Tips oss:
Tips
55 92 29 00
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
Ettersom ingen andre kandidater ble foreslått innen fristen, topper Jon Helgheim stortingslista til Buskerud Frp.
– Ingen andre forslag har kommet på førsteplassen. Det betyr at Jon Helgheim ikke kan utfordres, sier nominasjonskomiteens leder Knut Myrvold til VG.
Helgheim satt på Stortinget for Frp fra 2017 til 2021 og er vararepresentant for Oslo Frp i inneværende stortingsperiode. Han er Frps innvandringspolitiske talsperson og kommunikasjonssjef i partiet, men uttalte i sommer at han ønsker en plass på Stortinget.
– Jeg setter stor pris på tilliten nominasjonskomiteen har vist meg og støtten jeg har fått fra Buskerud Frp i denne prosessen, sier Helgheim til avisen.
(©NTB) NTB
Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei sier at Hamas-lederens død er et smertefullt tap, men at det ikke vil svekke den såkalte motstandsaksen.
Aksen det refereres til, består blant annet av libanesiske Hizbollah og palestinske Hamas, som begge er alliert med Iran.
– Tapet er utvilsomt smertefullt for motstandsaksen, men denne fronten sluttet ikke å rykke fram da den mistet lederskikkelser. Hamas er i live og vil fortsette å leve, sier Khamenei i en uttalelse lørdag.
Hamas' øverste leder Yahya Sinwar ble drept av israelske soldater etter å ha blitt såret i en skuddveksling sør på Gazastripen onsdag.
(©NTB) NTB-Reuters
Det amerikanske hangarskipet Harry S. Truman befinner seg i norsk farvann for å øve med norske styrker.
Hangarskipet – sammen med flere av sine støttefartøy – skal oppholde seg i norsk farvann både denne og neste måned, Det er planlagt øvelser med flere av Forsvarets avdelinger.
– Norges og Forsvarets evne til å ta imot allierte er avgjørende for forsvaret av Norge og Norden. Ved å være til stede i nærområdene til Norge og de andre landene i vår region viser USA tydelig at de vil stå sammen med sine allierte, og at stabilitet i nordområdene også er viktig for dem, sier viseadmiral Rune Andersen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), i en pressemelding.
Allierte trener, øver og opererer jevnlig i Norge for å være klar til innsats ved større kriser eller krig. Også det britiske hangarskipet Prince of Wales deltar på høstens trening med Norge og USA.
Av sikkerhetsgrunner oppgir ikke Forsvaret hvor i landet hangarskipet skal delta i øvelsene.
I en meningsmåling utført for Fredriksstad Blad får Høyre sin største oppslutning i kommunen noensinne med nesten 30 prosent. Ap faller under 20 prosent.
29,8 prosent er oppslutningen Høyre får i Fredriksstad Blads nye måling utført av Sentio Research Norge. Ifølge avisen er dette Høyres desidert beste måling i Fredrikstad noensinne.
Også Frp gjør det godt og får 17,2 prosent.
Motsatt vei går det for Arbeiderpartiet, som siden valget i fjor har falt med over fem prosentpoeng og får 19,3 prosent.
– Det er jo en forferdelig måling. Men vi har jo sett det både i Sarpsborg og Oslo, så vi var egentlig forberedt, sier Ap-gruppeleder Siri Martinsen om målingen.
Målingen i sin helhet ser slik ut: Rødt 4,5, SV 6,8, Ap 19,3, Sp 1,2, MDG 4,1, KrF 2,2, Venstre 3,1, Høyre 29,8, Frp 17,2, Pensjonistpartiet 6 og andre 5,9.
Målingen er gjennomført mellom 14. og 16. oktober. 500 personer bosatt i Fredrikstad er spurt. Feilmarginene varier mellom 2,6 prosentpoeng og 4,4 prosentpoeng.
Nato vurderer om det skal opprettes en fremskutt base for Global Hawk-dronen i Norge.
Ifølge Forsvarets forum vurderer Nato flere steder i Nord-Europa for en slik framskutt operasjonsbase for de 15 meter lange dronene som har et vingespenn på hele 40 meter, og Norge er altså ett av alternativene.
Dette framkom i regjeringens forslag til statsbudsjett som ble lagt fram for snart to uker siden.
