Klargjør siden...
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nyhetsstudio

25/3 Dødeligheten har sunket tilbake til nivået før pandemien

Dødeligheten i Norge var unormalt høy under koronapandemien, men var i 2024 tilbake til forventet nivå.

– Vi ser at etter perioder med høy dødelighet under pandemien, er dødeligheten nå på omtrent samme nivå som før pandemien, sier Ann Kristin Skrindo Knudsen, leder for Senter for sykdomsbyrde ved Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

Under koronapandemien beregnet FHI en overdødelighet i 2022 på 11,8 prosent, noe som tilsvarte 4827 flere dødsfall. I 2023 var overdødeligheten nede på 5,6 prosent, mens den i 2024 var tilbake innenfor forventet variasjon.

Dødeligheten i Norge har gått jevnt nedover over tid, og forventet levealder har økt. Dette endret seg under koronapandemien, hvor dødeligheten økte, særlig for de eldste aldersgruppene.

Folkehelseinstituttet beregner dødeligheten i befolkningen basert på tall fra Statistisk sentralbyrå. De forklarer at noe av overdødeligheten i 2023 for dem under 40 år var knyttet til et høyt antall ulykker, selvmord og rusdødsfall. Denne overdødeligheten var borte i 2024.

(©NTB)
NTB

24/3 Vedum mener EU blir den viktigste saken i valgkampen

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier EU blir den viktigste saken i valgkampen etter at Høyre gikk inn for å jobbe aktivt for EU-medlemskap.

Vedum varsler dermed ny kamp om EU etter Høyres landsmøtevedtak i helgen, skriver Klassekampen.

Sp-lederen mener at Høyre-leder Erna Solberg med vilje har vært uklar om partiets EU-standpunkt lenge. Han tror Høyre vil argumentere for å sende en søknad om medlemskap før en folkeavstemning og at partiet vil sette ned en kommisjon for å utrede EU-medlemskap.

– Det er slike grep de vil ta for å gjøre det mindre skummelt. Hvis vi kommer på vippen i Stortinget, vil vi blokkere alt slikt, sier Vedum.

Vedtaket på Høyres landsmøte lørdag ettermiddag gikk mot partiledelsen. Selv om Solberg stemte mot, ville et flertall at Høyre framover skal jobbe aktivt for et norsk medlemskap i EU. Dette er en klart mer offensiv holdning fra Høyre enn tidligere.

Etter vedtaket har Frp gått ut med et klart nei til EU, mens Ap tidligere har signalisert at de ikke vil ha en ny EU-kamp nå.

(©NTB)

NTB

24/3 Fakta om vedtak på Høyres landsmøte

Dette er noen av vedtakene på Høyres landsmøte, som ble holdt 20.–23. mars:

  • åpne for raske forhandlinger om norsk medlemskap i EU, dersom situasjonen skulle tilsi det.
  • generell bevæpning av politiet.
  • legge til rette for kjernekraft i privat regi i Norge.
  • konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja for petroleumsvirksomhet.
  • fjerne formuesskatten på arbeidende kapital.
  • strengere regler eller forbud mot digitale plattformer som Tiktok, som kan utgjøre en sikkerhetspolitisk risiko mot norske interesser.
  • forsterke grensekontrollen mot Russland og bygge bedre gjerder.
  • nedsette en kommisjon som skal se etter mulige kutt i offentlig pengebruk og levere innsparingsforslag til regjeringen.
  • obligatorisk kurs i militær motstand for alle 18-åringer.
  • innføre fartsgrense på 120 kilometer i timen på veier hvor det går an.
  • endre reglene for foreldrepermisjon ved å sette fedre- og mødrekvoten til ti uker.
  • sette ned en sykefraværskommisjon og vurdere endringen i sykelønnsordningen.
  • nei til e-sigaretter med smak.

Dette fikk ikke flertall:

  • senke den kriminelle lavalderen.
  • løpende opptak i barnehagene hele året.
  • øke Forsvarets andel av BNP til minst 3 prosent innen utgangen av neste stortingsperiode.
  • fjerne trosstøtten og erstatte den med en kirkeskatt.

NTB

23/3 Israel har skutt ned rakett fra Jemen

Israels militære sier de har avskåret en rakett som ble skutt mot landet fra Jemen.

