Tips oss:
Tips
55 92 29 00
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
De israelske angrepene mot mål i Libanon kan føre Midtøsten inn i dypere kaos, frykter tyrkiske myndigheter.
Landets utenriksdepartement sier en uttalelse at angrepene markerer en ny fase i Israels forsøk på å dra hele regionen inn i kaos. Nå ber de om at verdenssamfunnet tar ansvar.
– Det er avgjørende at alle institusjoner som er ansvarlige for å opprettholde internasjonal fred og sikkerhet, spesielt FNs sikkerhetsråd, samt det internasjonale samfunnet, setter i verk de nødvendige tiltakene så raskt som mulig, heter det i uttalelsen.
Videre står det at landene som ukritisk støtter Israel hjelper Benjamin Netanyahu med blodsutgytelser for politisk vinning.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan skal tale i FNs hovedforsamling tirsdag. Der er det ventet at han vil fokusere på krigen i Gaza.
(NTB-AFP)
En person er pågrepet for å stå bak en bombetrussel og for hensettelse av en sekk ved et Nav-kontor i Bergen, ifølge politiet.
– Vedkommende er pågrepet for både å ha framsatt trusselen og for ha satt ifra seg sekken, opplyser innsatsleder Tordis Myrseth.
Vedkommende ble pågrepet et annet sted i Bergen. Politiet har ikke opplysninger om at det er flere involvert, men fortsetter å jobbe med etterretning, fortsetter Myrseth.
Nødetatene rykket ut med store ressurser etter en bombetrussel rettet mot et Nav-kontor på Åsane senter i Bergen mandag. Det ble også funnet en sekk like ved kontorets lokaler.
– Bombegruppen sammen med marinedykkerkommandoen har bistått oss. De har håndtert denne sekken. De jobber fremdeles med en endelig avklaring på om innholdet er 100 prosent trygt, sier Myrseth.
(NTB)
Kulturministeren ønsker seg mer ny og god norsk dramatikk og etablerer en insentivordning som skal bidra til mer samtidsdramatikk fra teatrene.
– Norsk dramatikk, enten det er Ibsen eller Fosse, har satt ord på vår samtid både på norske scener og store og små scener i utlandet. Jeg ønsker mer ny og god norsk dramatikk, sier kulturminister Lubna Jaffery (Ap).
Det settes av fem millioner kroner fra spillemidler til ordningen, som både skal komme scenekunstinstitusjonene og det frie scenekunstfeltet til gode.
En forskrift sendes nå ut på høring, og etter planen kan ordningen tre i kraft etter nyttår.
Ordningen skal både bidra til mer mangfold på scenen og sørge for at dramatikerne får rimelig lønn for arbeidet sitt, ifølge Jaffery.
Mannen som 8. juli i år kastet molotovcocktail mot Slottet i Oslo, er dømt til seks måneders fengsel.
Mannen erkjente straffskyld, skriver Oslo-politiet i en pressemelding. Han var siktet for å ha tilvirket sprengstoff, samt grovt skadeverk.
Mannen fikk strafferabatt på grunn av tilståelse, prosessøkonomisk besparelse og helseutfordringer, ifølge politiet.
Siktede var i retten representert ved advokat John Christian Elden.
Mannen er utenlandsk statsborger, og ifølge politiet vil utlendingsmyndighetene vurdere utvisning.
Tolv personer er pågrepet i seks forskjellige provinser i Iran og anklaget for å ha samarbeidet med landets erkefiende Israel.
Det statlige iranske nyhetsbyrået Fars melder søndag at Irans mektige Revolusjonsgarde har pågrepet «tolv kollaboratører som har samarbeidet med sionistregimet».
Iran kunngjør jevnlig arrestasjoner av folk som anklages for å jobbe som agenter for fremmede land, først og fremst Israel.
I meldingen fra Fars står det ingenting om når de tolv ble pågrepet eller nøyaktig hvor, men skriver at de pågrepne hadde planlagt «sikkerhetsangrep» mot Iran.
(NTB-Reuters-AFP)
Tusenvis av israelere demonstrerer nok en lørdag i Tel Avivs gater med krav om at statsminister Benjamin Netanyahu og hans regjering inngår en avtale med Hamas.
Masseprotestene har blitt en ukentlig aksjon helt siden krigen på Gazastripen ble utløst av Hamas-angrepet på Israel 7. oktober i fjor.