– Norge er ett av flere mulige land for en slik base. En avklaring av både hvor basen for AGS (Nato-programmet Alliance Ground Surveillance, red.anm.) sin maritime kapasitet skal ligge og hvilke nasjoner som vil delta i en anskaffelse av flere droner, pågår i Nato, skriver pressevakt Marita Isaken Wangberg i Forsvarsdepartementet i en epost til Forsvarets forum.
En slik base vurderes å styrke Natos overvåkingskapasitet i nordområdene, redusere flytid og sende et strategisk signal. Det er ventet at en beslutning blir tatt i løpet av et par år.
Norge planlegger allerede å anskaffe langtrekkende droner for maritim overvåking.
– En mulig norsk deltakelse i dette Nato-initiativet vil ses i sammenheng med nasjonale planer i langtidsplanen om å anskaffe langtrekkende droner, skriver Wangberg.
Det er allerede klart at fremtidens langtrekkende droner, som etter hvert skal bli en del av Norges forsvar, skal få base på Andøya. Sannsynligvis blir en fremskutt base også lagt til den tidligere vedtatte nedlagte basen i Nordland, skriver Forsvarets forum.
Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for kraftige vindkast i ytre strøk nord for Sognefjorden og opp til og med Sunnmøre.
– Mandag formiddag ventes lokalt kraftige vindkast på 30–33 meter per sekund fra først sør, senere fra sørvest, og liten til full storm på kysten. Vinden vil avta mandag ettermiddag, skriver instituttet på værtjenesten Yr.
Som vanlig oppfordres folk til blant annet å sikre løse gjenstander, lukke vinduer og dører og sørge for at takrenner, stillaser, antenner og presenninger er godt festet. Det oppfordres også til forsiktighet når man oppholder seg i strandsonen og på sjøen.
I tillegg til at løse gjenstander kan blåse av gårde, er det fare for kansellerte avganger for ferger, fly eller annen transport. Også broer kan bli stengt som følge av de kraftige vindkastene. Det er også fare for at veltede trær over strømlinjene fører til strømbrudd.
Britenes kong Charles og dronning Camilla ankom fredag Sydney i Australia i anledning et seks dager langt besøk.
– På vårt første besøk som konge og dronning ser vi virkelig fram til å komme tilbake til dette vakre landet for å feire de unike kulturene og samfunnene som gjør landet så spesielt, skriver kongeparet i en uttalelse.
De ankom Sydney i regnvær fredag kveld lokal tid og ble ønsket velkommen av landets generalguvernør Sam Mostyn.
Kongeparet vil besøke blant annet hovedstaden Canberra, før de etter Australia-besøket setter kursen mot øystaten Samoa.
(©NTB) NTB-DPA
Norges beste radioprogrammer og podkaster ble kåret fredag kveld. Årets beste radioprogramleder ble Ronny Brede Aase (NRK P1).
Atle Antonsen og Johan Golden fra P4 ble kåret til årets beste podkastprogmledere under Prix Norge-utdelingen fredag kveld.
Listen over prisvinnere inneholder ytterligere 23 navn i tillegg til årets hederspris, som tidligere i uken ble tildelt Viggo Valle, som i mange år ledet det populære programmet Påskelabyrinten på NRK.
NRK og deres radiofolk vant som så ofte før flest priser, 15. Neste radiokanal er P4 med tre priser og P5 med to.
– I toppidrett skiller noen ganger hundredeler mellom de beste. I år var det jevnere enn noen gang i konkurransen om å vinne Prix Norge-prisene. Nå som podkast og radio konkurrerer sammen, blir det stadig tøffere konkurranse om å vinne de gjeve prisene, sier juryleder Morten Scott Janssen i en pressemelding.
Her er et utdrag av prisvinnerne:
Den libanesiske Hizbollah-militsen har skutt minst 115 prosjektiler mot Israel lørdag, ifølge det israelske militæret.
(©NTB) NTB-AFP
Vladimir Putin har invitert den palestinske presidenten Mahmoud Abbas til et Brics-toppmøte i Kazan i Russland neste uke.
Den russiske presidenten gjentok nok en gang at han er for en tostatsløsning mellom Israel og palestinerne, et tema Putin sier vil bli tatt opp på møtet, som avholdes fra 22. til 24. oktober.
Tidligere fredag meldte den kinesiske rikskringkasteren CCTV at Kinas president Xi Jinping også deltar på møtet.
