Tips oss:
Tips
55 92 29 00
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
Krigen i Ukraina kan ta slutt fortere med Donald Trump som president enn ellers, sier president Volodymyr Zelenskyj.
Dette uttalte han i et intervju med den ukrainske kringkasteren Suspilne, ifølge BBC.
– Det er klart at krigen kommer til å ta slutt tidligere med politikken til laget som nå skal lede Det hvite hus, sa presidenten.
Han refererte til telefonsamtalen han har hatt med Trump, og sa at denne hadde hatt et «positivt utbytte». Han mente at den påtroppende presidenten ikke sa noe som stred mot Ukrainas standpunkt.
Han la også til at Ukraina må gjøre alt for at krigen skal ta slutt i løpet av det neste året, gjennom diplomatiske instanser.
(©NTB) NTB-TT
Israel har gjennomført nye luftangrep mot forsteder til Libanons hovedstad Beirut og den historiske oldtidsbyen Tyr lørdag, ifølge statlige medier.
Angrepene mot Beirut er rettet mot Haret Hreik, en del av forstaden Dahieh, en høyborg for Hizbollah-militsen.
Ifølge det libanesiske statlige nyhetsbyrået NNA er flere bygninger ødelagt i lørdagens angrep. Det ble utstedt evakueringsordre i forkant av bombingen.
Det israelske militæret (IDF) har også bekreftet at de har gjennomført angrep mot Dahieh-området som de sier var rettet mot Hizbollahs infrastruktur.
Det foregår også sammenstøt mellom Hizbollah-krigere og israelske styrker nær byen Dhayra ved grenseområdet mellom Israel og Libanon, ifølge NNA.
I tillegg meldes det om et angrep mot Tyr, en historisk oldtidsby som ble grunnlagt for flere tusen år siden. Byen står på Unescos verdensarvliste.
– Angrepet mot Tyr var rettet mot «ruindistriktet», noe som resulterte i ødeleggelse av to bygninger og skade på andre nærliggende bygninger, skriver NNA, med henvisning til et nabolag nær Tyrs eldgamle hippodrom, en historisk bane for hesteveddeløp.
Israel hevder også å ha skutt ned droner rettet mot Israel fra libanesisk territorium.
(©NTB) NTB-DPA
Veggplater løsnet og en gate ble stengt i Ålesund på grunn av den sterke vinden lørdag. Også andre steder fikk været konsekvenser.
Brannvesenet i Ålesund rykket ut til et bygg i sentrum etter melding om at veggplater hadde løsnet. Folk ble bedt om å holde seg unna, skriver 110-sentralen. Politiet opplyste litt senere at Parkgata ble stengt.
– Brannvesenet er oppe og prøver å sikre de løse veggplatene. Dette er en midlertidig løsning, og så må huseier sørge for videre arbeid, sier operasjonsleder Roar Fylling i Møre og Romsdal politidistrikt ifølge Sunnmørsposten.
Han sier det er vinden som har forårsaket skaden.
– Det blåser en del, så det er nok vinden, ja. Vi har også fått melding om en løs trampoline, så det er greit at folk tar en sjekk og er forsiktig, sier Fylling.
Fra brannvesenet er det også kommet melding om en ledning som har blåst ned, en veltet mopedbil og et gjerde på en ballbinge som løsnet.
(©NTB) NTB
Krigen mellom Israel og Hizbollah-bevegelsen i Libanon har ført til ødeleggelse og økonomiske tap på 8,5 milliarder dollar så langt, ifølge Verdensbanken.
Summen tilsvarer 95 milliarder norske kroner. Kampene fortsetter, og den endelige summen ventes å bli langt høyere.
Libanon står overfor økonomiske tap på anslagsvis 5,1 milliarder dollar i løpet av 12 måneder, først og fremst på grunn av de store konsekvensene kamphandlingene får for handel, turisme og landbruk.
Direkte fysiske skader i Libanon beløper seg til minst 3,4 milliarder dollar, ifølge skade- og tapsanalysen Verdensbanken har gjort.
Analysen anslår at Libanons reelle bruttonasjonalprodukt vil synke med minst 5,7 prosent i 2024 på grunn av konflikten, sammenlignet med en vekst på 0,9 prosent i et scenario uten konflikten. Landet slet i utgangspunktet tungt med ettervirkningene av en økonomisk kollaps for fem år siden.
(©NTB) NTB-Reuters
En tysk domstol skal avgjøre om slagordet «From the River to the Sea. Palestine will be Free» skal være forbudt etter at en kvinne er blitt dømt for å ytre det.
