Klargjør siden...
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nyhetsstudio

18/3 Paven ber om slutt på alle kriger

I et brev til en italiensk avis ber pave Frans om en slutt på kriger, og han oppfordrer til refleksjon.

I brevet, som er datert 14. mars og publisert i den italienske avisa Corriere della Sera, sier paven at hans langvarige sykdom har hjulpet ham til mer tydelig å se det absurde med krig og ordenes kraft til å skape sannhet og fakta.

I brevet, som den 88 år gamle paven har skrevet mens han er innlagt på Gemelli-sykehuset i Roma, ber han på nytt om diplomati og internasjonale organisasjoner til å finne ny livskraft og troverdighet.

– Menneskelig sårbarhet har kraften til å gjøre oss mer bevisst på det som består, og det som er forbigående – det som skaper liv, og det som dreper, skriver paven.

Ord er aldri bare ord

Pave Frans' brev er et svar på et brev fra Corrieras redaktør Luciano Fontana. Paven oppfordrer mediene til å kjenne på ordenes fulle betydning.

– De er aldri bare ord. De er fakta som skaper menneskelige miljøer. De kan knytte sammen eller skille, tjene sannheten eller utnytte den, skriver paven.

– Vi må avvæpne ordene for å avvæpne sinnet og avvæpne jorden. Det er stort behov for refleksjon, for ro, for en forståelse av det komplekse, fortsetter han.

Fortsatt på sykehus

Paven ble innlagt på Gemelli-sykehuset 14. februar, der han ble behandlet for dobbeltsidig lungebetennelse. I flere uker har han sovet med oksygenmaske om natten, mens han på dagtid har fått høykonsentrert oksygen gjennom et tynt plastrør i nesen. Mandag opplyste Vatikanet at han klarer seg «i enkelte øyeblikk, sannsynligvis korte», uten ekstra oksygentilførsel.

Kardinalstatssekretær Pietro Parolin avviser samtidig enhver antydning om at paven kan komme til å tre til side. Det jobbes dermed videre med planene om et møte med Storbritannias kong Charles 8. april.

(©NTB)
NTB-AFP-AP

18/3 Nicolai Tangen fortsetter som sjef for oljefondet i fem nye år

Nicolai Tangen har fått sitt åremål som sjef for oljefondet fornyet i fem nye år, og fortsetter dermed fram til 2030.

Det skriver Norges Bank i en pressemelding.

– Nicolai Tangen er en erfaren leder med dyp innsikt i internasjonal kapitalforvaltning. Han har vist god gjennomføringskraft og oppnådd gode resultater som leder av NBIM gjennom fire og et halvt år. Hovedstyret mener Tangen er riktig person til å lede NBIM også i årene fremover. Vi er glade for at han har takket ja til et nytt åremål, sier hovedstyrets leder og sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Norges Bank Investment Management (NBIM) er det formelle navnet på det som til daglig kalles oljefondet.

– Å jobbe med å skape verdier for fellesskapet er det mest givende jeg noensinne har gjort. Jeg er derfor svært glad for å ha fått fornyet tillit, og for å kunne se fram til flere nye år sammen med mine dyktige kolleger, sier Tangen selv.

58-åringen begynte som sjef for oljefondet i 2020, og det nye åremålet gjelder fra 1. september 2025 og fram til samme dato i 2030.

NTB

18/3 Den siste gjenlevende flygeren fra slaget om Storbritannia død

Den siste gjenlevende piloten som kjempet i slaget om Storbritannia under andre verdenskrig, er død, 105 år gammel, opplyser det britiske luftforsvaret (RAF).

John «Paddy» Hemingway sovnet fredelig inn mandag, ifølge RAF. De beskrev hans bortgang som slutten på en epoke.

Hemingway var blant pilotene kjent som «de få» for sin rolle i det avgjørende luftslaget i 1940 som forsvarte Storbritannia mot omfattende angrep fra Nazi-Tysklands Luftwaffe, og bidro til å stanse «Operasjon Sjøløve» – Adolf Hitlers planer om en invasjon av landet.

– Aldri i menneskehetens historie har så mange skyldt så mye til så få, sa daværende statsminister Winston Churchill, som skapte uttrykket.

