Klargjør siden...
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nyhetsstudio

2/4 Matt Whitaker blir USAs ambassadør til Nato

Matt Whitaker blir president Donald Trumps amerikanske ambassadør til Nato, bekrefter Senatet.

Senatet godkjente Matt Whitaker som president Donald Trumps ambassadør til Nato sent tirsdag kveld lokal tid.

Whitaker var fungerende justisminister i noen måneder sist Trump satt i Det hvite hus, etter at presidenten sparket Jeff Sessions.

Trump omtaler Whitaker som «en sterk kriger og lojal patriot» som «vil sørge for å fremme og forsvare USAs interesser».

Valget av Whitaker har vært omdiskutert, siden den 55 år gamle advokaten og lobbyisten ikke har tidligere erfaring med utenrikspolitikk.

Whitaker har heller ingen militær bakgrunn, men har markert seg som en sterk støttespiller av Trump og hans handlinger som president.

(©NTB)
NTB-AP

2/4 Vulkanutbruddet på Island har roet seg

Det seneste vulkanutbruddet på Reykjaneshalvøya på Island har raskt roet seg og viser ingen synlig aktivitet onsdag.

Bare isolerte glør er å se i lavafeltet, ifølge Islands meteorologiske institutt.

Til tross for det svekkede utbruddet, vedvarer den seismiske aktiviteten under bakken. Instituttet bemerker at jordskjelvsvermen som startet tirsdag fremdeles er aktiv, med tusenvis av små rystelser.

Utbruddet startet tirsdag morgen og markerte det ellevte på Reykjaneshalvøya siden mars 2021 og det åttende siden desember 2023. På sitt største var Reykjanes-sprekken spent over omtrent 1200 meter, og smeltet lava strømmet ut på bakken.

(©NTB)
NTB-DPA

2/4 Frederiksen reiser til Grønland for å vise etterspurt støtte

Grønland har flere ganger bedt om støtte fra Danmark i møte med USAs ønsker om å overta øya. Onsdag reiser statsminister Mette Frederiksen dit.

Programmet for besøket er ennå ikke offentliggjort, men Frederiksen ventes å ankomme onsdag kveld.

– Grønland har bedt om støtte, og det signaliserer Mette Frederiksen. Hun skal så fort som mulig få et godt arbeidsforhold til den nye regjeringssjefen på Grønland, sier Ulrik Pram Grad fra Dansk Institut for Internationale Studier til Ritzau.

Han tror Frederiksen kommer til å bli tatt godt imot. Påtroppende regjeringssjef Jens-Frederik Nielsen har uttalt at Danmark er veldig velkommen.

– Jeg gjetter at det hele blir veldig lite konkret og uforpliktende, sier Grad.

Frederiksen skal være på Grønland til fredag, og det er hennes første besøk dit på tre år.

(©NTB)
NTB-Ritzau

1/4 Nytt vulkanutbrudd på Island – lava har nådd overflaten

Det har gått nok et vulkanutbrudd på Reykjanes-halvøya på Island. Lava strømmer nå mot Grindavik – igjen.

Lokalt politi har allerede evakuert byen og den populære turistattraksjonen Den blå lagune, som ligger like utenfor byen. Området har blitt rammet av vulkanutbrudd en rekke ganger de siste årene.

Åtte personer valgte ifølge kringkasteren Ruv å bli værende i Grindavik.

Islands meteorologiske institutt varslet klokken 7 lokal tid, som tilsvarer klokken 9 norsk tid, at det hadde gått et utbrudd og at magma var på vei mot overflaten.

Rundt klokken 9.45 lokal tid meldte instituttet at det hadde åpnet seg en sprekk som det kom lava ut av. Sprekken var ved 10-tiden på rundt 500 meter, men den har siden utvidet seg til rundt 700 meter, ifølge Kystvakten, som har inspisert området fra lufta.

Reykjanes ligger sørvest for hovedstaden Reykjavik. Bare siden desember 2023 har det vært minst åtte utbrudd. Siste var i november 2024.

NTB-Reuters

1/4 Israels finansminister trekker seg fra regjeringen

Israels finansminister Bezalel Smotrich trakk seg fra sin ministerpost mandag i et brev til statsminister Benjamin Netanyahu.