Demonstrantene krever at regjeringen inngår en avtale om våpenhvile med Hamas for å sikre at de gjenværende gislene på Gazastripen løslates.
Minst 51 personer har mistet livet i en eksplosjon i en gruve i Tabas i Iran, ifølge det statlige nyhetsbyrået IRNA.
Tallet er oppjustert fra 28 døde. I tillegg er minst 20 personer skadet, skriver IRNA.
Akkurat hvor mange arbeidere som var i gruven, er så langt uklart, men statlige medier har tidligere meldt om at det var minst 70.
Irans president Masoud Pezeshkian har sendt sine kondolanser til de berørte familiene.
– Jeg snakket med mine ministre og vi skal gjøre vårt beste for å følge opp denne tragedien, sier han i en uttalelse.
Eksplosjonen har skjedd i en gruve i Tabas i provinsen Sør-Khorasan, som ligger øst i landet, rundt 540 kilometer fra hovedstaden Teheran.
(NTB-Reuters)
En bolig tilhørende en nordmann omtalt som eier av et selskap knyttet til personsøkerne som eksploderte i Libanon tirsdag, ble besøkt av indisk politi nylig.
– Vi har besøkt boligen hans og foretatt utspørring av de som bor der. Det er ikke kjent for oss om han har noen tilknytninger til Israel eller Bulgaria, sier spesialetterforsker P.L. Shyju til TV 2.
Boligen ligger i Wayanad, nordøst i den sørindiske delstaten Kerala. Nordmannen er knyttet til India og forlot landet i 2015.
Et bulgarskregistrert selskap ble torsdag omtalt av landets myndigheter til å ha en forbindelse med handelen av personsøkerne som ble brukt i et angrep mot Hizbollah i Libanon tirsdag. Eieren av selskapet er en norsk statsborger som skal ha opprettet det i 2022.
Fredag morgen skrev den bulgarske sikkerhetstjenesten Dans at det aktuelle selskapet likevel ikke var involvert i salg, kjøp eller handel med personsøkere i Bulgaria.
Israel har valgt å stenge alle skolene nord i landet som følge av nye angrep fra Hizbollah. Israel bekrefter at de har svart med sine egne angrep.
(NTB-AP-Reuters)
I 2027 håper Kirkerådet at kirkevalget kan gjennomføres digitalt. Forslaget skal på høring.
Rådet foreslår at velgere skal kunne stemme digitalt, men at det fremdeles skal gå an å stemme på et kirkekontor, skriver Den norske kirke på sine sider.
– Et av de grepene vi tar, er å foreslå heldigitalt valg, men med mulighet for å stemme på andre måter for de uten digital tilgang, sier leder i Kirkerådet Harald Hegstad.
Kirkerådet i Den norske kirke har hatt møte i Oslo fredag og lørdag. Forslaget skal på høring, og det er mulig å sende inn høringssvar.
Det israelske militæret (IDF) hevder å ha tatt livet av store deler av den militære ledelsen i Hizbollah-militsen.
– Hizbollahs militære kommandostruktur har blitt nærmest fullstendig oppløst etter at et titall betydelige terrorister, deriblant Ibrahim Aqil, ble eliminert i går, skriver IDF på X.
– Vi vil fortsette operasjonen mot enhver terrororganisasjon som utgjør en trussel mot våre sivile på alle fronter, skriver IDF videre i meldingen.
IDF gjennomførte lørdag et angrep mot det sørlige Beirut, er Aqil og en rekke andre Hizbollah-topper ble drept. Militsen selv sier 15 av deres krigere ble drept, i tillegg til en rekke sivile.
Donald Trump har fredag kommentert personsøkereksplosjonene i Libanon. – Det var litt av en operasjon, ingen tvil om det, sa han i et intervju med NewsMax.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ser ikke for seg snarlige fredsforhandlinger mellom Ukraina og Russland, men sier at Norge bidrar for å gjøre det mulig.
USAs visepresident Kamala Harris håper fortsatt på en ny debatt med Republikanernes presidentkandidat Donald Trump.
Under et arrangement i Atlanta i Georgia fredag uttalte Harris seg om muligheten for et nytt møte med sin motkandidat.
– Jeg forsøker å få til en ny debatt. Vi får se, sa hun.
Trump skrev imidlertid på sitt sosiale medium i forrige uke at det ikke blir noen ny debatt. Han og Harris møttes til dyst 10. september, og meningsmålinger viste at de fleste syntes Harris gjorde det best.