Brics er en internasjonal samarbeidsgruppe som består av ni land. Grunnleggerne var Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, men gruppen har siden utvidet med Egypt, Etiopia, Iran og De forente arabiske emiratene.
Saudi-Arabia er offisielt ikke medlem, men deltar i organisasjonens aktiviteter.
Målet med Brics er ifølge organisasjonen er å skape et alternativ til USA og andre vestlige lands innflytelse og vestlig dominerte samarbeidsorganisasjoner.
Fylkesutvalget i Innlandet står fast på å legge ned to videregående skoler og fire skolesteder i Innlandet.
Det ble klart i et ekstraordinært møte i fylkesutvalget fredag, skriver VG.
Bakgrunnen er et forslag fra Høyre, Arbeiderpartiet og MDG om å legge ned Dokka og Skarnes videregående skoler, samt fire skolesteder.
Saken skal endelig avgjøres i fylkestinget 23. oktober.
Årsaken til de foreslåtte nedleggelsene er at Innlandet fylkeskommune siden 2013 har mistet nærmere 3500 VGS-elever. De er ventet å miste 3000 til i årene framover, ifølge fylkeskommunen.
Det israelske militæret innkaller enda en brigade med reservister til operasjoner i Nord-Israel, ifølge en uttalelse.
Nord-Israel grenser til Sør-Libanon, der Israel de siste ukene har gjennomført både bakkeoperasjoner og omfattende luftangrep mot Hizbollah-kontrollerte områder.
Fredag ble det også utstedt evakueringsordre for 23 landsbyer i Sør-Libanon. Israel ber innbyggerne reise mange kilometer lenger nord, på andre siden av Awalielva, ifølge avisen Haaretz.
Libanons statsminister Najib Mikati anklager Iran for å forsøke å etablere et uønsket formynderskap over Libanon etter en uttalelse om FN-resolusjon 1701.
Den aktuelle FN-resolusjonen ble vedtatt i 2006 og fastslår at det er den libanesiske regjeringshæren som skal være utplassert i Sør-Libanon, ikke den Iran-støttede Hizbollah-militsen.
Men Hizbollah er fortsatt sterkt til stede sør i landet, noe som er bakgrunnen for at Israel har gått til krig i nabolandet.
Nå har lederen for den iranske nasjonalforsamlingen, Mohammad Bagher Ghalibaf, uttalt at Iran er villig til å forhandle for å få resolusjonen gjennomført, ifølge den franske avisen Le Figaro.
Det har fått Mikati til å anklage Iran for utidig innblanding i Libanons egne saker.
– Forhandlinger for å gjennomføre den internasjonale resolusjonen 1701 er det Libanon som gjør, heter det i en uttalelse fra Mikatis kontor fredag.
Her står det også at alle har plikt til å støtte Libanon i dette arbeidet, og ikke forsøke å innføre nye mandater.
Mona Juul (65) ble i statsråd fredag utnevnt til ambassadør i Amman i Jordan.
Juul har de siste årene vært ambassadør ved Norges FN-delegasjon i New York.
Sammen med sin ektemann Terje Rød-Larsen spilte Juul en nøkkelrolle under de hemmelige forhandlingene som førte til Oslo-avtalen mellom Israel og PLO i 1993.
Juul var norsk ambassadør i Israel fra 2001 til 2004. Før dette var hun statssekretær for daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland.
Det er ikke holdepunkter for at Tom Hagen er involvert i kona Anne-Elisabeth Hagens forsvinning i 2018, opplyser Øst politidistrikt.
– Med bakgrunn i den omfattende etterforskningen som er gjennomført, er det ikke holdepunkter for at Tom Hagen er involvert i at hans kone forsvant, sier påtaleleder i Øst politidistrikt Vibeke Schøyen på en pressekonferanse.
Hun kaller etterforskningen omfattende og kompleks.
– Etterforskningen knyttet til mistankegrunnlaget har vært en av de viktigste prosjektene vi har utført i senere tid og det siste årene, sier hun.
Politiet har jobbet med saken i snart seks år.
De har gjennomført cirka 700 vitneavhør, innhentet over 6000 timer med videoovervåking og gjort omfattende tekniske undersøkelser.
Politiet har mottatt over 26.000 tips i saken så langt.
NTB
– Krigen er ennå ikke over, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu etter kunngjøringen om at Hamas-leder Yahya Sinwar er drept.