Den lokale domstolen i Berlin fant i forrige uke kvinnen skyldig i å ha brukt et symbol for en terrororganisasjon etter at hun postet setningen på sin offentlig tilgjengelige Instagram-profil. Hun fikk en bot på 1300 euro.
Den 42 år gamle iranske kvinnen anket kjennelsen til den føderale domstolen i Karlsruhe, ifølge en talsperson for domstolen.
Dommeren i Berlin, Susann Wettley, kalte slagordet et symbol for den palestinske Hamas-gruppa, som EU klassifiserer som en terrororganisasjon. Hun mener at mange forbinder slagordet med Hamas siden angrepet på Israel i oktober i fjor.
Tyske myndigheter mener det uttrykker et ønske om en palestinsk stat på hele området mellom Jordan-elva og Middelhavet, et område som omfatter både Israel og den okkuperte Vestbredden.
Mange aktivister sier på sin side at slagordet bare er en appell om fred og sameksistens i hele området, mens andre mener det er antisemittisk og er en oppfordring til utslettelse av Israel. De første sionistene brukte i sin tid uttrykket om et Israel på hele området «fra elva til havet».
Særlig siden Hamas-angrepet på Israel i oktober i fjor har tysk politi slått ned på bruk av slagordet under demonstrasjoner mot Israel. En demonstrant fikk i august en bot på 600 euro for å ha ropt slagordet under en protest i Berlin.
Elon Musk møtte Irans FN-ambassadør Amir Saeid mandag for å forsøke å få ned konfliktnivået mellom USA og Iran, ifølge New York Times.
Det opplyser to anonyme diplomatkilder fra Iran til New York Times. Kildene omtalte møtet som positivt.
Møtet varte over en time og skjedde på et ukjent sted i New York, ifølge avisa.
Under Trumps første presidentperiode hadde han et anstrengt forhold til Iran og trakk seg blant annet fra atomavtalen med Iran. Møtet mellom Musk og Irans FN-ambassadør kan tyde på at Trump-regjeringen vil ha en annen tilnærming til Iran.
Tech-milliardæren Musk, som regnes som en av verdens rikeste menn, er en nær rådgiver til Trump. Han er også utpekt til en rolle i Trumps kommende regjering. Han skal lede arbeidet med offentlig effektivisering i et nytt departement sammen med Vivek Ramaswamy.
(©NTB) NTB-AFP
EUs legemiddelbyrå (EMA) gjør helomvending og godkjenner et nytt legemiddel mot demenssykdommen alzheimer.
Skuffelsen var stor da legemiddelet lecanemab (Leqembi), som eksperter mener kan bremse alzheimer, fikk avslag i sommer.
Men torsdag kveld ble det kjent at EMA har gjort en ny vurdering og nå godkjenner bruk av lecanemab hos pasienter med mild kognitiv svikt og mild demens som skyldes alzheimer.
Det er første gang på 20 år at en ny alzheimer-medisin blir godkjent.
Det nye legemiddelet består av såkalte antikropper som angriper proteiner som samler seg i hjernen hos personer med alzheimer.
EU-kommisjonen skal fatte det endelige vedtaket om Leqembi skal godkjennes for salg. Kommisjonen følger som regel EMAs anbefalinger.
Lecanemab er allerede godkjent i blant annet USA, Japan, Israel og Storbritannia.
(©NTB) NTB-Ritzau-TT
Israel begynner nå å kalle inn ultraortodokse menn til militærtjeneste, noe som er et kontroversielt tiltak i landet.
Fra og med søndag blir det sendt ut innkalling til militærtjeneste til 7000 ultraortodokse jøder, melder israelske medier, deriblant Haaretz.
De har til nå vært fritatt fra å tjene i militæret, noe som er obligatorisk for alle andre israelere. Men etter hvert som Israels militære strekkes i forbindelse med krigene i Gaza og Libanon, har det kommet krav om at flere må bidra.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu meldes imidlertid å ha vært imot å kalle inn de ultraortodokse, da det risikerer å rive opp hans skjøre regjeringskoalisjons.
Tiltaket ble likevel presset fram av forsvarsminister Yoav Gallant, som fikk sparken for rundt to uker siden.
Donald Trump vil utnevne kongressrepresentant Matt Gaetz som ny justisminister i USA.
– Det er en ære å kunngjøre at kongressmann Matt Gaetz er nominert til å bli justisminister i USA, skriver Trump selv i en uttalelse.
NTB-Reuters
Senator John Thune fra South Dakota er valgt som ny leder for Republikanerne i Senatet. Han overtar etter Mitch McConnell.
63 år gamle Thune ble valgt i en hemmelig avstemning i Senatet onsdag kveld norsk tid.
