektroniske kommunikasjon med skattytere, som omfatter sensitive opplysninger, skjer innlogget via skatteetaten.no og altinn.no, sier Fossen.

Skattekortet kommer mandag
Den 16. desember vil det komme meldinger til alle med inntekt eller formue om at skattekortet er klart og bør sjekkes. Dette gjøres ved å gå inn på skatteetaten.no eller altinn.no, der man logger seg inn og må sjekke om opplysningene Skatteetaten har på deg og din formue og inntekt, stemmer.

I forbindelse med utsendinger av meldinger om skattekort er det også ofte svindlere som forsøker å få folk til i gi fra seg sensitiv informasjon ved å utgi seg for å være fra Skatteetaten. Etaten politianmelder slike tilfeller jevnlig.

Råd til dem som mottar svindel-eposter
Skatteetaten kommer med følgende rås til dem som mottar forsøk på epost-svindel

  • Ikke oppgi noe av informasjonen det bes om, eller svar på SMS eller epost som du er usikker på. Trykk ikke på lenker eller vedlegg, men slett eposten.
  • Hvis du har gitt kort- og kodeopplysninger som ble etterspurt fra en slik falsk epost, ta kontakt med banken og sperr kort og kontoer så raskt som mulig.
  • Send gjerne videre mistenkelige SMS-er eller eposter til phishing@skatteetaten.no. Det gir dem mulighet til å oppdage nye varianter raskere.
  • Ta også gjerne kontakt med politiet. Her kan du få råd om hva du bør gjøre videre.

(©NTB)
NTB

15/12 Store mengder snø i vente: – Utvilsomt mye

Det er ventet mye snø i flere deler av landet det neste døgnet.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for indre og midtre strøk av Helgeland og nord i Trøndelag, som varer fra søndag og helt til tirsdag morgen. Her er det ventet 20–40 cm snø på 24 timer.

– Denne delen av landet er nok mer vant til mye snø på kort tid enn for eksempel Østlandet. Men det er utvilsomt mye, og derfor har vi også gått ut med et farevarsel, sier meteorolog Ole Henrik Botvar til Dagbladet.

Det er også sendt ut gult farevarsel for snøfokk i fjellet i Sør-Norge fra søndag kveld, der det er ventet vestlig liten til full storm på utsatte steder.

– Kolonnekjøring kan bli innført og/eller veier kan bli stengte på kort varsel, advarer meteorologene.

Helt nord i landet er det også skikkelig ruskevær i vente. Fra søndag ettermiddag er det ventet kraftige vindkast i deler av Troms og Vest-Finnmark.

– Søndag ettermiddag øker vinden til sør og sørøstlig full storm utsatte steder med lokalt kraftige vindkast på 27–35 m/s. På de mest utsatte stedene kan det bli kortvarig sterk storm med vindkast opp mot 40 m/s, opplyser meteorologene.

Det er i tillegg sendt ut et gult farevarsel for snøfokk i deler av Finnmark fra mandag morgen.

(©NTB)
NTB

14/12 Keir Starmer besøker Norge mandag

Mandag skal britenes statsminister Keir Starmer møte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Bergen. De to skal blant annet snakke om forsvar og fornybar energi.

NTB

14/12 Betydelig snøskredfare mange steder søndag

Det er sendt ut farevarsel for snøskred på nivå 3 for flere områder fra Trollheimen i Midt-Norge til Finnmark søndag.

Varsom.no melder om at det søndag kan gå mange våte løssnøskred i Trollheimen, som strekker seg mellom Nordmøre og Trøndelag. I tillegg er det fare for fersk fokksnø i høyden.

I tillegg til Trollheimen er det også sendt ut varsel om betydelig fare for snøskred svært mange steder på Vestlandet: Hardanger, Voss, Indre Sogn, Jotunheimen, Indre Fjordane, Sunnmøre og Romsdal. Faren er også på nivå 3 for Helgeland, Svartisen, Ofoten, Sør-Troms, Indre Troms, Lyngen, Nord-Troms og Vest-Finnmark.

Folk bes om å unngå skredterreng, og det advares om at man kan miste livet om man blir begravd av snømassene.

