Klargjør siden...
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nyhetsstudio

22/2 Varmerekorder flere steder – Sunnmørs-bygd overgår Roma

Varmerekordene står for fall flere steder i Norge. I Norddal i Møre og Romsdal ble det målt hele 17,6 varmegrader natt til lørdag.

Til sammenligning er det meldt 14 grader i Lisboa og 13 i Roma lørdag. Meteorologisk institutt opplyste tidligere i uka at det kunne bli tosifrede temperaturer flere steder i helgen.

– Den letteste måten å forklare det på, er at det ligger et lavtrykk nord i Norskehavet som dirigerer mild luft fra sørvest inn over landet, sier statsmeteorolog Gjermund Haugen til NRK.

Februarrekorden for Norge på 18,9 grader er foreløpig ikke matchet, men blant annet i Nordland har det aldri vært målt høyere temperaturer på denne tiden av året. Den tidligere fylkesrekorden er 11,8 grader.

– Men vi har målt høyere temperaturer på fire målestasjoner så langt. Nå er det viktig å understreke at dette er foreløpige resultater. De må kvalitetssikres før vi kan si at det er offisielle rekorder, men det vi er ganske trygge på at i alle fall én av stasjonene har slått ny rekord, sier Haugen.

Det gjelder Sandnessjøen lufthavn (13,4 grader), Reipå (12,4 grader), Lurøy og Glomfjord (12,2 grader).

Det er også satt nye rekorder ved minst sju målestasjoner i Trøndelag, Møre og Romsdal og Vestland, ifølge NRK.

(©NTB)
NTB

22/2 Stortingspolitiker fra Venstre antyder at samarbeid mellom LO og Ap er korrupsjon

Venstre-topp Alfred Bjørlo sier han aldri helt har forstått hvorfor vi ikke bruker «k-ordet» om LOs pengestøtte til Ap.

Venstres stortingspolitiker Alfred Bjørlo går hardt ut mot samarbeidet mellom LO og Arbeiderpartiet.

– Vi bruker ikke det «k-ordet» om denne praksisen i Norge. Jeg har aldri helt forstått hvorfor, sier han i podkasten «De som bygger landet», sitert av Dagens Næringsliv.

Bjørlo reagerer særlig på LOs økonomiske støtte til Ap. Før forrige stortingsvalg fikk partiet 15 millioner kroner fra LO.

– Det er helt vanvittig. Du kan ikke sammenligne det med at næringslivet gir penger til Høyre eller Venstre. Jeg har aldri opplevd at de til gjengjeld forlanger å sitte i rommet og bestemme politikken, sier han til programleder Paal Friele Grung.

Han peker på at LO-leder Peggy Hessen Følsvik leder Aps valgkomité, og at organisasjonen har flere medlemmer i partiets sentralstyre.

LO-nestleder Steinar Krogstad sier til DN at han er ikke overrasket over kritikken.

– Det fagligpolitiske samarbeidet gir oss styrke og resultater. Det er derfor det angripes med jevne mellomrom, sier han.

Han mener Bjørlos utspill bekrefter at Venstre er «nok en gang landets mest fagforeningsfiendtlige parti».

(©NTB)
NTB

20/2 Knapt rødgrønt flertall på ny måling

Ap går fram 7,8 prosentpoeng og får 26,6 prosents oppslutning på en ny måling for FriFagbevegelse og Dagsavisen. Målingen gir et knapt rødgrønt flertall.

Det kommer fram på en fersk partimåling Opinion har utført for Dagsavisen og FriFagbevegelse. Dermed fortsetter framgangen for Ap etter regjeringsbruddet med Senterpartiet.

For Sp har det ikke gitt noe merkbart løft å forlate regjeringen. Partiet får en oppslutning på 6,0 prosent, fram 0,6 prosentpoeng.

Høyre får sin laveste oppslutning siden 2021 på Opinions måling med en oppslutning på 19,1 prosent. Det er tilbake 2,7 prosentpoeng. Frp går tilbake 3,8 prosentpoeng og får 22,4 prosent. Målingen gir med det et knapt rødgrønt flertall. Partiene på rødgrønn side, Ap, SV, Sp, Rødt og MDG, får til sammen 85 mandater.

Målingen i sin helhet ser slik ut (endringer siden forrige måling i parentes): Ap 26,6 (+7,8), Frp 22,4 (-3,8), H 19,1 (-2,7), SV 7,2 (-1,1), Sp 6 (+0,6), Rødt 5,5 (+0,5), V 3,9 (+1,1), KrF 3,6 (+0,1), MDG 2,1 (-1) og Andre 3,7 (-1,3).