Thune har vært innpisker for Republikanerne i Senatet siden 2019 og har holdt sitt sete siden 2005. Han har vært nummer to bak avtroppende senatsleder Mitch McConnell, og tar over for ham når det nye Senatet trer sammen i januar.
Valget av ny leder ble ansett som en tidlig test av hvor uavhengig det nye republikanske flertallet i Senatet ville være overfor påtroppende president Donald Trump.
Norskættede Thune kommer i likhet med McConnell fra den mer tradisjonelle fløyen av Det republikanske partiet, og han har tette bånd med mange av sine partifeller. Han slo Texas-senator John Cornyn og Florida-senator Rick Scott i lederkampen.
Thune har tidvis gått imot Trumps ønsker fra Kongressen, og han kritiserte ham for forsøket på å gjøre om på valgresultatet i 2020. Men de siste månedene har han nærmet seg ekspresidenten igjen, og de to har hatt diskusjoner om hvordan Trumps politiske prioriteringer kan innføres.
Trump har ikke offentlig stilt seg bak noen av kandidatene, men han er en nær alliert av Scott, som har fått støtte av innflytelsesrike folk i kretsen rundt Trump, blant dem Elon Musk og Robert F. Kennedy jr.
Trump har bedt om at partiets neste senatsleder gir ham fritak fra det vanlige systemet med avstemninger i Senatet når stillinger i presidentens administrasjon skal fylles.
Alle de tre kandidatene antydet at dette er noe de ville være med på. Republikanerne overtok flertallet i Senatet etter valget og har nå 53 av de 100 plassene.
Kong Harald har sendt kondolanse til kong Felipe av Spania i forbindelse med det dødelige uværet i Spania.
– Dronningen og jeg er dypt rystet over de tragiske nyhetene om det katastrofale været i Valencia og Spania som har krevd så mange liv og skapt så mye ødeleggelser, heter det i kondolansen som er publisert på Slottets hjemmeside.
– Våre tanker går til alle dem som er berørt av ødeleggelsene, heter det videre.
Enorme regnmengder over østre og sørlige deler av Spania har ført til både tap av menneskeliv og store skader på infrastruktur. De materielle skadene etter nedbøren som førte til flom i særlig Valencia-regionen, er enorme.
Totalt er 223 mennesker bekreftet døde i uværet, mens 17 fremdeles er savnet.
Alle tjenestene til Telenor fungerer nå som normalt etter mange timer med tekniske problemer onsdag.
Ifølge nettsiden Downdetector startet problemene rundt klokken 10.30. Det førte til at man verken fikk ringt eller tatt imot telefonsamtaler.
Det var også problemer med anrop til nødnummer.
– Vi beklager på det sterkeste til alle som har blitt berørt, og jeg kan forsikre om at vi tar dette på det største alvor, sier administrerende Telenor-direktør i Norge, Birgitte Engebretsen, i en pressemelding.
Foreløpige analyser viser at hendelsen skyldes strømbrudd på en sentral, men det jobbes videre med å fullstendig kartlegge årsaksforholdene.
Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) satte onsdag ettermiddag rød beredskap som følge av svikten i Telenors mobilnett. Sykehuset ble spesielt hardt rammet fordi de har gått over til kun å bruke mobiltelefoni gjennom Telenor.
I en oppdatering på egne nettsider melder UNN at alt fungerer som normalt igjen.
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) har omtalt onsdagens problemer med oppkobling til nødnummer som «uakseptabelt». Det gjør også Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).
– Dette er fjerde gang siden august at det er lignende hendelser, og det ser vi på som et stort problem, sier Nkom-direktør John-Eivind Velure til NTB.
Den militante palestinske gruppa Islamsk hellig krig har publisert en video av en mann som sier han er et israelsk gissel som holdes fanget på Gazastripen.
I videoen sier mannen at han heter Sasha Trupanov.
Han snakker blant annet om de israelske angrepene i Libanon, og ber den israelske befolkningen øke presset på Israels regjering slik at gislene slippes fri.
Med knappest mulig margin vant partiveteran Øyvind Håbrekke kampen mot Lars Rise om førsteplassen på stortingslista til Oslo KrF.
Håbrekke var nominert til førsteplassen før nominasjonsmøte i fylkeslaget tirsdag. Lars Rises navn ble spilt inn som benkeforslag, skriver Vårt Land.
Håbrekke fikk 30 stemmer, mens Rise fikk 29.
Rise skal nå ha trukket seg fra resten av lista.
Eiendomsinvestor Steven Witkof blir USAs spesialutsending til Midtøsten. Han er en av dem som bidro med penger til påtroppende president Donald Trumps valgkamp.