Biskop Kari Mangrud Alvsvåg i Borg bispedømme skal lede Europeisk råd for religiøse ledere (ECRL), som jobber for fred i Europa og verden på tvers av religioner.
I en konfliktfylt verden er det viktig med mer samarbeid på tvers av religioner, sier Alvsvåg til Vårt Land.
– Det er en følelse av at når det er mye uro og kriser, så trenger vi å finne de arenaer der vi kan samarbeide og komme sammen, sier hun.
Rådet har sitt årlige møte på Kirkens hus i Oslo denne uken. Det blir første gang Alvsvåg er med.
Hizbollah har bekreftet at kommandanten Ahmed Wahbi i eliteavdelingen Radwan-styrken ble drept i et israelsk angrep mot Beirut fredag.
Wahbi ledet ifølge Hizbollah Radwan-styrkens innsats i Gaza-krigen fra og med 7. oktober til tidlig i år.
Nyheten om Wahbi kommer bare timer etter at Hizbollah bekreftet at Ibrahim Aqil, lederen for Radwan-styrken, ble drept i samme angrep.
Hizbollah melder videre at ytterligere 13 av deres krigere ble drept, ifølge AFP.
Politet ber om fire ukers varetekt for en kvinne som både er siktet for å ha skutt mot en politistasjon i Fyllingsdalen i Bergen og mot busser i samme område.
Hun fremstilles for fengsling klokken 10 lørdag i Hordaland tingrett, skriver NRK.
Skytingen mot politistasjonen skal ha funnet sted en gang mellom torsdag ettermiddag og fredag morgen. Det var natt til onsdag at det ble skutt mot to busser som var i bevegelse, også dette i Fyllingsdalen i Bergen.
Fredag uttalte politet at det var sammenheng mellom de to hendelsene etter å ha pågrepet kvinnen for å ha skutt mot bygget til politistasjonen.
Operasjonen mot Hizbollah-operatører i Libanon, var kulminasjonen av minst 15 års planlegging fra Israel, har en amerikansk etterretningskilde bekreftet overfor ABC News.
En militær leder i Hizbollah skal ha blitt drept i et israelsk angrep i det sørlige Beirut, melder en kilde i militsen til AFP.
(NTB-AFP-Reuters)
Igjen har det norske oljefondet blitt stemt fram som Europas beste forvaltningsorganisasjon.
– Jeg er utrolig stolt av kollegaene mine i Norges Bank Investment Management. Det betyr mye å motta denne prisen for andre år på rad, sier Nicolai Tangen, leder av Norges Bank Investment Management, i en pressemelding.
Nesten 400 europeiske selskaper har stemt i kåringen til Institutional Investor i forbindelse med den årlige prisutdelingen «European and Emerging EMEA Awards». Prisen ble delt ut torsdag kveld.
Selskapene som stemmer, skal legge vekt på hvem de mener har den beste langsiktige eierskapsutøvelsen, eierskapsutøvelse på tvers av fond, bransjekunnskap, tilbakemeldingskultur og åpenhet.
Tangen oppfatter prisen som en anerkjennelse av oljefondets relasjonsarbeid med selskapene fondet er investert i.
Laksegigantene ropte varsku da regjeringen innførte lakseskatten. Ett år senere har de økt sine formuer med 26 milliarder kroner.
På Kapitals liste over Norges 400 rikeste personer har 51 formuen sin fra sjømatnæringen. Siden lakseskatten ble innført, har de økt sine formuer med 26 milliarder kroner, skriver Klassekampen.
Det er en økning på 14,9 prosent. De 51 laksemilliardærene eier i dag sammenlagt verdier for 174 milliarder kroner.
Bransjen tok kraftig til motmæle da grunnrenteskatt på havbruk ble vedtatt. Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, mente skatten ville «slukke lysene langs kysten». Til Klassekampen sier han at vi fortsatt ikke vet hva effekten av skatten vil bli.
– Selskapene er i ferd med å sluttføre innrapporteringen av grunnrenteskatten fra i fjor. Ingen vet hva effekten blir av den, sier Ystmark.
Skatterapportering for havbruket er utsatt til 30. august, og skatteregningen er ikke ferdig ennå.
– Det vi vet, er at det har vært en betydelig oppbremsing i investeringer og en betydelig brems i utbygging av slakterier og så videre. Det henger åpenbart sammen med vedtaket om å innføre grunnrenteskatt, sier Ystmark.