Luftvernsirener ble utløst flere steder i landet tidlig søndag morgen før raketten ble skutt ned, ifølge en uttalelse fra forsvaret (IDF).

– Etter at sirenene gikk av for kort tid siden i flere områder i Israel, ble en rakett skutt fra Jemen avskåret av det israelske luftforsvaret, før den nådde israelsk territorium, uttaler IDF.

(©NTB)
NTB-AFP

23/3 Bloomberg: Det hvite hus prøver å få på plass en våpenhvile i Ukraina før 20. april

Det hvite hus håper at en våpenhvileavtale mellom Russland og Ukraina kan være på plass innen 20. april, melder Bloomberg, men innrømmer at det kan bli krevende.

Ifølge avisen tas det sikte på å få på plass våpenhvileavtalen i løpet av de neste ukene, selv om Det hvite hus erkjenner at det kan ta lenger tid som følge av stor avstand mellom de to partene.

Opplysningene kommer fra personer med kjennskap til forhandlingene, men de er ikke navngitt.

Grunnen til at amerikanerne har sett for seg 20. april som en startdato er at det sammenfaller med påske for både kirken og den ortodokse kirken.

– Jeg tror vi kommer til å ha en våpenhvile ganske snart, sa USAs president Donald Trump til journalister på fredag da han ble spurt om hvorfor angrepene mot Ukraina fortsetter til tross for en avtale med Russland om at de ikke skal angripe ukrainske energianlegg.

NTB

22/3 Vatikanet: Pave Frans skal vise seg offentlig søndag

Pave Frans skal søndag vise seg offentlig for første gang siden han ble innlagt på sykehus 14. februar, opplyser Vatikanet.

Frans (88) har på sykehuset blitt behandlet for dobbeltsidig lungebetennelse.

NTB-AFP

22/3 Israel: Stanset raketter skutt fra Libanon

Regjeringen i Israel sier de vil gjengjelde tre raketter som ble skutt fra Libanon mot Nord-Israel.

Tidlig lørdag morgen gikk flyalarmen i Metula, en israelsk by nær grensa til Libanon.

Det israelske militæret opplyste at de hadde avskåret tre raketter som ble skutt mot Israel fra Libanon.

– Den libanesiske regjeringen er ansvarlig for angrep fra dens territorium. Jeg har gitt militæret ordre om å svare, sier forsvarsminister Israel Katz i en uttalelse.

(©NTB)
NTB-AFP

22/3 Vegvesenet advarer våryre MC-førere

Statens vegvesen advarer MC-førere om mye løs grus på asfalten og glatte veier.

− Vi har sett den første alvorlige ulykken på MC allerede, sier seniorrådgiver i Statens vegvesen, Lars-Inge Haslie, som selv er MC-fører.

I en pressemelding advarer han om mye løs grus og strøsand på veiene etter vinteren, i tillegg til stedvis glatte veier.

− Kjør litt saktere enn du har lyst til de første milene. Det er viktig å gi hodet og kroppen mulighet til å venne seg til å kjøre motorsykkel igjen, sier seniorrådgiveren.

Han sier også at MC-førere bør bruke utstyr som gjør at man blir synlig i trafikken.

– Andre trafikanter er ikke vant til å se oss etter en lang vinter, sier Haslie.

(©NTB)
NTB

22/3 Advarsel før sommeren: Reiseforsikringen dekker ikke manglende pass

Rundt 400.000 nordmenn må fornye passet sitt i år. Er ikke det gjort før den planlagte sommerferien, kan det bli dyrt, advarer forsikringsselskap.

Allerede melder flere passkontor om lang ventetid for å få nytt pass. Og det gjelder å være ute i god tid før ferien, oppfordrer Tryg Forsikring.

Dersom man nektes innereise i et annet land eller får utgifter på grunn av manglende id-dokumentasjon, blir det nemlig ikke dekket av reiseforsikringen.

– Det er ditt ansvar å sørge for at du har nødvendige reisedokumenter i orden før avreise. Reiseforsikringen dekker ikke utgifter hvis du ikke slipper inn på grunn av manglende gyldig pass eller id-kort, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg i en pressemelding.