Tronarvingen prins William og statsminister Keir Starmer var blant dem hyllet Hemingway da dødsfallet ble kjent.

Hemingway var født i Dublin i 1919 og vervet seg til RAF i 1938. Under de intense luftkampene i august 1940 ble Hemingway tvunget til å hoppe ut av sine Hurricane-fly to ganger. Han ble tildelt Distinguished Flying Cross for tapperhet.

– For åtti år siden hjalp motet og besluttsomheten til Paddy og alle våre modige RAF-piloter til å avslutte andre verdenskrig. Han anså seg aldri som en helt og omtalte ofte seg selv som en «heldig irlender», en mann som simpelthen gjorde jobben sin, som så mange andre av hans generasjon, sier Starmer.

(©NTB)
NTB-AFP

17/3 Norge bidrar med 400 millioner kroner til gjenoppbygging og humanitær hjelp til Syria

Norge skal bidra med 400 millioner kroner for å hjelpe i Syria med gjenoppbygging etter 14 års borgerkrig, kunngjør UD på en giverkonferanse i Brussel mandag.

– Syria står ved et veiskille. Det er viktig å gi de syriske overgangsmyndighetene muligheten til å lykkes. Dette er avgjørende for den hardt prøvede syriske befolkningen og for stabiliteten i hele Midtøsten. Det har også stor betydning for Europa. I denne kritiske fasen må det internasjonale samfunnet bidra både økonomisk og med kapasitetsbygging, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

Hans statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik deltar for Norge på giverkonferansen i Brussel. Pengene skal brukes til humanitær hjelp for de mange som fortsatt er i nød, samt gjenoppbygging av kritisk infrastruktur og offentlige tjenester.

Anslagsvis 90 prosent av den syriske befolkningen lever under fattigdomsgrensa i dag, 70 prosent er avhengig av humanitær bistand, og mer enn sju millioner mennesker er internt fordrevet.

Danmark gir 600 millioner danske kroner, drøyt én milliard norske kroner, til Syria, opplyste utenriksminister Lars Løkke Rasmussen i forkant av konferansen.

Storbritannia lovet opptil 160 millioner pund, tilsvarende 2,2 milliarder kroner, til det samme formålet mandag. Tyskland har lovet nærmere 3,5 milliarder kroner.

NTB-AFP-DPA

17/3 Trump: Holder Iran ansvarlig for Houthi-angrep

President Donald Trump sier Iran vil bli holdt ansvarlig og kan vente seg «alvorlige konsekvenser» dersom Houthi-militsen i Jemen gjennomfører flere angrep.

– Ethvert skudd som Houthiene avfyrer, vil heretter bli betraktet som skudd avfyrt fra Irans våpen og ledelse, og Iran vil bli holdt ansvarlig, skriver Trump i et innlegg på Truth Social mandag. Han skriver videre at Iran kan vente seg «alvorlige konsekvenser».

Trump beordret lørdag omfattende angrep mot houthiene i flere provinser i Jemen og begrunnet dem med at skipsfarten i Rødehavet må beskyttes og at navigasjonsfriheten må gjenopprettes.

Ifølge Jemens helsedepartement ble over 50 mennesker drept og nesten 100 såret i angrepene.

Den iranskstøttede gruppen sier mandag at de i løpet av det siste døgnet har angrepet det amerikanske hangarskipet USS Harry Truman og dets følgeskip to ganger, men opplysningene er ikke bekreftet.

(©NTB)
NTB-AFP

17/3 Båt med syrere forliste utenfor Kypros

Sju omkomne og to overlevende er funnet etter at en båt med rundt 20 syrere om bord forliste utenfor kysten av Kypros.

En rekke fartøy og flere helikoptre lette mandag ettermiddag etter flere overlevende i farvannet der båten forliste, rundt 55 kilometer sørøst for den sørøstlige spissen av Kypros.

Ifølge det kypriotiske nyhetsbyrået CNA har en av de overlevende fortalt at det var rundt 20 migranter om bord i båten da den la ut fra havnebyen Tartus i Syria.

Årsaken til forliset er ikke kjent.