799 personer svarte på undersøkelse som ble gjort i perioden 10.–16. februar. Feilmarginen er mellom 1,4 og 3,1 prosentpoeng.

(©NTB)
NTB

20/2 Avinor: Turistvekst i fjerde kvartal

Utenlandstrafikken bidro til passasjervekst i fjerde kvartal, og i 2024 passerte Avinors driftsinntekter for første gang 12 milliarder kroner.

Til sammen reiste 51,4 millioner passasjerer via norske lufthavner i 2024, som er en økning på 4,8 prosent sammenlignet med året før.

I fjerde kvartal reiste 12,5 millioner passasjerer via lufthavnene, en økning på 5,7 prosent fra fjerde kvartal i 2023. Det er utenlandstrafikken som er hovedårsaken til passasjerveksten, opplyser selskapet i en pressemelding.

For fjerde kvartal var passasjerveksten for utenlandstrafikk 9,8 prosent, mens innenlandstrafikken økte med 3,2 prosent.

I 2024 utgjorde Avinors samlede driftsinntekter over 12 milliarder kroner. Justert inntektsvekst i 2024 sammenlignet med 2023 var på 7,5 prosent for fjerde kvartal.

(©NTB)
NTB

19/2 Innvandring gir større ulikhet - Høyre vil stramme inn

Økende ulikhet i Norge skyldes i stor grad innvandring, ifølge en ny SSB-rapport. Nå vil Høyre stramme inn både innvandringspolitikken og integreringskravene.

Tirsdag la partiet fram en rekke forslag i Stortinget. Blant tiltakene er strengere krav til inntekt og norskkunnskaper for permanent opphold, samt innstramminger i familiegjenforening.

– Høyre har ført en streng innvandringspolitikk i mange år, men nå strammer vi ytterligere inn, sier Henrik Asheim til Aftenposten.

Bakgrunnen er en rapport Høyre bestilte i oktober, der forskerne i Statistisk sentralbyrå konkluderer med at økt innvandring står for nesten halvparten av den økte ulikheten i Norge fra 1993 til 2022.

– Det viktigste for å bekjempe fattigdom og ulikhet, er å få folk i jobb. Da må vi stille strengere krav til at innvandrere lærer norsk og blir en del av samfunnet, sier Asheim.

Rapporten viser at innvandring fra ikke-vestlige land utenfor EU bidrar mest til økende ulikhet. Asheim mener dette gir et handlingsrom for å stramme inn.

(©NTB)
NTB

19/2 – Tunge elbiler ødelegger veiene i Oslo

Færre fossilbiler gir Oslo lavere klimautslipp, men tunge elbiler og elbusser sliter mer på veiene. Det bidrar til et økende vedlikeholdsetterslep, ifølge Bymiljøetaten.

– Veislitasjen øker fordi kjøretøyparken består av langt tyngre kjøretøy enn tidligere, skriver etatsdirektør Gerd Robsahm Kjørven i årsberetningen for 2024. Det melder Vårt Oslo.

Vedlikeholdsetterslepet på kommunale veier øker raskere enn det kommunen klarer å reparere. I 2021 viste en rapport fra Multiconsult at tilstanden på veinettet hadde forverret seg år for år siden 2009. Da ble det anslått at 28 prosent av veiene trengte oppgradering.

Det borgerlige bystyreflertallet har vedtatt en opptrappingsplan for vedlikehold, men Frp har etterlyst konkret handling. Byrådet la i desember fram en plan, som blir behandlet i bystyret i løpet av våren 2025.

Foreløpig finnes ingen oppdaterte tall for vedlikeholdsetterslepet, men i 2021 ble det anslått til 750 millioner kroner. En ny kartlegging skal starte høsten 2024.

(©NTB)
NTB

19/2 Kongen skal ha bursdagsfeiring på Slottet fredag

Kong Harald fyller 88 år fredag. Som tidligere år blir feiringen privat, men denne gangen skal han ha sine nærmeste på besøk på hjemmebane.

– Hans Majestet Kongen skal i år markere sin fødselsdag med en privat feiring på Slottet med familie og venner, opplyser pressekontakt Sara Svanemyr ved Slottet til NTB.

Slottet ønsker ikke å gi noen nærmere opplysninger om hvem som står på gjestelista eller hva slags feiring det er snakk om.

I Oslo er det vinterferie, og kongen har ingen offisielle programposter fredag.