Utnevnelsen av Witkof ble kjent tirsdag.
Aserbajdsjans president gjentok uttalelsen om at olje, gass og andre naturressurser er «Guds gave» da han møtte delegatene under årets klimakonferanse i Baku.
– Sitér meg på at jeg sa at dette er en gave fra Gud, og jeg vil gjenta det i dag her foran dette publikummet, sa president Ilham Alijev tirsdag.
– Olje, gass, vind, sol, gull, sølv, kobber, alt … er naturressurser, og land bør ikke klandres for å ha dem og bør ikke klandres for å bringe disse ressursene til markedet, fordi markedet trenger dem, sa Alijev videre.
Den tidligere sovjetrepublikken Aserbajdsjan har i likhet med Norge en påvist oljereserve på om lag 7 milliarder fat olje. Inntekter fra olje og gass utgjør 35 prosent av landets BNP og over 75 prosent av eksporten går til europeiske markeder. Det neste tåret planlegger Aserbajdsjan å øke gasseksporten med en tredel.
I 2022 signerte EU-kommisjonen en avtale med landet for å doble gassimporten, som ledd i prosessen med å redusere Europas avhengighet av russisk gass – en avtale Aliyev forsvarte i talen sin.
– Det var ikke vår idé. De ba oss om hjelp, og vi sa ok – vi vil hjelpe Europa med energisikkerhet, sa Alijev til klimakonferansen.
Forsvarsminister Israel Katz gjentok på et møte med militære tjenestepersoner mandag at Israel fortsetter kampene med Hizbollah og at det ikke blir våpenhvile.
– I Libanon blir det ingen våpenhvile, skriver Katz i et innlegg på X.
– Vi vil fortsette å ramme Hizbollah med full kraft inntil krigsmålene er oppnådd. Israel går ikke med på noe som ikke garanterer vår rett til å håndheve og forhindre terrorisme, står det videre.
Konflikten mellom Israel og den libanesiske Hizbollah-militsen ble trappet kraftig opp i slutten av september. Israel sier deres operasjoner i Libanon er rettet mot den militære infrastrukturen til den iranskstøttede militsgruppen.
Tysk politi har pågrepet en 17-åring, som ifølge påtalemyndigheten har ekstreme islamistiske synspunkter. Han skal ha planlagt terror mot et julemarked.
Gutten har flere alvorlige anklager rettet mot ham. Avisen Bild skriver at han planla å angripe et julemarked med en lastebil.
Den siktede er en tysk statsborger. Han ble pågrepet i Elmshorn, like utenfor Hamburg, onsdag forrige uke.
Sammen med flere andre land har Tyskland vært i høy beredskap for islamistiske angrep siden Hamas' angrep på Israel 7. oktober 2023 utløste den ødeleggende krigen på Gazastripen.
Tyskerne har også opplevd et islamistisk motivert angrep tidligere i år. Et knivangrep i Solingen i august, angivelig begått av en syrisk innvandrer, drepte tre personer, et angrep ekstremistgruppa IS tok på seg ansvaret for.
På et julemarked i Berlin i 2016 ble tolv personer drept da en lastebil kjørte inn på et julemarked i Berlin, det dødeligste jihadist-angrepet noensinne i landet.
To personer ble drept da en bygning ble rammet i et angrep mot den israelske byen Nahariya tirsdag, opplyser israelsk politi på X/Twitter.
Byen er Israels nordligste kystby. Ifølge politiet var et boligbygg som ble truffet, mens ambulansearbeidere sier det var en lagerbygning.
Ofrene skal ha vært to menn i 40-årene.
Tidligere meldte det israelske militæret at det ble avfyrt ti raketter fra Libanon mot Nord-Israel tirsdag.
(©NTB) NTB-Reuters-AFP
To russiske strategiske bombefly fløy tirsdag over nøytralt farvann i Barentshavet, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.
Ifølge meldingen varte flyturen i om lag fire timer. Det skal ha vært to fly av typen Tu-95MS som gjennomførte flyvingen.
De kan utstyres med seks kryssermissiler som igjen kan utrustes med atomstridshoder.
Erkebiskopen som kronet kong Charles, Justin Welby, har valgt å trekke seg fra sin stilling.
Han trekker seg etter en rapport som konkluderer med at den anglikanske kirken ikke har tatt tilstrekkelige grep for å stoppe en serieovergriper.
De angivelige overgrepene skal ha blitt begått av en advokat som jobbet som frivillig på kristne sommerleirer.
Ifølge Makin-rapporten som ble publisert forrige uke, skal den nå avdøde mannen ha utsatt over 100 gutter og unge menn for brutale fysiske og seksuelle overgrep.