(©NTB)
NTB-AFP

17/3 Melding om nye amerikanske angrep i Jemen

USA har gjennomført nye angrep mot mål i Jemen, denne gangen i Hodeida-provinsen på vestkysten av landet, melder houthikontrollerte medier.

– Et angrep fra de amerikanske aggressorene rammet Bajel-regionen i Hodeida-provinsen, melder nyhetsbyrået Saba og TV-stasjonen Al-Masirah.

Et annet angrep var rettet mot et stålverk i Al-Salif-regionen i samme provins, heter det.

Det er foreløpig ikke meldt om drepte eller sårede etter angrepene.

President Donald Trump beordret lørdag omfattende angrep mot houthiene i Jemen og begrunnet dette med at skipsfarten i Rødehavet må beskyttes.

Ifølge Jemens helsedepartement ble over 50 mennesker drept og nesten 100 såret i helgens angrep.

(©NTB)
NTB-AFP

17/3 Sju drept i kamper på grensa mellom Libanon og Syria

Minst sju mennesker er drept og mange er såret i kamper på grensa mellom Libanon og Syria, opplyser helsedepartementet i Libanon.

– Utviklingen på grensa mellom Libanon og Syria de siste to dagene har resultert i at sju innbyggere er drept og 52 andre er såret, heter det.

Det er foreløpig ikke kjent hvem som var involvert i kampene, hva som utløste dem eller hvor i grenseområdet de fant sted.

(©NTB)
NTB-AFP

16/3 Paven sier han står overfor en krevende periode

Pave Frans sier i en uttalelse at han er skjør og står overfor en krevende periode. Han tilbringer sin femte søndag på sykehus.

– Jeg deler disse tankene med dere mens jeg står overfor en krevende periode, og jeg slutter meg til så mange brødre og søstre som er syke og skjøre slik som jeg er nå, sier paven i en uttalelse formidlet av Vatikanet.

– Kroppene våre er svake, men selv slik som dette kan ingenting hindre oss i å elske, be, gi oss hen, være der for hverandre, i tro, og vise tegn på håp, sier han videre.

Paven ble innlagt på sykehus 14. februar med dobbeltsidig lungebetennelse. Søndagsprekenen hans, som han vanligvis holder fra et vindu over Petersplassen, blir derfor gitt skriftlig for femte gang på rad.

(©NTB)
NTB-AFP-AP

16/3 SV sluttet opp om å frede EØS-avtalen

SV-leder Kirsti Bergstø fikk landsmøtet med seg på forslaget om å frede EØS-avtalen den neste stortingsperioden.

Bergstø begrunnet forslaget med at Norge bør unngå en opprivende EU-strid i en urolig tid.

SV sier fortsatt nei til både EU-medlemskap og EØS-avtalen.

– Den utfordrende geopolitiske situasjonen gjør det imidlertid uhensiktsmessig å skulle starte reforhandlinger de neste fire årene, heter det i vedtaket som landsmøtet stemte for søndag.

Partiet vil samtidig understreke at Norge bør bruke handlingsrommet og reservasjonsretten i EØS-avtalen og si nei til EU-lovgivning som avgir ytterligere suverenitet.

NTB

16/3 Rubio og Lavrov diskuterte Ukraina

USAs utenriksminister Marco Rubio og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov snakket lørdag sammen om nye steg i forhandlingene om en slutt på Ukraina-krigen.

De to er «enige om å fortsette å jobbe for å gjenopprette kommunikasjonen mellom USA og Russland», ifølge talsperson Tammy Bruce i USAs utenriksdepartement.

Det framgår ikke av uttalelsen når den neste runden med samtaler mellom landene, som Saudi-Arabia har vært vertskap for, skal begynne. Rubio orienterte også Lavrov om militæraktivitet i Midtøsten, ifølge uttalelsen. USA gjennomførte lørdag store angrep mot houthiene i Jemen.

Ukraina gikk tidligere denne uken med på et forslag fra USA om en 30 dager lang våpenhvile, men Russland har ikke sagt ja til forslaget ennå.

President Donald Trumps spesialutsending Steve Witkoff var fredag i Moskva, der han møtte Russlands president Vladimir Putin for å diskutere forslaget.