Netanyahu bekrefter opplysningene fra utenriksminister Israel Katz om at Sinwar er død.
Ifølge statsministeren er ondskapen nå påført et hardt slag. Men han legger til at Israels oppgave ikke er fullført.
Videre sier han at Sinwars død gir befolkningen på Gazastripen en mulighet til å frigjøre seg fra tyranni.
Presidenten i Israel, Isaac Herzog, oppfordrer til ny innsats for å få løslatt de israelske gislene i Gaza etter at Hamas-leder Yahya Sinwar ble drept.
På meldingstjenesten X skriver Herzog at Sinwar var ansvarlig for grusomme terrorhandlinger mot israelske borgere.
Presidenten oppfordrer Israels regjering til å gjøre alt som er mulig for å frigi gislene som fortsatt befinner seg på Gazastripen.
Utenriksminister Israel Katz kunngjorde torsdag kveld at Sinwar ble drept i kamp mot israelske styrker på Gazastripen. Han sa at dødsfallet åpner en mulighet for løslatelse av gisler og en ny virkelighet i Gaza uten Hamas og uten iransk kontroll.
Hamas' øverste leder Yahya Sinwar er drept, ifølge Israels regjering. Krigen vil likevel fortsette, sier statsminister Benjamin Netanyahu.
NTB-Reuters-DPA
Maten er blitt så dyr at barnefamilier tvinges til å kjøpe mindre eller velge mindre sunne alternativer, viser en undersøkelse. Regjeringens skrytebilde slår sprekker, mener Frp.
(©NTB) NTB-Steinar Schjetne og Anne Marjatta Gøystdal
USA har brukt bombeflyet B-2 til å angripe underjordiske mål i Jemen. Det skal være første gang flyet blir brukt mot den Iran-støttede houthimilitsen.
(©NTB) NTB-AP-TT
For første gang på rundt ti år har en iransk utenriksminister besøkt Egypt. Bakgrunnen er Israels krigføring i Gaza og Libanon og risikoen for en storkrig.
Egypts president Abdel Fattah al-Sisi gjentok under besøket at konflikten ikke må spre seg og utvikle seg til en fullskala regional krig – noe han mener vil få store negative konsekvenser for alle land i regionen.
Irans utenriksminister Abbas Araghchi understreket på sin side et ønske om å utvikle forholdet mellom Egypt og Iran, ifølge en offisiell uttalelse.
Både Iran og Egypt forsøker å finne ut hvordan konfliktene i Libanon og Gaza kan trappes ned, men de er ikke blant landene i Midtøsten som står hverandre nærmest, tvert imot. Egypt har siden 1979 anerkjent staten Israel, mens Iran har stemplet Israel som sin største fiende.
Araghchis besøk i Kairo er del av en større rundtur til land i Midtøsten. Den blir gjennomført samtidig som situasjonen er svært spent mellom Israel og Iran, og Israel når som helst kan komme til å gjengjelde det iranske rakettangrepet mot Israel 1. oktober.
Denne måneden har Araghchi også besøkt Syria, Libanon, Irak, Qatar, Oman og Jordan. Etter Egypt fortsetter turen videre til Tyrkia.
Tirsdag denne uken fikk Sisi besøk fra Saudi-Arabias kronprins Mohamed bin Salman. Også de diskuterte utviklingen i Libanon og Gaza, og begge var enige om at det må etableres en uavhengig palestinsk stat for å sikre fred i regionen. Sunnimuslimske Saudi-Arabia og sjiamuslimske Iran regnes som regionale fiender i Midtøsten og støtter hver sine parter i blant annet Jemen.
(©NTB) NTB-AP
Taliban-regimet i Afghanistan krever en klargjøring etter ubekreftede meldinger om at mange afghanere ble skutt og drept av iranske grensevakter i helgen.
Ifølge en talsmann for Taliban ble det onsdag opprettet en komité som skal etterforske saken, og den skal siden ha jobbet døgnet rundt.
Også FNs spesialutsending for menneskerettigheter i Afghanistan, Richard Bennett, sier det trengs en rask oppklaring. Han gir uttrykk for alvorlig bekymring etter meldinger om at afghanere er såret og drept i grenseområdet Saravan i Iran. Ifølge to øyenvitner drepte iranske grensevakter rundt 260 afghanere i hendelsen sist søndag.