Reiseforsikringen dekker heller ikke kostnader til nødpass, visum eller andre reisedokumenter, hvis det går skeis, sier han.

Om man pådrar seg ekstra kostnader med opphold mens man venter på nye reisedokumenter, er det også på egen regning.

– Husk at passet må være gyldig under hele reisen, og enkelte land krever at passet er gyldig i minimum seks måneder etter innreise. Og sjekk spesielt barnas pass da de ofte har en kortere varighet, lyder rådet fra Brandeggen.

(©NTB)
NTB

22/3 Stoltenberg til E24: Ønsker å fortsette som finansminister etter valget

Jens Stoltenberg sier at han gjerne vil fortsette som finansminister etter valget, dersom det blir fire nye år for statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Jeg går til valg for å få regjeringen gjenvalgt og fortsette i norsk politikk. Så er det velgerne som bestemmer, sier Stoltenberg til E24.

– Men jeg har ingen andre planer. Jeg trives i Finansdepartementet.

Med kun et revidert budsjett mellom utnevnelsen som finansminister og det kommende stortingsvalget, rekker ikke Stoltenberg å gjennomføre mye politikk i denne omgang.

Han fastholder likevel at håpet om en ny skattekommisjon lever videre, selv om alle partier unntatt Rødt og MDG blankt har avvist hans foreslåtte skatteforlik.

– Jeg mener det haster. Jeg synes det er underlig at man ikke er villige til å diskutere en kommisjon siden det er valgår, for det har vi gjort før, sier Stoltenberg, og viser til pensjonskommisjonen i 2001.

Stoltenberg, som tidligere har vært både statsminister og Nato-sjef, skulle opprinnelig ha tiltrådt som leder av sikkerhetskonferansen i München i februar. Men han fikk permisjon da han ble utnevnt som finansminister.

Planen har vært at han skal tiltre i stillingen når han er ute av offentlig tjeneste. Stoltenberg har i tillegg fått vervet som medleder i det transatlantiske Bilderberg-nettverket.

21/3 Høyre går inn for å fjerne deler av formuesskatten

Høyre ønsker å fjerne formuesskatten på såkalt arbeidende kapital, som gjelder investeringer og bedriftseierskap.

Det ble vedtatt på partiets landsmøte fredag. Det ble også enighet om å øke bunnfradraget på all formuesskatt.

Det var imidlertid uenighet på landsmøtet om hvor langt man skulle gå. Tønsberg og Buskerud Høyre kom med forslag om å fjerne formuesskatten helt, noe partiledelsen ikke ønsker å gjøre.

Punktet ble ikke tatt opp til votering da landsmøtet skulle stemme over nytt partiprogram. Partiets redaksjonskomité hadde på forhånd innstilt på at det ikke skulle vedtas.

Partileder Erna Solberg har lovet å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, men den resterende formuesskatten, som gjelder blant annet bolig og hytte, vil hun beholde.

I 2020 gikk partiledelsen på et sviende nederlag da landsmøtet vedtok å fjerne formuesskatten helt. Ikke lenge etter gikk likevel Solberg ut og sa at det ikke ble aktuelt.

(©NTB)
NTB

21/3 Regjeringen satser 45 millioner på bedre skolemiljø

Nå øker potten for skolemiljøteamene. Små og store kommuner over hele Norge kan søke.

Regjeringen øker potten for skolemiljøteamene til 45 millioner kroner. Det er en kraftig økning fra 15 millioner som var vedtatt i det opprinnelige budsjettet. Det opplyser kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) tror satsingen vil gjøre at mange flere elever ved flere skoler kan få hjelp.

– Mange skoler står i krevende saker som kan være vanskelige å løse alene. Teamene skal bidra til at skoler med særlige utfordringer får tett oppfølging slik at elevene opplever god læring og trivsel, sier Nordtun i en pressemelding.

I 2024 mottok 23 kommuner penger til skolemiljøarbeid.

Dette året kan en kommune søke og motta tilskudd på vegne av et regionalt nettverk.

(©NTB)
NTB

20/3 Zelenskyj takket Norge for økt støtte

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takker Norge for støtten til forsvar, energisektoren og teknologi i sin tale under besøket i Oslo.