NTB-AFP

16/3 Iran lover å gjengjelde ethvert angrep etter advarsel fra Trump

Irans revolusjonsgarde truer med å svare på ethvert angrep på «avgjørende» vis etter at USAs president Donald Trump advarte dem mot å støtte houthi-opprørerne.

– Iran fører ikke krig, men hvis noen truer, gir vi passende, avgjørende og konkluderende svar, sier sjef for Revolusjonsgarden, Hossein Salami, i en TV-tale søndag.

Lørdag sa Trump at USA hadde iverksatt en kraftig militæraksjon for å få slutt på houthi-opprørernes angrep på skipstrafikken i Rødehavet. En houthi-talsperson sier at 31 mennesker er drept i angrepene.

Trump advarte også om at Irans støtte til opprørerne må «avsluttes umiddelbart».

Salami sa i talen sin at houthiene representerer jemenittene, og la til at gruppen tar uavhengige strategiske og operasjonelle beslutninger.

(©NTB)
NTB-AFP

16/3 SV åpner for å sitte i mindretallsregjering

SV går til valg for en rødgrønn flertallsregjering, slår landsmøtet fast. Men dersom det ikke blir mulig, åpner partiet for å delta i mindretallsregjering.

Det ble vedtatt på partiets landsmøte søndag.

I møtet med ytre høyre og økende forskjeller vil partiet helst ha en flertallsregjering med tyngdepunkt til venstre.

– Dersom det ikke er mulig, vil vi gå til valg på at SV deltar i en mindretallsregjering, vedtok landsmøtet.

Om det ikke er mulig å få på plass en rødgrønn regjering med en politisk plattform som er tilstrekkelig ambisiøs, vil partiet gå i opposisjon i Stortinget.

– I en slik situasjon vil vår støtte til en regjering avhenge av politikken de fører. Vi vil ikke være bundet til å støtte regjeringens forslag, men vil bruke alle muligheter for å sikre flertall for mindre forskjeller og en ambisiøs miljøpolitikk.

(©NTB)
NTB

15/3 USA gjennomfører omfattende angrep mot houthiene i Jemen, ifølge Trump

USA er i gang med omfattende angrep mot Houthi-militsen, som kontrollerer store deler av Jemen, ifølge president Donald Trump.

Trump kunngjør lørdag på Truth Social at houthiene vil bli utsatt for «overveldende dødelig makt» fram til de slutter å angripe skipsfarten i området.

NTB-AFP-AP

15/3 Å bli tatt for mobilsjekk bak rattet blir dyrere fra i dag

Fra lørdag 15. mars venter en bot på 10.450 kroner dersom du blir tatt med mobil bak rattet.

I 2023 økte satsene for trafikkbøter med hele 30 prosent. I fjor ble nivået oppjustert i tråd med prisvekst, og det samme skjer i år.

Boten for å snakke i mobiltelefon økes fra 10.200 kroner til 10.450 kroner. I tillegg til boten får du som tidligere tre prikker i førerkortet. I fjor skrev politiet ut 5838 bøter for mobilbruk i bil.

Brudd på vikeplikten og å kjøre på rødt lys øker også til 10.450 kroner. Brudd på forbudsskilt økes til 8400 kroner, og å bli målt til å kjøre i 61 km/t i 50-sone koster fra i dag  5800 kroner.

Tilbake i 2019 slapp man unna med en bot på 1900 kroner for å bli fersket med mobilen.

Frende forsikring har via Norstat gjennomført en representativ undersøkelse nordmenns holdninger og tanker rundt mobilbruk i bil. I undersøkelsen svarer 45 prosent at de selv kikker på mobilen mens de sitter bak rattet. 95 prosent oppgir samtidig at de vet at de bryter loven når de sjekker mobilen bak rattet.

(©NTB)
NTB

15/3 Forfatter Dag Solstad er død

Forfatter Dag Solstad døde fredag kveld, 83 år gammel. Forfatteren døde av hjertestans etter et kort sykehusopphold.

– Han satte sitt sterke preg på norsk litteratur og norsk litterær offentlighet, han var et kraftsentrum for forlaget Oktober og for norsk litteratur. Han vil bli dypt savnet, sier forlagssjef Ingeri Engelstad til VG.

Ifølge forlagssjef Engelstad døde forfatteren fredag kveld med sin kone Therese Bjørneboe ved sin side.