(©NTB)
NTB

14/12 Marius Arion Nilsen gjenvalgt på topplassen på Aust-Agder Frps liste

Marius Arion Nilsen ble lørdag enstemmig gjenvalgt på topplassen på Aust-Agder Frps liste til stortingsvalget neste høst.

– Jeg er stolt og takknemlig for tilliten jeg får som listetopp for neste års stortingsvalg. Frp går til valg på å bytte ut regjeringen og ikke minst endre politikken, sier Nilsen i en melding til NTB.

Han sier at et regjeringsskifte er avhengig av et sterkt Frp, noe han sier han skal kjempe for ved å få fram partiets gode politikk.

Han ramser opp fornuftige strømpriser, lavere skatter og avgifter, mer frihet og færre reguleringer for folk og næringsliv, samt tryggheten tilbake i gatene som viktige kampsaker.

– Frp er det reelle alternativet i norsk politikk for ny kurs folk og næringsliv, påpeker Nilsen, som ble innvalgt i 2021 og i dag er partiets energi- og miljøpolitiske talsmann.

(©NTB)
NTB

14/12 Iran sier de lar IAEA gjennomføre flere atominspeksjoner

Iran åpner for at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) kan gjennomføre flere inspeksjoner ved landets kjernefysiske forskningsanlegg.

– Vi har trappet opp kapasiteten, da er det naturlig at også antallet inspeksjoner økes, sier Mohammad Eslami, som leder landets atomprogram.

Verdenssamfunnet frykter at Iran bruker forskningen til å utvikle atomvåpen, mens Iran selv avviser dette og sier at det kjernefysiske programmet kun har fredelige hensikter.

Landet har en rekke atomkraftanlegg.

(©NTB)
NTB

13/12 Stortinget ber om ekstraordinære tiltak for strømprisene i sør

Et enstemmig Storting ba fredag regjeringen om å presentere «ekstraordinære tiltak» som kan innføres for å bøte på høye strømpriser på Sør- og Sørvestlandet.

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med ekstraordinære tiltak som kan innføres i NO2 (for eksempel bruk av flaskehalsinntekter) for å kompensere for ekstraordinært høye strømpriser i dette prisområdet,» heter det i det såkalte løse forslaget fra Rødt.

Samtlige partier stemte for, sier Rødts nestleder Sofie Marhaug til NTB.

Det er uklart hva slags tiltak dette innebærer, men Marhaug kaller dette «en klar beskjed fra Stortinget om at mer må gjøres.»

Området NO2 dekker i hovedsak Rogaland, Agder, Vestfold og Telemark.

(©NTB)
NTB

13/12 Hyrer privatetterforsker for å finne stjålet henger – har fått inn en kvart million på Spleis

Fredag morgen var det kommet inn over 251.000 kroner på en Spleis som artisten Sol Heilo opprettet etter at bilhengeren med hennes musikkutstyr ble stjålet.

Pengene skal hun bruke til å hyre en privat etterforsker for å finne hengeren, som ble stjålet tirsdag i Haslum i Bærum.

– Jeg ønsker å sette en privatetterforsker på saken, selv om saken er anmeldt til politiet. Det er en dyr affære som jeg selv ikke har råd til, derfor ber jeg om hjelp, skrev hun i sosiale medier torsdag kveld.

Skulle det bli midler til overs vurderer sangeren og komponisten å kjøpe noen nye instrumenter, og overskytende bidrag etter det vil tilbakeføres til giverne i dialog med Spleis», heter det videre.

Et innlegg hun delte onsdag i fortvilelse er delt 43.000 ganger på Facebook. Der forteller hun om tyveriet av hengeren, som sto parkert utenfor rekkehuset der hun bor og blant annet inneholder verdifulle, til dels spesiallagde, instrumenter.

Hendelsen engasjerte folk og skapte stor medieomtaler. NRK , som først skrev om privatdetektivplanen, sendte bort folk for å følge opp et tips om at hengeren var sett i veikanten i Geilo, noe som viste seg ikke å stemme.

– Jeg er dypt rørt og helt satt ut av følelsen av at hele Norge holder rundt meg, skriver hun i et nytt innlegg.