Overgrepene startet i England på 1970-tallet, før de fortsatte i Afrika da den antatte gjerningsmannen flyttet dit i 1984. Der skal han ha fortsatt overgrepene fram til sin død i 2018.
Rapporten viser at Welby fikk vite om overgrepene i 2013, og den hevder at dersom politiet hadde blitt varslet allerede da, kunne flere overgrep vært forhindret.
– De siste dagene har fornyet min dype skamfølelse over de historiske sikkerhetsfeilene til Church of England. I nesten tolv år har jeg slitt med å innføre forbedringer, skriver Welby i en uttalelse.
Han sier han har fått tillatelse fra kong Charles til å gå av, og at han gjør så i sorg med alle ofrene i saken.
Politiet er for tiden midlertidig bevæpnet som følge av økt trusselnivå. Statsministeren vil verken åpne for eller avvise en generell bevæpning.
– Jeg vil ikke åpne for eller avvise det, for en diskusjon om en eventuell tilgang på nye maktmidler trenger et bunnsolid faktagrunnlag. Skulle vi gå inn for å endre dette, vil det føre til varig endring i samfunnet vårt. Det er ikke noe vi skrur av og på. Jeg mener det er viktig å få faktagrunnlaget, og det er helt naturlig at vi har en åpen diskusjon, sa Jonas Gahr Støre (Ap) på Politiets Fellesforbunds landsmøte mandag, skriver Politiforum.
Overfor nettstedet understreker Støre at det er et stort spørsmål som krever bunnsolid faktagrunnlag.
– Det er en varig, historisk endring, og da tror jeg alle parter må være trygge på at vi har et godt nok kunnskapsgrunnlag for det, sier han.
På spørsmål om generell bevæpning kan bli et tema fram mot Arbeiderpartiets landsmøte i neste år, svarer han:
– Det skal jeg ikke forskuttere. Nå går jo partiprogrammet ut, så kommenterer partimedlemmene det de mener de vil ha mer eller mindre av i et slikt program, så det vil jeg ikke utelukke, sier Støre.
Trond Giske mener at det er «helt i tråd med god organisasjonspraksis» at medlemmer i Trøndelag Ap har meldt overgang fra hans lokallag til andre lag.
– Jeg mener at det er helt i tråd med god organisasjonspraksis at medlemmer melder seg inn i kommunepartiet der de bor. Det er helt i tråd med intensjonen i den vedtektsendringen som landsmøtet gjorde i fjor. Så her er jeg rett og slett uenig, sier Giske til NTB.
Han sier det ikke er noe nytt at fylkesstyret i Trøndelag Ap mener noe annet enn ham.
– Men man burde heller bruke tida på politikk, og å gjøre folks hverdag bedre. Det er derfor vi er politikere, ikke for å ha interne krangler om vedtektsendringer.
NTB
Tre flyplasser i Moskva-området ble midlertidig stengt som følge av et omfattende ukrainsk droneangrep i morgentimene søndag.
Russiske luftfartsmyndigheter opplyste først at flyplassene Domodedovo og Zjokovo var stengt, og senere ble det opplyst at trafikken ved Sjeremetjevo-flyplassen også var midlertidig av innstilt.
Ifølge russiske myndigheter ble 70 ukrainske droner skutt ned over russisk territorium søndag morgen, 34 av dem i Moskva-området.
En av de nedskutte dronene forårsaket brann i flere hus i en landsby i Ramenskoje-området sør for Moskva. En 52 år gammel kvinne fikk brannskader.
Ukrainske droneangrep mot Moskva-området skjer nærmest daglig, men søndagens angrep blir beskrevet som det største siden russiske styrker invaderte Ukraina i februar 2022.
Saudi-Arabias forsvarssjef Fayyad al-Ruwaili besøker søndag Teheran der han skal ha samtaler med sin iranske motpart, ifølge nyhetsbyrået Tasnim.
Ifølge det halvstatlige nyhetsbyrået skal de to diskutere forsvarssamarbeid.
Forholdet mellom de to landene fikk en alvorlig knekk da Saudi-Arabia i 2016 henrettet en framstående sjiamuslimsk skriftlærd.
Det resulterte i at rasende demonstranter gikk til angrep på den saudiarabiske ambassaden i den iranske hovedstaden. Saudi-Arabia svarte med å bryte de diplomatiske forbindelsene.
I fjor lyktes Kina med å få de to landene til å gjenopprette de diplomatiske forbindelsene, og Saudi-Arabia kom i forrige måned med en skarp fordømmelse av Israels angrep mot mål i Iran og kalte det et brudd på folkeretten.