En talsperson for Smotrich sa at dette var en protest mot at lederen for det religiøse høyrenasjonalistiske partiet Jødisk Makt, Itamar Ben-Gvir, ba om flere ministerposter da han returnerte til regjeringen.

Avgangen vil trolig ikke føre til at Netanyahus koalisjon faller. Regjeringen fikk vedtatt sitt budsjett for 2025 i Israels nasjonalforsamling forrige uke.

(©NTB)
NTB-Reuters

1/4 Trump bekrefter besøk til Saudi-Arabia

USAs president Donald Trump planlegger å besøke Saudi-Arabia for å signere en investeringsavtale. Besøket kan skje neste måned, ifølge presidenten.

Dette blir Trumps første utenlandstur i hans andre presidentperiode. Det er også lagt inn planlagte stopp i Qatar og De forente arabiske emirater.

– Det kan bli neste måned, kanskje litt senere, sa Trump til reportere i Det ovale kontor mandag.

Flere kilder som er orientert om saken, sier at midten av mai er vurdert som tidspunkt for reisen.

Trump sier reisen til Saudi-Arabia vil være for å inngå en avtale om investeringer på over 1 milliarder dollar, inkludert kjøp av militært utstyr. Han antydet at lignende avtaler ville bli signert i Qatar og Emiratene.

– Enorme mengder jobber vil bli skapt i løpet av de to eller tre dagene, sa Trump.

Ifølge en kilde vil trolig også Russlands tre år lange krig i Ukraina og krigen i Gaza bli diskutert.

Saudi-Arabia har spilt en fremtredende rolle i amerikansk utenrikspolitikk, blant annet ved å være verter for våpenhvilesamtaler med Russland og Ukraina.

(©NTB)
NTB-Reuters

1/4 Taxibransjen ber politiet om hjelp etter flere overgrepssaker

Siden 2022 har minst 13 overgrep i taxier blitt meldt til politiet. Alle har skjedd i såkalte «plattformselskaper». Nå ber bransjen politiet ta grep.

– Politiet har i løpet av høsten 2024 mottatt flere anmeldelser som gjelder seksuelle overgrep i forbindelse med transport i taxi, sier politiadvokat Maria Weider til Avisa Oslo.

Alle skal ha skjedd i såkalte «plattformselskaper» som kom til etter taxifrislippet i 2020. De har apper der selvstendig næringsdrivende sjåfører kan registrere seg, ta imot og utføre taxioppdrag.

Når sjåfører registrerer seg hos dem, kontrollerer de at personen har førerkort og kjøreseddel for taxi, som også innebærer vandelssjekk hos politiet. Men hvis denne senere trekkes tilbake, får ikke selskapene vite det.

– Vi trenger en mulighet til å sjekke det fortløpende, sier David Mothander, til NRK.

Han er samfunnskontakt i Norden for taxiselskapet Bolt. Mothander vil ha en digital løsning, som de har i flere andre land.

– Det gir oss en mulighet å se «i realtid» hvilke førere som har rett til å kjøre, og hvilke som ikke har det, sier han.

Bolt, som har hatt flesteparten av overgrepssakene, har gjort flere egne tiltak. Blant annet tar de nå opp lyden under reisen, sporer alle biler med GPS og har en SOS-knapp som ringer direkte til nødnummer.

Fra og med 1. april 2025 må alle som kjører taxi i Norge, tilknyttes en taxisentral. Det betyr at selskapene får større ansvar for bilene som kjører for dem.

(©NTB)
NTB

31/3 Ensomhetspartiet med kjendistung valgliste

Ensomhetspartiet, som er stiftet av komiker Else Kåss Furuseth, får flere kjendiser på valglisten i Oslo – deriblant komikerne Morten Ramm og Lars Berrum.

– Listen er ganske blandet. Det er rett og slett folk som er opptatt av tematikken. En del av disse er kjente. Men det er også en pensjonert sykepleier som er kusinen til faren min, sier Kåss Furuseth til NRK.

Partiet, som ifølge kanalen kun stiller til valg i Oslo, har som formål å bekjempe ensomhet, utenforskap og selvmord.