(©NTB)
NTB

18/2 Rekordmange kirkebryllup på valentinsdagen

Minst 277 par giftet seg i Den norske kirke på valentinsdagen 14. februar. Det er ny rekord og en firedobling fra samme dag i fjor.

Det viser en foreløpig opptelling fra Kirken.

Kirker landet rundt holdt såkalte drop-in-bryllup, som er en enklere bryllupsseremoni.

– Drop-in-bryllup er en litt enklere måte å gifte seg på, men som har det aller viktigste i fokus – nemlig løftet mellom to mennesker og Guds velsignelse over ekteskapet deres, sier leder Harald Hegstad i Kirkerådet.

Fordelt på fylkene ble flest par – 65 – viet i Akershus, etterfulgt av Vestland (47) og Oslo (41). Blant kirkene hadde Birkeland i Bergen og Heimdal i Trondheim hadde flest vielser, med 13 par i hver.

(©NTB)
NTB

18/2 Farevarsel om is i Sør-Norge

Det ventes glatte veier i Sør-Norge på grunn av underkjølt regn, og meteorologene har sendt ut gult farevarsel.

– Vær ekstra oppmerksom; isen kan være vanskelig å se, heter det i farevarselet.

Både bilister og gående bør være obs. Det kan bli hålkeføre og lokalt vanskelige kjøreforhold.

Farevarselet gjelder fra torsdag formiddag og til natt til lørdag fra Sørlandet til og med Vestland.

(©NTB)
NTB

17/2 Pavens tilstand er stabil, sier Vatikanet

Tilstanden til pave Frans (88), som er innlagt på sykehus med bronkitt, er stabil, og han fulgte med på søndagsmessen på TV fra sykesengen, opplyser Vatikanet.

Paven ble innlagt med pusteproblemer og luftveisinfeksjoner på fredag. Søndag opplyser Vatikanet at tilstanden til 88-åringen er stabil og at han fortsatt behandles for infeksjonene.

– I morgens mottok han nattverd og fulgte søndagsmessen på TV. I ettermiddag har han vekslet mellom å lese og å hvile, skriver Vatikanet i en bulletin.

Pave Frans har hatt flere helseproblemer de siste årene og har blant annet slitt med bronkitt og flere omganger med influensa.

Paven fikk deler av den ene lungen fjernet da han var yngre. Han har siden 2022 brukt rullestol på grunn av vedvarende smerter i knærne, og bruker stokk de få gangene han blir fotografert stående.

(©NTB)
NTB-AFP

17/2 Svensk politi fant termosbombe på kjøpesenter i Solna sent søndag kveld, ifølge TV4

Det svenske politiets nasjonale bombegruppe uskadeliggjorde sent søndag kveld det som ifølge TV4 var en termosbombe på Mall of Scandinavia i Solna.

Det var i 21.50-tiden søndag kveld at vektere fant en mistenkelig gjenstand på kjøpesenteret nord for Stockholm, skriver TV4 mandag morgen.

Politiet har ingen mistanker om terror eller lignende, og ingen er pågrepet.

NTB

17/2 SSB: Strømprisen i 2024 den laveste siden 2020

Husholdninger har ikke betalt mindre for strømmen på over fire år. Bare fra 2023 til 2024 var nedgangen 6,6 prosent.

Det melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

(©NTB)
NTB

16/2 Utenriksminister Rubio på plass i Israel

USAs utenriksminister Marco Rubio landet søndag i Israel og møtte kort tid etter statsminister Benjamin Netanyahu.

På sitt første besøk i regionen er det ventet at Rubio presser på for president Donald Trumps forslag om å ta kontroll over Gaza, forvise områdets to millioner innbyggere og utvikle Gaza til en ny «Midtøstens Riviera».

Netanyahu gikk gladelig inn for ideen da han nylig var på besøk i Det hvite hus, men resten av verden har avvist den tvert.

Rubio ankom Israel bare noen timer etter den sjette utvekslingen av gisler og fanger mellom Hamas og Israel og like før forhandlingene om en ny fase i våpenhvilen etter planen skal starte.

Rubio er på rundtur i Midtøsten, og de neste stoppene blir Saudi-Arabia og De forente arabiske emiratene.

(©NTB)
NTB-AFP

16/2 Tunge bomber som Biden holdt tilbake, har ankommet Israel

Tunge bomber som president Joe Biden holdt tilbake, er nå ankommet Israel etter at Donald Trump godkjente leveringen.