Lederen for de iranske grensestyrkene i området avviser meldingen på det sterkeste, ifølge Irans statlige nyhetsbyrå.
Iran har lenge vært bekymret for det høye antallet flyktninger som har tatt seg over grensen til Afghanistan etter at Taliban kom til makten for tre år siden. Grensen mellom de to landene er over 90 mil lang.
FNs høykommissær for flyktninger anslår at nesten 4,5 millioner afghanere bor i Iran, mange av dem uten lovlig opphold.
Saken ble først omtalt av en liten iransk nettside, Haalvsh, som vanligvis skriver om menneskerettssituasjonen i grenseprovinsen Sistan og Balutsjistan i Iran. Det sunnidominerte området er preget av en stor misnøye med det sjiamuslimske prestestyret i Teheran.
Norsk Pen gir Ossietzkyprisen for i år til journalist Odd Isungset for hans arbeid med å avdekke sannheten bak drapsforsøket på forlegger William Nygaard.
Ytringsfrihetsorganisasjonen viser til at Isungset har drevet undersøkende journalistikk om drapsforsøket siden skuddene mot Nygaard falt i 1993.
– Isungset mottar denne prisen for sin enestående undersøkende journalistikk. Uten hans innsats og pågangsmot ville Nygaard-saken hatt langt færre svar, og vi ville stått uten informasjon og innsikt som har stor samfunnsverdi, sier styreleder Ann-Magrit Austenå i Norsk Pen.
Isungset har laget dokumentarer og skrevet flere bøker om attentatet mot den tidligere forleggeren, sist i 2023 med boken «Blodspora fra Dagaliveien».
Norsk Pen omtaler hendelsen som et av de alvorligste angrepene på ytringsfriheten i Norge og viser til at Isungset har avdekket flere kritikkverdige forhold i oppfølgingen av saken, både hos politi og presse.
«Hans innsats førte til at to personer ble siktet i saken i 2018. I 2024 ble Nygaard-saken forsøkt henlagt igjen, før beslutningen i juli omsider ble omgjort av Riksadvokaten», skriver Norsk Pen i sin begrunnelse.
Prisen deles ut på Sentralen i Oslo 15. november.
Riksadvokaten vil offentliggjøre påtalevedtaket i etterforskningen av Tom Hagen fredag. Øst politidistrikt, som etterforsker saken, varsler pressekonferanse.
Pressekonferansen holdes på politihuset i Lillestrøm fredag ettermiddag.
– Vi kan dessverre ikke være mer presise vedrørende tidspunkt da dette er avhengig av Riksadvokatens avgjørelse og når vi mottar denne, skriver Ann-Kristin Endal, som er leder ved kommunikasjonsstaben i Øst politidistrikt.
Tom Hagen har siden 2020 vært siktet for drap eller medvirkning til drap på kona Anne-Elisabeth Hagen, som forsvant fra parets bolig i Lørenskog 31. oktober 2018.
Onsdag ble det kjent at Riksadvokaten kommer med sin avgjørelse i Lørenskog-saken fredag. Statsadvokat Kari Hangeland Buvik bekrefter til NTB torsdag at avgjørelsen gjelder Tom Hagen. Tre andre er også siktet i saken.
For første gang siden den kalde krigen tar Norge del i en atomvåpenøvelse.
– Norge sender stabsoffiserer til Natos kjernevåpenøvelse Steadfast Noon for å ivareta kunnskap om en viktig del av Nato-samarbeidet, sier statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) i UD i en uttalelse til Nettavisen.
Norge har aldri deltatt direkte i den årlige øvelsen, men deltok som observatør i 2023, ifølge avisen. Stabsoffiserene som sendes, blir Norges første direkte deltakelse i en atomvåpenøvelse siden den kalde krigen, opplyser avisen.
Deltakelsen får generalsekretær i Norsk Folkehjelp Raymond Johansen til å reagere.
– Å øve på å bruke atomvåpen er å øve på å bevisst ramme sivile, begå massedrap, forgifte de overlevende, sier Johansen.
Rundt 2000 militært personell og mer enn 60 jagerfly er med i øvelsen, og noen av jagerflyene har kapasitet til å levere atomstridshoder. Nato har uttalt at det ikke skal brukes skarpe våpen under øvelsen, i en presseuttalelse.