(©NTB)
NTB

13/12 Nytt fall i strømprisene

Etter noen dager med prissjokk på strøm faller prisene nedover på lørdag. I de dyreste områdene blir snittprisen på rundt 41 øre per kWh

Dyrest blir strømmen i den sørligste delen av Norge (prisområde NO2), hvor spotprisen i snitt vil ligge på 41,3 øre per kWh lørdag, mens den vil ligge på 40,7 øre per kWh på Østlandet, ifølge strømbørsen NordPool.

Medregnet moms gir det en pris på rundt 51 øre per kWh. I tillegg kommer elavgift, nettleie og eventuelle påslag fra strømselskapet.

For de andre delene av landet blir den gjennomsnittlige spotprisen som følger (før moms):

NO5 (Midtre del av Vestlandet): 38,6 kWh

NO3 (Nordre del av Vestlandet og Midt-Norge): 13,9 øre per kWh

NO4 (Nord-Norge): 10,4 kWh.

De dyreste timeprisene inntreffer på Østlandet mellom klokka 9 og 11 lørdag. Da vil prisen ligge på rundt 45 øre per kWh.

Torsdag kveld nådde strømprisene nye rekorder, og på det meste var spotprisen på 10,53 kroner per kWh. Etter at strømstøtten var trukket fra, måtte kunder betale 2,14 kr/kWh inkludert moms.

(©NTB)
NTB

12/12 Blinken advarer mot nye konflikter i Syria

USAs utenriksminister Antony Blinken advarer mot å starte nye konflikter i Syria etter at opprørsstyrker avsatte sittende president Bashar al-Assad.

Blinken trakk fram at det har vært både israelsk og tyrkisk militæraktivitet på syrisk jord de siste dagene.

– Når det kommer til de mange aktørene som har interesser i Syria, er det også viktig å forsikre oss om at vi ikke starter noen nye konflikter, sa Blinken under et besøk til Syrias naboland, Jordan, der han møtte kong Abdullah.

Israel har den siste uken gjennomført flere luftangrep mot Syria. Israel hevder at de forsøker å forhindre at våpen havner i «feil hender».

– Israelerne har sagt at de ønsker å forhindre at militært utstyr fra den syriske hæren havner i hendene til terrorister og ekstremister, sier Blinken.

Blinken og Abdullah tok sammen til orde for et trygt og sikkert Syria, og Blinken sa at USA håper på at Syria ikke blir brukt som «en base for terrorisme».

Nå skal Blinken videre til Tyrkia, der han skal møte landets utenriksminister Hakan Fidan.

(©NTB)
NTB-AFP

12/12 Russland: Er i kontakt med Syrias nye makthavere

Russiske myndigheter sier de har opprettet direkte kontakt med HTS, gruppen som ledet opprøret mot Assad-regimet i Syria.

Russlands viseutenriksminister Mikhail Bogdanov omtaler kontakten med den politiske fløyen til Hayat Tahrir al-Sham (HTS) som konstruktiv, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

HTS er opprørsgruppen som ledet lynoffensiven som førte til kollapsen til det russiskstøttede Assad-regimet.

Bogdanov sier videre at han regner med at Russland får beholde marinebasen og flybasen som de har i Syria.

Dette er de eneste militærbasene Russland har utenfor det tidligere Sovjetunionen, og de har vært viktige ikke bare for Russlands krigføring i Syria, men også for russiske militæroperasjoner i Afrika.

Russlands president Vladimir Putin og Syrias tidligere president Bashar al-Assad har lenge vært nære allierte. Russlands innsats i borgerkrigen i Syria var med på å snu krigslykken for Assads regime i 2015.

NTB-Reuters

12/12 Humanitære organisasjoner får en halv milliard kroner fra tippemidlene

Kreftforeningen, Norsk Luftambulanse og Mental Helse er blant organisasjonene som deler på 492 millioner kroner fra Norsk tippings overskudd.

Det er en økning på 42 millioner kroner fra i fjor, opplyser Kulturdepartementet.

– Disse organisasjonene gjør en utrolig viktig innsats for å skape gode møtesteder for alle. Da må de få bruke tiden sin på det de er best til – nemlig å hjelpe andre. Derfor er midlene frie slik at de selv kan velge hva de vil gjøre med de, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap).