På toppen av valglisten står Kåss Furuseth selv, etterfulgt av hennes søster og tidligere NRK-programleder Cecilie Ramona. På listens sjette plass står komiker Lars Berrum, på åttende er programleder Ingrid Gjessing Linhave, og på 12. plass står komiker Morten Ramm.

Andre mer eller mindre kjente kandidater på listen er NRK P3-programleder Oskar Fjørtoft Sandanger og kjendistrener Lamin Frank Coker.

Ensomhetspartiet er ett av 22 partier som leverte sin valgliste i Oslo da fristen gikk ut mandag.

(©NTB)
NTB

31/3 Oljeproduksjon fra Johan Castberg har startet – skal produsere i 30 år

Mandag startet produksjonen fra oljefeltet Johan Castberg i Barentshavet. Planen er å produsere i 30 år framover.

«Feltet styrker Norges rolle som en pålitelig og langsiktig energileverandør», skriver Equinor i en pressemelding.

Ifølge selskapet kan Johan Castberg produsere på det meste 220.000 fat olje per dag, og utvinnbare volumer er estimert til mellom 450 og 650 millioner fat.

– Dette er en stor dag. Johan Castberg-feltet skal bidra med viktig energi, verdiskapning, ringvirkninger og arbeidsplasser i minst 30 år framover. Vi forventer at denne store feltutbyggingen til 86 milliarder kroner blir nedbetalt på under to år, sier Geir Tungesvik, konserndirektør for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor, i en pressemelding.

(©NTB)
NTB

31/3 Forsvaret har oppdatert sin manual i krigens folkerett

For første gang på tolv år har Forsvaret revidert sin manual i krigens folkerett. Nå omfattes også forsvar av Norge i manualen.

Manualen , som gir Forsvaret råd og svar på hva som er lov i væpnede konflikter, har tidligere i størst grad omfattet opprørsbekjempelse og konflikter utenfor Norge.

Nå er det også forsvar av Norge som står i fokus, skriver Forsvaret i en pressemelding.

Den reviderte versjonen går i detalj på for eksempel Forsvarets bruk av den sivile befolkningen. I tillegg har det som omhandler cyberoperasjoner, viet større plass slik at det omtales på lik linje med luft- og maritime operasjoner.

– Det har de siste årene vært stor diskusjon og uklarhet knyttet til folkerettslige rammer for Forsvarets bruk av sivilt ansatte og sivile leverandører og andre vi samarbeider med ved en eventuell krig i Norge, sier oberst Stein Westlye Johannessen, som er assisterende juridisk direktør i Forsvarsstaben.

Professor Camilla Guldahl Cooper ved Forsvarets høgskole sier manualen gjør Norge i bedre stand til å ta de riktige valgene og prioriteringene i fredstid.

– Slik at vi stiller best mulig forberedt til å gjøre det som er riktig, dersom det blir krig i Norge, sier Cooper.

(©NTB)
NTB

30/3 Dette ble vedtatt på Senterpartiets landsmøte

Senterpartiet har vært samlet i Haugesund i helgen, blant annet for å vedta nytt partiprogram for de neste fire årene. Her er noen av vedtakene.

  • Trygve Slagsvold Vedum ble gjenvalgt som partileder. Han får med seg Bjørn Arild Gram og Kjersti Toppe som nestledere.

Senterpartiet har vedtatt at de vil:

  • Sikre at politiet kan gjøre undersøkelser med narkotikahund på skoler som ledd i forebyggende arbeid.
  • Gå inn for generell bevæpning av politiet.
  • Utrede en ordning hvor skjenkebevilling kan fratas utsteder hvor det skjer bruk/omsetning av narkotika.
  • Øke maksgrensa for BSU til 50.000 kroner i årlig sparing.
  • Vurdere å innføre et handlingsrom i allemannsretten for å begrense ferdsel i områder utsatt for press fra masseturisme.
  • Gi mer rom for lokale beslutninger når det gjelder etablering av snøscooterløyper, bruk av vannscooter og motorbåt, samt nødvendig barmarkskjøring med terrengkjøretøy.
  • Dagens veiledere på de lokale NAV-kontorene må gis myndighet som saksbehandlere og dermed ta avgjørelser for de midlertidige ytelsene, sykepenger og arbeidsavklaringspenger (AAP).
  • Forenkle bygningsmessige krav ved bruksendring fra fritidsbolig til bolig.
  • Sikre at begge foreldrene i lovverket har like rettigheter ved samlivsbrudd.
  • Vurdere skånsom utbygging av ny vannkraft i vernede vassdrag dersom verneverdiene blir ivaretatt og formålet er å redusere skadevirkningene av flom.
  • Stanse ytterligere elektrifisering av sokkelen med kraft fra land.
  • Styrke kompetansen om kjernekraft i forvaltningen og forskningsmiljøene, og legge til rette for å raskt følge opp den offentlige utredningen om kjernekraft som aktuell kraftkilde i Norge.
  • Nei til bygging av nye utenlandskabler, også i forbindelse med havvindprosjekter.
  • Omgjøre Statnett fra et statsforetak til et direktorat.
  • Starte arbeidet med å melde Norge ut av EUs energibyrå ACER.
  • Styrke bevilgningene til Forsvaret til minimum 3 prosent av BNP, for å imøtekomme forventede forpliktelser om byrdefordeling i Nato.
  • Øke den sivile og militære støtten til Ukraina ytterligere.
  • Ha et mål at Norge skal signere FN-traktaten om forbud mot kjernevåpen.
  • At vaksiner mot smittsom hjernehinnebetennelse skal tilbys alle avgangselever i videregående skole, som en del av vaksinasjonsprogrammet.
  • Si nei til å ha tannlegebehandling inn i egenandelsordningen i folketrygden.
  • At det skal være mulig å fylle ut søknad, og levere klage, på papir ved fysisk oppmøte på offentlige kontor.
  • Styrke det abortforebyggende arbeidet gjennom rådgivning, veiledning og informasjon.
  • Styrke tilbudet innen palliasjon og lindrende behandling i alle helseregioner.
  • Sikre fortsatt sykehusdrift på Ullevål-tomta i Oslo, og nedskalere nye OUS, slik at det blir økonomi også til andre nødvendige sykehusinvesteringer i hele Helse sør-øst.
  • Utvide ordningen for alkoholsalg fra gårdsbutikkar og gårdsbryggeri.
  • At oppdrettsnæringen må underlegges en streng kontroll, med sterke straffereaksjoner på rømming og annen alvorlig forurensing.
  • Fjerne normprisrådet for havbruksnæringa.
  • Innføre en samtykkelov.
  • Lovfeste en desentralisert struktur for tingrettene, rettsstedene og jordskiftedomstolene.
  • Si nei til å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, men ja til å redusere formuesskatten for eiere av små og mellomstore bedrifter.
  • At kontanter skal være gyldig betalingsform.
  • At det utarbeides nasjonale råd om digitale vaner.
  • Knytte studiestøtten til grunnbeløpet (G) og øke den til 1,5 G.
  • Innføre et videregåendetilskudd til fylkene etter modell fra grunnskoletilskuddet til kommunene.
  • Skrote forslaget om nullfiskeområder i Ytre Oslofjord – som partiet mener er et uforholdsmessig tiltak uten dokumentert effekt.
  • Fjerne moms på vann- og avløpsgebyrer.

(©NTB)
NTB

29/3 USA sier Libanon må avvæpne Hizbollah som avtalt

Libanon må avvæpne Hizbollah i tråd med våpenhvileavtalen, sier det amerikanske utenriksdepartementet fredag.

Uttalelsen fra USA kommer etter at raketter skutt mot Israel ble besvart med at Israel bombet Libanons hovedstad Beirut for første gang siden avtalen trådte i kraft.

– Som en del av avalen om opphør av kamphandlinger, er Libanons regjering ansvarlig for å avvæpne Hizbollah. Vi forventer at Libanons hær avvæpner disse terroristene for å hindre ytterligere stridigheter, sier talsperson Tammy Bruce i det amerikanske utenriksdepartementet.

(©NTB)
NTB-AFP

29/3 Nye reiseregler for Storbritannia neste uke

Fra og med onsdag 2. april må nordmenn søke om innreisetillatelse for å besøke Storbritannia.