Bombene av typen MK-84 var del av en våpenforsendelse fra USA som kom til havnebyen Ashdod søndag morgen. Bombene ble lastet på lastebiler og kjørt til en israelsk militærleir.

Siden Gaza-krigen startet, har USA levert over 76.000 tonn militært utstyr til Israel i det som forsvarsdepartementet kaller den største sjø- og luftbroen i historien.

Men Biden stanset i fjor videre levering av de 900 kilo tunge MK-84-bombene fordi han fryktet at Israel brukte dem mot sivile i Gaza.

Israels forsvarsminister Israel Katz kaller leveransen et signal om den sterke alliansen mellom Israel og USA, og USAs forsvarsminister Pete Hegseth forsikrer ham om at USA vil fortsette å levere alt som trengs for Israels sikkerhet.

(©NTB)
NTB-DPA

16/2 Britisk ektepar pågrepet i Iran

Et britisk ektepar i 50-årene som var på motorsykkelreise jorda rundt, har blitt pågrepet i Iran.

Craig og Lindsay Foreman skal ha blitt pågrepet allerede i januar, men det var først denne uka at statlige, iranske medier meldte at de var anklaget for sikkerhetsrelaterte lovbrudd.

Paret hadde som mål å ta seg til Australia, og reiste inn i Iran fra Armenia 30. desember, og planen var å være i Pakistan innen 4. januar.

Ifølge familien ble de pågrepet i byen Kerman øst i Iran. Før de var de i byene Tabriz, Teheran og Isfahan sammen med en reiseguide, skriver BBC.

– Disse uventede hendelsene fører til betydelig bekymring for hele familien, og vi er svært fokusert på å jobbe for deres sikkerhet og velvære i denne utfordrende tiden, heter det i en uttalelse fra familien.

Storbritannias utenriksdepartement fraråder alle reiser til Iran. I reiserådet heter det at det å ha britisk pass eller bånd til Storbritannia kan være nok til å bli pågrepet av iranske myndigheter.

Flere britiske statsborgere har blitt fengslet av Irans regime tidligere. Nazanin Zaghari-Ratcliffe og Annosheh Ashoori, som begge har dobbelt statsborgerskap, ble løslatt i mars 2022 etter flere år i fengsel.

(©NTB)
NTB-DPA

15/2 Tone Damli fjerner Tesla-referanse i MGP-låt

Rett før lørdagens MGP-finale har Tone Damli endret teksten i låten sin. Hun sang opprinnelig om å kjøre rundt i en Tesla.

– Jeg har hatt en uggen følelse rundt det å synge Tesla de siste ukene, forklarer artisten i en sms til VG.

I den opprinnelige versjonen av låten sang Damli om å «roll up in a Tesla», ifølge avisen. Nå skal bilmerket fjernes.

– Det toppet seg den siste uken med alt en har sett, hørt og lest, og jeg vil ikke være en som fronter Tesla og Musk, skriver Damli.

Fredag var Damli i studio for å spille inn ny vokal på låten, men enn så lenge ligger originalen ute på Spotify. Lørdag kveld står hun på scenen i MGP-finalen i Oslo Spektrum og framfører låten.

Artistens manager, David Eriksen, vil foreløpig ikke si hva Tesla byttes ut med i låta.

Tesla-eier Elon Musk har blitt en stadig mer kontroversiell figur de siste månedene.

Han har både flørtet med ytre høyre-partier i Europa og gjorde en omdiskutert armbevegelse på en talerstol i forbindelse med innsettelsen av president Donald Trump i USA i januar.

Musk samarbeider tett med den amerikanske presidenten og har fått i oppdrag å lede effektiviseringsbyrået Doge, som står i spissen for store kutt og omveltninger i offentlig sektor i USA.

En undersøkelse blant 500 norske Tesla-eiere denne uken, viste at 44 prosent mener Musk påvirker Tesla «svært negativt», mens 40 prosent mener han påvirker selskapet «negativt».

(©NTB)
NTB

15/2 Per-Willy Amundsen topper stortingslisten til Frp i Troms

Per-Willy Amundsen (Frp) er valgt til førsteplass på stortingslisten til Troms Frp.

Det ble klart under lørdagens nominasjonsmøte i fylkespartiet, skriver NRK.

Amundsen møtte ingen motstand på møtet, og ble enstemmig valgt av de 54 delegatene.