Kirkens Bymisjon får den største delen av potten i år med 88 millioner kroner. 56,6 millioner kroner av potten er utbetalinger som følge av vedtak i klagesaker.

(©NTB)
NTB

12/12 Fire nye F-35-fly har landet på norsk jord

Fire nye F-35A fly landet på Ørland flystasjon torsdag. Med dette har Norge mottatt 46 av totalt 52 kampfly.

– Etter disse leveransene gjenstår det å hente hjem seks fly. Vi skal levere samtlige 52 bestilte F-35 til Luftforsvaret innen sommeren 2025, sier brigader Jarle Nergård, sjef for Forsvarsmateriell Luftkapasiteter.

I forrige uke ble det kjent at Norge skal sende F-35-kampfly, Nasams-luftvern og 100 soldater til Polen for å bidra til å opprettholde sikkerhetssituasjonen rundt flyplassen Rzeszow i Polen, som er det viktigste knutepunktet for transport av materiell støtte fra andre land til Ukraina.

– Dette viser betydningen F-35 har for alliansens sikkerhet. Vi er svært fornøyde med å få seks nye fly til Ørland nå i 2024 og ser fram til den avgjørende milepælen med komplett kampflyantall om noen få måneder, sier generalmajor Øivind Gunnerud som er sjef for Luftforsvaret.

Norge har hittil mottatt 46 av totalt 52 F-35 kampfly. De første seks flyene kom i 2017. Alle flyene skulle egentlig leveres i løpet av 2024, men leveransen ble satt på pause i fjor sommer. Dette skyldtes forsinkelser med en stor oppgradering.

(©NTB)
NTB

12/12 Fredagsrush med underkjølt regn

Svært glatte veier på grunn av underkjølt regn ventes på store deler av Østlandet fredag morgen.

Et gult farevarsel gjelder fra Kongsvinger i nord til Fredrikstad og Larvik i sør.

– Det kan bli lokalt vanskelige kjøreforhold. Trafikken kan bli påvirket, advarer Varsom.no.

De ber også fotgjengere være svært forsiktige på isete veier i morgentimene.

– Vær ekstra oppmerksom, for isen kan være vanskelig å se. Vurder bruk av brodder, heter det videre.

Så gjelder det for både gående og kjørende å beregne ekstra god tid dit man skal. Problemene kommer til å vare utover formiddagen, helt til plussgradene overtar.

(©NTB)
NTB

12/12 Skroting av danmarkskabler gir priseffekt på kun 1 prosent, ifølge analytiker

Priseffekten av å ikke fornye de to strømkablene til Danmark vil i årene fremover bare være på 1 prosent, ifølge en prissimulering fra Volue Insights.

De har regnet på hvordan strømprisen påvirkes med og uten de to strømkablene til Danmark.

– Om vi tar ut disse kablene allerede i 2026, så faller utvekslingen med 1,5 TWh, og prisene faller med 2,5 euro – eller nesten 5 prosent, sier sjefanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til Europower.

Det er allikevel ikke sikkert at prisene holder seg på dette nivået. Dette fordi det antas at kraftoverskuddet i NO2 (sørlige deler av Sør-Norge) reduseres kraftig i årene fremover, og at det dermed blir mindre eksport.

– I 2029 reduseres eksporten med kun 0,2 TWh, og prisforskjellen er kun 0,5 euro – eller 1 prosent lavere pris, sier Lilleholt.

Hvor stor priseffekt kablene gir, avhenger av om Norge får et kraftoverskudd de neste årene. Dersom Norge klarer å få et overskudd de neste 20–30 årene, kan priseffekten gå tilbake til nesten 5 prosent.

– I mellomtiden har altså disse kablene ganske beskjeden effekt, og kraftmarkedet klarer seg fint både med og uten disse kablene, sier Lilleholt.

Onsdag kom nyheten om at Arbeiderpartiet ikke vil fornye de to kraftkablene til Danmark som blir utdatert i 2026. Dermed er det ingen av de sittende regjeringspartiene som vil bygge nye kabler.

(©NTB)
NTB

11/12 Færre nordmenn søkte kreditt under Black Week

Det var færre kredittsøk under årets Black Week enn året før. Nedgangen er den første på flere år, ifølge analytiker.