Det kan potensielt ramme over 600.000 nordmenn, skriver Nettavisen , som har hentet ut SSBs prognoser for nordmenns reiser til Storbritannia i år.

Allerede fra 5. mars i år har man kunnet søke om innreisetillatelse.

– Norske borgere kan søke om innreisetillatelse fra og med 5. mars 2025. Søknaden gjøres digitalt. Enten via nettsiden til britiske myndigheter (gov.uk), eller en app utviklet av britiske myndigheter, heter det på regjeringens nettsider.

En av de største gruppene Storbritannia-farere fra Norge er fotballreisende. Supporterklubbene rundt omkring har allerede forsøkt å forberede seg på de nye reglene.

Ifølge britiske myndigheter får man som regel svar innen tre dager, skriver Nettavisen. Prisen er 10 pund. Man kan få nei dersom man for eksempel har begått en straffbar handling det siste året.

(©NTB)
NTB

29/3 Vedum har snudd – åpner for generell bevæpning av politiet

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier at han har endret syn og er åpen for generell bevæpning av politiet.

– Jeg har skiftet standpunkt. Hvis du spurte meg for fire år siden så var jeg usikker, sier Vedum til TV 2 under Senterpartiets landsmøte i Haugesund.

Søndag skal partiet stemme over hvorvidt de skal ta inn generell bevæpning av politiet i partiprogrammet sitt.

– Etter at Emilie Enger Mehl har vært så tydelig på det, og Sigve Bolstad er så tydelig, så mener jeg vi skal høre på de som er i politiet, sier Vedum.

(©NTB)
NTB

29/3 Skien ba ansatte betale tilbake lønn – sier det er frivillig

Et brev fra Skien kommune til rundt 1100 ansatte om å betale tilbake det de har fått for mye utbetalt i lønn, har vekket sterke reaksjoner.

Totalt er det snakk om 13 millioner kroner kommunen har feilutbetalt i 2023 og 2024, skriver Telemarksavisa.

Rundt 1000 av de ansatte det dreier seg om er ansatt i helse- og velferdssektoren.

Brevet har vekket dels sterke reaksjoner hos dem som har mottatt det. Kravene er på mellom 5000 og 30.000 kroner, men ifølge TA er det snakk om hundrelapper i måneden som er utbetalt feil.

Fagforbundets leder i Skien Gitte Storhaug, som er ansvarlig for rundt 700 av de berørte, sier til avisen at flere frykter hva som skjer hvis de ikke betaler tilbake.

Også fylkesleder Janne Gulbjørnsen i Sykepleierforbundet reagerer kraftig på kravet.

– At en så stor kommune og arbeidsgiver som Skien kommune velger å sende ut krav på denne måten, er kritikkverdig. Vi reagerer kraftig på at de angriper saken slik, sier hun til TA.

Ordfører Marius Roheim Aarvold (H) sier til avisen at det er frivillig å betale tilbake, men at han håper at folk gjør det.

– Hadde de ansatte fått for lite betalt, ville kommunen selvsagt måttet betale ut det de hadde fått for lite. Da mener jeg det er riktig at man betaler tilbake når man har fått for mye, sier han.

(©NTB)
NTB

29/3 Månen gir oss delvis solformørkelse i dag

Lørdag passerer månen inn mellom jorden og sola. Det gir delvis solformørkelse i hele Norge.

Månen dekker opptil 40 prosent av solskiven sett fra fastlandet og godt over 50 prosent på Svalbard. Solformørkelsen vil vare omkring en time og 50 minutter, skriver Himmelkalenderen.

Solformørkelsen er på sitt største klokken 12.19 i Stavanger, 12.25 i Oslo, 12.33 i Bodø og 12.43 i Vadsø. De eksakte tidene varierer altså med hvor i Norge man er.

Dette er første solformørkelse som er synlig fra Fastlands-Norge siden 25. oktober 2022. Neste mulighet kommer 12. august 2026. Da blir nesten hele sola formørket her til lands. Da vil formørkelsen være total på nordøstlige Grønland, vestlige Island og i deler av nordlige og østlige Spania.

Solformørkelsen kan også observeres gjennom tynne skyer, men uansett om det er blå himmel eller lettskyet vær, er det viktig å beskytte øynene når man titter mot sola.