– Jeg lover at, dersom jeg får deres tillit, og vi kommer i regjering, så skal jeg sørge for at vi, fra Stortinget, skal lære av de feilene vi har gjort. Det var ikke alt vi gjorde i regjering som var perfekt, sa Amundsen i sin tale til de fremmøtte, ifølge NRK.

I mars i fjor ble Amundsen fratatt alle verv i Frp, utenom det å være stortingsrepresentant, fram til 31. januar i år etter flere kontroversielle uttalelser i sosiale medier.

Frp-veteranen er inne i sin fjerde periode på Stortinget, og ligger nå an til en femte runde.

På sist Troms-måling fra avisa Nordlys i desember i fjor, var Frp nesten inne med tre representanter fra fylket.

Kristian Eilertsen fra Harstad ble nominert på andreplass på nominasjonsmøtet og Eirik Johansen fra Tromsø på 3. plass, ifølge NRK.

(©NTB)
NTB

14/2 Økologisk te trekkes fra markedet – silkeemballasje viste seg å være nylon

Teposer som skulle være laget av silke viste seg å være av nylonplast, som avgir mikroplast. Nå trekker Norgesgruppen teen fra produksjon.

Den økologiske teen fra spesialmerket Jacobs utvalgte går nå ut av produksjon og når de siste posene er solgt, vil ikke produktet lenger finnes, skriver Aftenposten.

Opprinnelig sa Norgesgruppen at de skulle endre merkingen, men fredag har de varslet at de endrer mening. Bakgrunnen er en TV 2-avsløring som også dokumenterte at Norgesgruppen har visst om den upresise merkingen i nærmere seks år.

(©NTB)
NTB

14/2 Bank-problemene er fikset

Problemene som flere banker opplevde fredag formiddag, er nå løst, bekrefter Bits AS overfor TV 2.

Bits AS har ansvaret for systemet som sørger for bankoverføringer i Norge.

Selskapet opplyser til TV 2 at det var snakk om en feil i nettverket mellom norske banker, og klokken 11.40 sier det at feilen er løst.

VG meldte om saken først, og meldinger fra flere av avisens tipsere gikk ut på at de ikke fikk utbetalt lønn.

Dette gjaldt Danske Bank, DNB, Sparebank 1 og Handelsbanken Nordea. De to sistnevnte bankene har ikke bekreftet at de sliter med samme problem.

NTB

14/2 Prisene øker med 2,5 prosent i år, ifølge TBUs prognose

Prisene i Norge kommer til å øke med 2,5 prosent i år, ifølge Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU).

Året før var prisveksten 3,1 prosent.

– Anslaget er usikkert. Usikkerheten er spesielt knyttet til utviklingen i kronekursen, energiprisene og internasjonal økonomi, herunder risikoen for store endringer i handelspolitikken, opplyser utvalget i en pressemelding.

Til sammenligning har Norges Bank anslått prisveksten til 2,6 prosent, mens SSB har anslått 2,7 prosent, ifølge E24.

Utvalgets jobb er å beregne pris- og lønnsnivå og lønnsvekst i forskjellige bransjer i forkant av lønnsoppgjøret. Slik skal man sørge for at partene i lønnsoppgjøret benytter samme tallgrunnlag når de forhandler.

I flere år spådde utvalget en lavere prisvekst enn det man faktisk fikk, men i fjor snudde det. Utvalget anslo at prisveksten ville bli 4,1 prosent i 2024, mens den faktisk ble 3,1 prosent.

Årets oppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at det bare er lønn, og ikke hele tariffavtalen, som er oppe til forhandling.

Tallene som ble lagt fram fredag, er fra TBUs foreløpige rapport. Utvalget vil 28. mars legge fram sitt endelige anslag for hvor mye prisene øker i år.

NTB

14/2 Pølser fra Finsbråten tilbakekalles – kan være farlig for melkeallergikere

Finsbråten Bratwurst Knäcker med siste forbruksdag 18.03.2025 trekkes fra markedet. Årsaken er at det kan være ostepølser i stedet for bratwurst i pakkene.

– Det har skjedd en feil i produksjonen som gjør at det er pakket Knäcker Bacon & Ost-pølser i den vanlige Bratwurst Knäcker-emballasjen. Pølsene er ikke farlige for andre enn melkeallergikere. Man kan lett finne ut om pølsa har ost i seg ved å dele den i to, sier Sofie Oraug-Rygh i Jordanes.

Pølsene skal være solgt i Meny, Kiwi, Spar, Joker, Bunnpris og på Oda. De har siste forbruksdag 18. mars 2025.