Antallet kredittsøk under tilbudsuken Black Week har sunket med 10 prosent siden i fjor, viser en analyse fra Experian.

Etter en økning på 14 prosent fra 2021 til 2022, og en økning på 1,1 prosent til 2023, er dette den første nedgangen på flere år, sier analytiker Julie Berg i Experian.

Videre viser statistikken at det er flere kvinner enn menn som søkte kreditt i perioden 25. november til 2. desember. Kvinner sto for 62 prosent av kredittaktivitet under tilbudsuken.

Det var flest kredittsøk på fredagen og mandagen i perioden, dager kjent som Black Friday og Cyber Monday.

(©NTB)
NTB

11/12 Scholz ventes å stille kabinettsspørsmål

Tysklands statsminister Olaf Scholz ventes onsdag å stille kabinettsspørsmål i Forbundsdagen. Det legger til rette for nyvalg i februar.

Scholz har ledet en mindretallsregjering med sitt sosialdemokratiske parti SPD og De grønne i Forbundsdagen etter at markedsliberale Fridemokratene (FDP) forlot regjeringen i november.

Forbundsdagen ventes å uttrykke mistillit mot regjeringen i avstemningen, som anses som en formalitet. Deretter vil Scholz be president Frank-Walter Steinmeier om å oppløse nasjonalforsamlingen, noe han vil få frist på tre uker til å avgjøre. Om han går med på dette, noe han ventes å gjøre, må det holdes nyvalg innen 60 dager.

– Landet vårt trenger stabile flertall og en regjering som er i stand til å handle, har Steinmeier uttalt om den tyske regjeringskollapsen. Det kan tyde på at han vil godta Scholz' forespørsel.

Presidenten har videre antydet at det er realistisk med nyvalg søndag 23. februar, slik Scholz ønsker. Om regjeringen skulle bli sittende, er det planlagt ordinært valg 28. september.

(©NTB)
NTB-DPA

11/12 Fredsprisvinnerne besøkte Stortinget

Årets fredsprismottakere, fra organisasjonen Nihon Hidankyo, fikk onsdag morgen møte det politiske Norge på Stortinget og i regjeringens representasjonsanlegg.

Terumi Tanaka (92), Shigemitsu Tanaka (83) og Toshiyuki Mimaki (82), som alle er overlevende etter atombombene i Hiroshima og Nagasaki, tok tirsdag imot Nobels fredspris på vegne av den japanske organisasjonen for overlevende.

Onsdag morgen ble de tatt imot av stortingspresident Masud Gharahkhani på Løvebakken, før de fikk en omvisning i stortingssalen. Etter signering av gjesteboken, offisiell presseuttalelse og foto i Eidsvollsgalleriet, møtte de tre utenriks- og forsvarskomiteen.

Etter en drøy times besøk sto regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien 45 på programmet. Der ventet samtale med statsminister Jonas Gahr Støre og møte med pressen.

(©NTB)
NTB

11/12 Utenlandske investorer rømmer Oslo Børs – Ap og Frp uenige om det er negativt

I ni kvartaler på rad har utenlandske investorer solgt mer enn de kjøper på Oslo Børs. Frp mener dette er negativt, mens Ap mener det er positivt.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at investorer i utlandet nettosolgte aksjer på Oslo Børs for 8,5 milliarder kroner i tredje kvartal i år. Også i de åtte foregående kvartalene har utenlandske investorer solgt mer en de kjøper på Oslo Børs, skriver Klassekampen.

Årsakene er blant annet at utenlandske aktører har solgt mer aksjer innenfor olje- og havbruksnæringene enn de har kjøpt.

Frps Roy Steffensen mener dette handler om hvordan verden ser på Norge.

– Vi er blitt et sted folk synes det er risikabelt å investere, sier Steffensen, som mener det er skatteøkningene til Støre-regjeringen som har skylden.

Nils Kristen Sandtrøen, som er stortingsrepresentant for Ap, mener derimot at det er positivt at norsk eierskap øker.

– Norsk eierskap på børsen har økt de ni siste kvartalene. Det skjer samtidig som aksjene er verdt mer enn noen gang. Det er altså lønnsomt å eie aksjer i Norge, sier Sandtrøen.