Solstad anses som en av Norges aller mest betydningsfulle forfattere gjennom tidene og har vunnet en rekke priser gjennom sitt forfatterskap. Han debuterte som forfatter i 1965, kun 24 år gammel. Bøkene hans er oversatt til 40 ulike språk.

NTB

15/3 Utenriksminister Marco Rubio: Utviser Sør-Afrikas ambassadør fordi han hater Amerika og Trump

USAs utenriksminister Marco Rubio erklærte fredag Sør-Afrikas ambassadør, Emrahim Rasool, for uønsket i USA.

– Emrahim Rasool er en politiker som spiller på rasemotsetninger, som hater Amerika og hater president Donald Trump. Vi har ingenting å diskutere med ham, og derfor anses han som persona non-grata, skriver Rubio på X.

@NTB/Redaksjonen

15/3 Budsjettforslag vedtatt i Senatet – ingen nedstenging av statsapparatet

Senatet har vedtatt et budsjettforslag fra Republikanerne. Statsapparatet i USA stenges dermed ikke ned.

Demokratenes minoritetsleder i Senatet Chuck Schumer gjorde fredag helomvending og sa at han likevel ville stemme for Republikanernes budsjettforslag for å hindre nedstengning.

@NTB

14/3 Arbeiderpartiet bekrefter innføring av omstridt EU-direktiv

Fornybardirektivet splittet regjeringen. Nå bekrefter Ap at de vil innføre enda et av de omstridte EU-direktivene.

NTB

14/3 Duterte møtte i retten via videolink

Filippinenes tidligere president Rodrigo Duterte møtte ikke personlig i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i det første rettsmøtet om forbrytelser mot menneskeheten fredag.

Duterte ble pågrepet på flyplassen i Manila tirsdag på ordre fra ICC. Kort tid etter ble han satt på et fly til Nederland, der han ankom torsdag.

79-åringen, den første tidligere asiatiske statslederen som står tiltalt i ICC, fulgte rettsmøtet via videolink. Duterte ble informert om forbrytelsene han angivelig har begått, samt hans rettigheter som tiltalt.

Med svak stemme og iført blå dress og slips, bekreftet han navn og fødselsdato. Dommeren tillot ham å følge rettsmøtet in absentia på grunn av den lange flyreisen til Haag.

(©NTB)
NTB-AFP

14/3 Kina ber om dialog i atomsamtalene med Iran

Kinas utenriksminister Wang Yi mener atomspørsmålene knyttet til Iran må løses gjennom dialog. Fredag er han vert for et møte med Iran og Russland.

– Ensidige sanksjoner bidrar bare til å forverre konflikter. Dialog og forhandlinger er de rette valgene, sa han til pressen i Beijing fredag. Wang mener også at situasjonen har nådd et kritisk punkt igjen.

Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov og Irans viseutenriksminister Kazem Gharibabadi representerer landene sine på møtet.

– Vi hadde et veldig konstruktivt og positivt møte i dag, sa Gharibabadi, som også anklaget «enkelte land» for å skape «en unødvendig krise».

Iran inngikk en atomavtale med USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU i 2015. De forpliktet seg da til å drastisk redusere anrikingen av uran og tillate omfattende inspeksjoner fra IAEA.

Etter at daværende president Donald Trump i 2018 trakk USA fra atomavtalen, svarte Iran med å trappe opp anrikingen av uran.

(©NTB)
NTB-AFP

14/3 Iran blokkerer kvinnelige artister på nett

Iranske myndigheter knebler kvinnelige artister i sosiale medier. De siste ukene har flere iranske artister blitt blokkert på Instagram.

Blant dem som er rammet, er sangeren Hiva Seyfizadeh, som tidligere har vakt oppmerksomhet for å ha opptrådt uten hijab under menneskerettsprotestene i landet.

Hun ble arrestert under en konsert i Teheran i slutten av februar for å ha opptrådt offentlig og foran et publikum med både kvinner og menn.

Hun ble satt fri et par dager senere, og da ble hennes Instagram-konto blokkert, melder Sveriges Radios Kulturnytt.