Forskning.no skriver at man aldri må se mot sola uten egnet øyebeskyttelse. Det kan gi alvorlige og varige øyeskader i sentralsynet. Selv om du bruker god beskyttelse, skal du ikke se på sola for lenge av gangen.

(©NTB)
NTB

29/3 UD: Fått flere henvendelser fra nordmenn etter jordskjelv

Flere nordmenn er rammet av jordskjelvene som inntraff i Myanmar og Thailand fredag. Det er ikke noe som tyder på at noen er skadet, opplyser UD.

– Utenriksdepartementet har mottatt flere henvendelser fra nordmenn i Thailand etter jordskjelvet, skriver pressevakt Andreas Bjørklund til NTB.

Bjørklund forteller videre at flere nordmenn har vært utestengt fra sine hotell i påvente av at lokale myndigheter vurderer om det er trygt med retur, i lys av risiko for etterskjelv.

UD råder norske borgere til å følge lokale myndigheters råd og veiledning.

Det er foreløpig ikke meldt om skadede nordmenn i Thailand, Myanmar eller i de delene av Kina som er rammet av jordskjelvet. Jordskjelvet i Myanmar er målt til opptil 7,7 i styrke.

28/3 Libanon: IDF angriper bygning i Beirut etter at to raketter ble avfyrt mot Nord-Israel

«Når Hizbollah, Irans terrorproxy, angriper Israel, må Israel svare i Teheran,» skrev tidligere statsminister Naftali Bennett.

Den israelske hæren (IDF) angrep en bygning i Beiruts sørlige forstad Dahiyeh fredag ettermiddag, etter at to raketter tidligere på dagen ble avfyrt fra Libanon mot israelsk territorium, melder Jerusalem Post.

@Norge IDAG

27/3 Israel avverget rakettangrep fra Jemen

Israelsk luftvern skal ha skutt ned to ballistiske raketter som ble avfyrt fra Jemen, melder medier i Israel.

Lyden av luftvernsirener kunne torsdag høres sør i Israel og rundt Jerusalem.

Ifølge nettavisa Times of Israel ble det avfyrt to raketter fra Jemen, men begge skal ha blitt skutt ned av israelsk luftvern.

Det er ikke kjent hvor rakettene ble skutt ned, og det er ikke meldt om skader.

Det israelske forsvaret har foreløpig ikke kommentert rakettangrepet.

(©NTB)
NTB

27/3 Volvo tilbakekaller nær 5000 hybridbiler i Norge på grunn av brannfare

Volvo tilbakekaller nær 5000 hybridbiler i Norge på grunn av brannfare.

I Norge blir 4881 ladbare hybridbiler tilbakekalt, opplyser Volvo til TV 2.

Torsdag ble det kjent at Volvo tilbakekaller totalt 73.000 hybridbiler på verdensbasis. Bilene som kalles tilbake, er av modellene S60, V60, S90, V90, XC60 og XC90. De aktuelle bilene er årsmodeller fra 2020 til 2022.

NTB

27/3 Sjeføkonom: – Kuttet kommer, det tar bare litt lengre tid

De tidligere varslede kuttene fra Norges Bank kommer, det tar bare litt lengre tid, sier sjeføkonom.

– Dette var godt i tråd med markedsforventningene, med bakteppe i at inflasjonen har økt og rentene i Europa har steget en del, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge om dagens rentebeslutning.

Han sier dagens gode nyhet er at Norges Bank fortsatt signaliserer rentekutt, med en styringsrente som skal ned på tre om noen år.

– Kuttet kommer, det tar bare litt lengre tid, sier han.

– Den dårlige nyheten er at det tar lengre tid før rentekuttet kommer og at det blir færre kutt enn det Norges Bank tidligere har signalisert, sier han.

(©NTB)
NTB

27/3 Nordiske land til kamp mot utenlandske nettbutikker

Regjeringen inngår et samarbeid med Sverige og Danmark for å stanse helse- og miljøskadelige produkter fra utenlandske nettbutikker.

Ifølge Klima- og miljødepartementet ble det importert 4,6 milliarder produkter til en verdi under 150 euro eller rundt 1700 kroner til EU-markedet i fjor.