(©NTB)
NTB

11/12 UDI gjør asyl-unntak for enslige barn fra Syria

Utlendingsdirektoratet (UDI) har vedtatt å sette asylsøknader fra Syria på pause inntil videre etter Assad-regimets fall, men gjør unntak for enslige barn.

Norge har i likhet med de andre nordiske landene satt behandling av asylsøknader fra Syria på vent. Men tirsdag ble det besluttet at Norge gjør unntak for enslige barn, skriver Klassekampen.

– Det vi har gjort, er at vi har fattet en beslutning om at vi fortsetter å behandle sakene til enslige mindreårige asylsøkere fra Syria. Det gjør vi av hensyn til barnets beste, sier direktør for beskyttelse i Utlendingsdirektoratet (UDI) Wenche Fone.

Mandag opplyste UDI at de har vedtatt å sette asylsøknader fra Syria på pause inntil videre etter regimets fall.

– Bakgrunnen for dette er de siste store hendelsene og endringene i Syria. Situasjonen i landet er imidlertid fortsatt svært uoversiktlig og uavklart, står det i meldingen.

(©NTB)
NTB

11/12 Det skandinaviske nybilsalget opp mest i Norge

Nybilsalget i Skandinavia økte mest i Norge i november, sammenlignet med samme måned i fjor.

Økningen var på nær 13 prosent, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Til sammenligning opplevde Danmark en nedgang på 8,6 prosent, mens nedgangen var 2 prosent i Sverige. Det ble registrert 11.689 nye personbiler i Norge i forrige måned. Tallet var 14.939 i Danmark og 24.794 i Sverige.

Nordmennene er fremdeles overlegne når det kommer til elbilandelen. Hele 93,6 prosent av de nye bilene som ble solgt i forrige måned, var elbiler.

Våre naboland ligger et godt stykke bak, men danskene har fått opp farten. Elbilandelen i det danske nybilsalget var i november på 58,7 prosent. For å illustrere hvor fort det har gått, var danskene nede på 9,6 prosent for fire år siden.

I Sverige var elbilandelen på sin side på 36,4 prosent, noe som er en nedgang fra i fjor.

– Denne situasjonen har flere årsaker, blant annet at danskene har insentiver ved elbilkjøp, mens svenskene har fjernet dem. I tillegg har svenskene redusert avgiftene på bensin og diesel. Det har ført til at flere svensker nå velger andre nye biler enn elbiler, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

(©NTB)
NTB

10/12 IS-medlemmer skal ha drept 54 soldater i Syria

Opprørere fra ekstremistgruppa IS har drept 54 syriske regjeringssoldater som var på flukt i Homs etter regimets fall, ifølge eksilgruppa SOHR.

IS-jihadistene tok til fange «personell som flyktet fra militærtjeneste i ørkenen under regimets kollaps», sier Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) tirsdag ettermiddag.

54 av soldatene ble likvidert i Sukhna-området i ørkenen i Homs, ifølge SOHR, som gjennom et bredt kildenettverk i årevis har overvåket den syriske borgerkrigen fra sitt hovedkarter i London.

Bashar al-Assads regjeringshær kollapset i møte med en opprørsallianse under ledelse av islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Lynoffensiven fra alliansen, som ligger i strid med IS, startet 27. november.

De skal ha møtt liten reell motstand fra regjeringshæren. President Assad og hans familie flyktet fra landet i helgen da opprørerne gikk inn i hovedstaden Damaskus.

Samme dag utførte amerikanske bombefly angrep mot 75 IS-mål i Syria. Amerikanerne har nesten 1000 soldater stasjonert ved flere baser nordøst Syria og har sagt at de ikke vil trekke seg ut som følge av Assads fall.

IS erobret store landområder i Syria og Irak i 2014 og styrte et skrekkvelde i sitt såkalte kalifat. Gruppa ble nedkjempet territorielt i Syria i 2019 av en USA-støttet, kurdisk-ledet milits.

De ytterliggående islamistene har siden fortsatt å utføre angrep mot sivile og sikkerhetsstyrker i både Syria og Irak.

NTB-AFP