Artister presses til å gi fra seg kontoene sine for å slippe tiltale, ifølge blant annet Iran International. Nå kritiseres eierselskapet Meta for at man ikke griper inn mot sensuren.

Det har vært ulovlig for kvinner å synge offentlig i Iran siden 1979, men i sosiale medier har kvinnelige artister likevel kunnet vise fram musikken sin.

Den kjente eksiliranske aktivisten og forfatteren Masih Alinejad har delt opptak av Hiva Seyfizadeh som synger på X.

– Alle kvinnelige kunstnere, musikere og globale stemmer for frihet: Jeg oppfordrer dere til å stå sammen med henne. Gjør stemmen hennes hørt. Del hennes historie. Protester mot regimet i Iran, oppfordrer Alinejad.

(©NTB)
NTB-TT

14/3 Hamas sier de har mottatt forslag om å gjenoppta våpenhvileforhandlinger

Knapt to uker etter at første fase i våpenhvilen mellom Israel og Hamas utløp, sier Hamas at nye våpenhvileforhandlinger har blitt foreslått.

For snaut to uker siden skulle egentlig fase to av våpenhvilen mellom partene starte, men Israel har sagt at de i stedet vil forlenge fase én.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at Hamas mottok forslaget om å gjenoppta våpenhvileforhandlinger fra ett av meklingslandene.

Den palestinske gruppen skal også ha gitt et svar på forespørselen, men de oppgir ikke hva de har svart.

Videre opplyser de at de skal frigi det israelsk-amerikanske gisselet Edan Alexander, samt levningene til fire døde gisler.

Israel hevder fredag at Hamas ikke har rikket seg en centimeter.

– Mens Israel godtok Witkoff-rammeverket, står Hamas fast i sitt avslag, skrev statsminister Benjamin Netanyahus kontor i en uttalelse fredag, med henvisning til USAs Midtøsten-utsending Steve Witkoff.

De anklager samtidig Hamas for å ty til «manipulasjon og psykologisk krigføring».

Hamas krever at fase to av våpenhvileavtalen iverksettes. Den skal føre til at krigen i Gaza avsluttes permanent.

(©NTB)
NTB-AFP-Ritzau

13/3 Frans startet det 13. året som pave på sykehus

Tolv år etter å ha blitt valgt som den katolske kirkens overhode, var det en mer redusert pave Frans som tok fatt på et nytt år.

Ifølge de siste oppdateringene fra Vatikanet er pavens helsetilstand i bedring. Han har tilbrakt en måned på Gemelli-sykehuset i Roma med dobbeltsidig lungebetennelse.

Torsdag skriver Vatikanet i en uttalelse at paven har markert årsdagen på sykehuset og at han har hatt en «rolig» natt.

Frans, født Jorge Mario Bergoglio i Argentina, ble valgt som pave etter at daværende pave Benedict uventet trakk seg.

Det er uklart hvor mye lenger 88-åringen må være på sykehus.

(©NTB)
NTB-DPA

13/3 Ny korrupsjonsskandale kan ramme EU-parlamentet

Belgisk politi har pågrepet flere medlemmer av EU-parlamentet som er mistenkt for korrupsjon.

Torsdag ble det gjennomført ransakinger på en rekke adresser, opplyser politiet ifølge AFP.

– Flere personer er pågrepet i forbindelse med mistanker om korrupsjon, heter det fra belgisk påtalemyndighet.

Parlamentarikerne er mistenkt for å ha mottatt bestikkelser fra det kinesiske selskapet Huawei.

Det var journalistnettverket Follow the money som omtalte saken først. Ifølge nettverket omfatter granskingen rundt 15 nåværende og tidligere parlamentarikere.

Også i Portugal ble det torsdag gjennomført ransakinger.

EU-parlamentet har vært rammet av flere korrupsjonsskandaler de siste årene.

I 2022 pågrep belgisk politi flere EU-parlamentarikere og fant mer enn 1,5 millioner euro (rundt 17 millioner kroner) i kontanter. Qatar og Marokko skal ha stått bak forsøkene på å bestikke EU-parlamentarikere, noe begge landene har avvist.

I 2024 åpnet belgisk politi en sak knyttet til påstander om utbetalinger fra Russland knyttet til EU-valget.

(©NTB)
NTB