– Globale nettbutikker er i ferd med å drukne oss i produkter som kan være skadelige for folks helse, og som er dårlig for miljøet, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding.

Bjelland Eriksen sier han er glad for at nabolandene er med på å styrke samarbeidet mot problemet, som han peker på at de alle sliter med.

I en nordisk kontroll i 2023 fant Miljødirektoratet ulovlige stoffer i 30 prosent av produktene kjøpt fra nettbutikker. Nylige kontroller av leker og barneprodukter fra Temu avslørte ulovlige stoffer i 8 av 13 analyserte produkter.

Bjelland Eriksen forteller at Norge og Europa har verdens beste regelverk for å beskytte mot helse- og miljøfarlige stoffer i forbrukerprodukter.

– Likevel er det en stor utfordring å holde globale netthandelsplattformer som Temu, Shein og Wish ansvarlige, sier han.

(©NTB)
NTB

27/3 Dette er de norske nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris

Bibi Fatima Musavi, Kaia Dahle Nyhus, Hanne-Sofie Suongir og Nina Marie Andersen er norske kandidater til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for 2025.

Nominert fra Norge er Bibi Fatima Musavi for «Jenter som meg», beskrevet som en rasende, morsom og tankevekkende fortelling om å vokse opp mellom to kulturer, og Kaia Dahle Nyhus, nominert for «Det som finnes og det som er borte», en bildebok om krig, flukt, forandring og forsoning.

Musavi vant i forrige uke debutantprisen under Kultur- og likestillingsdepartementets prisutdeling for barne- og ungdomslitteratur for «Jenter som meg».

Fra det samiske språkområdet er Hanne-Sofie Suongir fra Tana nominert sammen med illustratør Nina Marie Andersen for «Emma Dilemma», en ungdomsbok i dagbokformat skrevet på nordsamisk som de i fjor høst vant Samerådets litteraturpris for.

Bildebøkene, ungdomsromanene og tegneseriene som er representert blant årets nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, viser sjangerens mange muligheter, heter det i pressemeldingen fra Nordisk råd. I alt 14 titler er nominert og skal kappes om prisen:

«Her er bildebøker om krig og savn, lekne rim og barnerim, humoristiske og alvorlige tegneserier, en bok om hemningsløs ADHD, et hus fullt av hemmeligheter og en tur i gummibåt til en helt annen verden».

Prisen ble første gang utdelt i 2013, som resultat av de nordiske kulturministrenes mangeårige ønske om å forsterke og løfte fram nordisk barne- og ungdomslitteratur.

Vinneren, som mottar prisstatuetten «Nordlys» og en prissum på 300.000 danske kroner, offentliggjøres 21. oktober.

(©NTB)
NTB

27/3 Politiet skal bære våpen til påske, id og på 17. mai

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Norge og internasjonalt er krevende, mener politiet. Nå skal politiet også i 2025 være bevæpnet i enkelte perioder.

Folkerike mål med få eller ingen sikringstiltak er fremdeles de mest utsatte terrormålene, mener PST.

– Bevæpning er et viktig forebyggende tiltak og bidrar til å sikre en rask og effektiv respons fra politiet for å redusere skadeomfanget ved et angrep, sier beredskapsdirektør Jørn Schjelderup i Politidirektoratet i en pressemelding.

Beredskapsdirektøren understreker samtidig at verken politiet eller PST har informasjon om noen konkrete trusler, og folk rådes til å delta på arrangementer som vanlig.

Politiet kommer til å ta lokale beslutninger basert på risiko- og trusselvurderinger knyttet til spesifikke arrangementer.

NTB

25/3 USAs etterretningssjef: Iran er ikke i ferd med å bygge atomvåpen

Amerikansk etterretning anser fremdeles ikke at Iran er i ferd med å bygge atomvåpen, eller at landets øverste leder har gitt ordre om at det skal gjøres.

Det sa USAs øverste etterretningssjef Tulsi Gabbard under en høring i etterretningskomiteen i Senatet tirsdag.

Gabbard er etterretningsdirektør og øverste leder for USAs 18 etterretningsorganisasjoner, blant dem CIA, signaletterretningsorganisasjon NSA og den militære etterretningsorganisasjonen DIA.

NTB