(©NTB)
NTB

13/2 Scholz sier den mistenkte etter München-angrep må straffes og sendes ut av landet

Tysklands statsminister Olaf Scholz sier den afghanske mannen som antas å stå bak München-angrepet torsdag, må straffes og sendes ut av landet.

– Det som har skjedd, er forferdelig. Slik jeg ser det, fins det ingen formildende omstendigheter. Angriperen må straffes og sendes ut av landet, sier Scholtz til pressen.

Den 24 år gamle afghaneren er ifølge politiet asylsøker.

Minst 28 personer ble skadet da en bil kjørte inn i en menneskemengde i München. Politiet betegner hendelsen som et angrep.

NTB-AFP

13/2 18-åring pågrepet for terrorplanlegging i Sverige

En 18 år gammel mann fra Syria er pågrepet i Sverige, mistenkt blant annet for deltakelse i en terrororganisasjon og drapsplanlegging.

Mannen ble pågrepet i Stockholm tirsdag, opplyser svensk påtalemyndighet.

Han mistenkes for forberedelser til brudd på terrorlover og drap, deltakelse i en terrororganisasjon, og planlegging av kriminelle handlinger som omfatter brannfarlige gjenstander og eksplosiver.

Saken dreier seg om voldelig islamistisk ekstremisme og har ingen koblinger til andre pågående saker, opplyser påtalemyndigheten.

Han fremstilles for varetektsfengsling torsdag ettermiddag.

– Vi har jobbet med denne saken i lengre tid, og etter hvert var vurderingen at vi måtte gjøre en innsats her og nå, og da gjennomførte vi den innsatsen, sier talsperson Karl Melin i det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

Han ville ikke si noe om når de kriminelle handlingene skulle ha blitt utført.

(©NTB)
NTB-TT

13/2 Riksrevisjonen: Fortsatt alvorlige mangler i Forsvarets informasjonssystemer

Sikkerhetstilstanden til systemene er fortsatt alvorlig, skriver Riksrevisjonen om Forsvarets informasjonssystemer.

– En av de mest alvorlige rapportene vi har lagt fram, sa Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen da Riksrevisjonen høsten 2022 offentliggjorde en undersøkelse av informasjonssystemene som Forsvaret bruker i operasjoner.

Nå viser oppfølging fra Riksrevisjonen at Forsvaret har satt i gang en rekke tiltak, men at situasjonen fortsatt er alvorlig.

I oppfølgingen konkluderer Riksrevisjonen med at samvirket mellom systemene har blitt bedre, men at sikkerhetstilstanden fortsatt er alvorlig.

– Forsvaret har et betydelig antall systemer som ikke er sikkerhetsgodkjent. Utfordringene handler i stor grad om eldre systemer som på sikt må skiftes ut, skriver Riksrevisjonen.

– Nå leverer vi en oppfølgingsrapport, men vi fremmer ikke kritikk. Det er satt i gang mange tiltak. Det mener vi er positivt, men det er for tidlig å si noe om omfanget og effekten, sier Schjøtt-Pedersen.

Riksrevisjonen kommer til å fortsette undersøkelsene.

NTB

13/2 Stortinget og Folketinget tar grep mot Deepseek

Både Stortinget og det danske Folketinget innfører restriksjoner på den kinesiske KI-appen Deepseek for enheter med tilgang til deres systemer.

Stortinget begrunner avgjørelsen med en advarsel fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), som fraråder norske virksomheter å tillate Deepseek på IT-utstyr med tilgang til arbeidsrelaterte systemer.

– Nå innføres sperrer mot bruk av Deepseek på mobiler, nettbrett og PC-er med tilgang til Stortingets informasjon og tjenester. Denne sperren vil også gjelde på alle enheter som allerede har installert Deepseek, og tjenesten vil ikke lenger være tilgjengelig, skriver Stortingets administrasjon i en epost til Altinget.

Kort tid etter fraråder også danskene bruk av appen på enheter utlevert fra Folketinget, ifølge nyhetsbyrået Ritzau. Tidligere har Folketinget frarådet bruken av Tiktok, som eies av det kinesiske selskapet ByteDance.

Stortingets administrasjon uttrykker bekymring for personvern, informasjonssikkerhet og feilinformasjon, men presiserer imidlertid at informasjonssikkerheten på Stortingets enheter er godt ivaretatt.

– Vi er ikke kjent med sikkerhetsbrudd knyttet til Stortingets informasjon gjennom bruk av apper på enheter som har tilgang til Stortingets systemer, heter det videre.

(©NTB)
NTB