Trond Giske fikk 98 stemmer mot Per Olav Skurdal Hopsøs 62 stemmer i kampen om å bli Trondheim Arbeiderpartis toppkandidat, skriver NRK.
Det var 162 personer som hadde stemmerett på møtet, hvorav to personer valgte å ikke stemme om førsteplassen, skriver kanalen.
På andreplassen ble Anniken Refseth stemt fram med 88 stemmer mot 71 stemmer til Sara Shafighi.
Giske ble først stemt fram som Trondheim Aps kandidat under et møte i august, men en rekke lokallag hadde reagert på prosessen rundt møtet og avstemningen.
Til tross for at Trondheim Ap vil ha Giske øverst, er det tilsynelatende ikke like stor entusiasme for 57-åringen i nominasjonskomiteen i Sør-Trøndelag Arbeiderparti. Flertallet i nominasjonskomiteen har nemlig pekt på Skurdal Hopsø som sin foretrukne kandidat, ifølge Adresseavisen. Faktisk var ikke Giske på noen av plassene i den foreløpige lista.
Hvem som til slutt blir nominert fra Sør-Trøndelag Ap, blir bestemt på et nominasjonsmøte 30. november.
Hver femte person her i landet bor alene, og færre enn før bor i større husholdninger, ifølge Statistisk sentralbyrå.
I dag består 40,8 prosent av norske husholdninger av én person, det er tre prosentpoeng flere enn i 2014. Ved årsskiftet bodde 1.067.700 personer, eller hver femte person her i landet, alene.
De siste ti årene har andelen som bor i husholdninger med tre eller flere personer, falt med tre prosentpoeng til 28,2 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB)
Til sammen var det 2.617.300 privathusholdninger i Norge ved inngangen til 2024, og den langsiktige utviklingen med stadig mindre husholdninger fortsetter.
I 2024 var det i gjennomsnitt 2,1 personer i hver husholdning. For ti år siden var tallet 2,2 personer per husholdning.
Det var færrest personer per husholdning i Oslo med 1,95, mens det var flest i nabofylket Akershus med 2,26.
Andelen som bor i husholdninger bestående av to personer, har vært stabil det siste tiåret.
Fredag møtes de parlamentariske lederne på Stortinget og regjeringen for å diskutere støtten til Ukraina. Venstre synes dagens nivå «pinlig».
– Vi har ikke innkalt til dette møtet for å gi mindre, avslører utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) på NRKs Politisk kvarter fredag.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er blant statsrådene som skal møte de parlamentariske lederne – også Venstres Guri Melby – klokka 12 fredag. Og som så ofte før krangles det både om pengesummer og innretning av støtten.
– Jeg synes det begynner å bli pinlig at regjeringen ikke klarer å gi ukrainerne betydelig økt støtte, og jeg etterlyser norsk lederskap i den farligste konflikten i Europa siden andre verdenskrig. Å støtte Ukraina er den viktigste investeringen i vår egen sikkerhet, sier Melby.
Hun møtte Barth Eide i Politisk kvarter. Venstre-lederen peker på Norges økonomiske ressurser og mener regjeringens påstand om at Norge ligger i front ikke lenger stemmer.
– Jeg synes krigen er for alvorlig til å gjøre det til en innenrikspolitisk krangel. Mine ukrainske kolleger er glade for at beløpet er så stort, og at det er bred støtte til dem, svarer Barth Eide.
FNs fredsbevarende styrke i Libanon (Unifil) oppfordrer til umiddelbar nedtrapping i kampene i grenseområdene mellom Israel og Libanon.
Unifil-styrkene har sett en «tung intensivering av sammenstøtene på tvers av den blå linjen», sier talsperson Andrea Tenenti til Reuters.
«Den blå linjen» er grenselinjen som FN trakk opp mellom Israel og Libanon i 2000.
– Vi er bekymret over den økte eskaleringen over den blå linjen og oppfordrer alle aktører til å umiddelbart deeskalere, sier Tenenti.
Sent torsdag gjennomførte israelske fly sine mest intense angrep mot det sørlige Libanon siden konflikten brøt ut. Det kom etter at tusenvis av personsøkere og walkietalkier som ble brukt av blant andre Hizbollah, sprengte i Libanon denne uka. Minst 37 personer ble drept og tusenvis såret.
(NTB-REUTERS)