– Takk for det dere gjør, kjære Jonas, sa Zelenskyj.

– Dere forsto umiddelbart konsekvensen av krigen. Dere sto på siden til rettferdighet og sunn fornuft. Vi takker dere for en veldig, veldig stor støtte, sa Zelenskyj i talen.

Han takket særlig for støtten til energisektoren.

– Det hjalp oss gjennom vinteren, sa han.

Han sa videre at han håper at Norge vil spille en stor rolle i støtten også fremover.

– Alle våre partnere må jobbe sammen, og jeg håper at Norge vil bidra til å få på plass sikkerhetsgarantier

Han sa også at det er viktig å opprettholde presset mot Russland og stanse Putins manipulasjon.

NTB

20/3 Hamas: Har skutt raketter mot Tel Aviv

Hamas væpnede fløy opplyser at de har skutt raketter mot den israelske byen Tel Aviv. Flyalarmen går torsdag sentralt i Israel.

Dette er Hamas' første angrep etter at Israel startet opp igjen angrepene mot Gazastripen natt til tirsdag.

Militæret i Israel (IDF) sier de har avskåret én rakett og at de andre har landet i et ubebygget område.

NTB-AP-AFP

20/3 Equinor-sjefen tjente 22 millioner kroner i fjor

Equinor-sjef Anders Opedal hadde en lønn i fjor på 22 millioner kroner. Det tilsvarer en lønnsøkning på 1,3 millioner fra året før.

Det viser Equinors årsrapport, som E24 og Dagens Næringsliv omtaler.

Av fjorårets kompensasjon utgjør Opedals grunnlønn 12,27 millioner kroner, mens resten er diverse tillegg, naturalytelser, variabel lønn, aksjesparing og et insentivprogram.

I 2023 var Opedals grunnlønn på ti millioner kroner, og han fikk dermed økt grunnlønna med 22 prosent i fjor.

Tre andre Equinor-direktører tjente over 10 millioner kroner i fjor, blant dem selskapets finansdirektør Torgrim Reitan og sjefen for norsk sokkel, Kjetil Hove.

(©NTB)
NTB

20/3 Åtte av ti tar påskeferien i Norge

De aller fleste som skal ha påskeferie i år, planlegger å ta den i Norge, viser en undersøkelse fra Virke.

– Nordmenn prioriterer å ha ferie. Det handler ikke utelukkende om å reise langt eller gjøre noe unikt hver gang. Vi ser at hele 85 prosent av dem som planlegger påskeferie, oppgir samvær med familie og venner som er hovedformålet, sier fungerende bransjedirektør for reiseliv i Virke, Jessica Bollnert.

I deres undersøkelse Reisepuls svarer 33 prosent av de spurte at de skal ha påskeferie i år. Av disse sier 81 prosent at de planlegger å ta ferien i Norge, som er omtrent en like stor andel som de siste årene.

Av dem som skal tilbringe påsken i Norge, sier 64 prosent at de skal være på hytta.

(©NTB)
NTB

20/3 FHI: Influensautbruddet er på retur – nå øker RS-virus

Det blir mindre influensa, men Folkehelseinstituttet opplyser at det fortsatt vil være mye smitte de neste ukene. Dessuten øker forekomsten av RS-virus.

– Vinterens influensautbrudd nådde hovedtoppen i uke 8. Selv om utbruddet er på retur, må det ventes mye influensasmitte i noen uker til. Forekomsten av RS-virusinfeksjoner har økt jevnt de siste ukene, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin ukerapport.

Andel konsultasjoner med influensalignende sykdom i primærhelsetjenesten er i nedgang. I prøvene som ble tatt i uke 11, ble det påvist influensavirus i 21 prosent. Toppnoteringen var 35 prosent i uke 8.

Antall personer innlagt på intensivavdeling med influensa er foreløpig fem i uke 11. Det er ned fra 14 innleggelser i uke 10, 24 i uke 9 og 27 i uke 8.

Forekomst av RS-virusinfeksjon er fortsatt økende, særlig blant de minste. I aldersgruppen 0–4 år var andel prøver med påvist RS-virus på 34 prosent i uke 11, høyere forekomst enn for influensa.

For hele befolkningen var der påvist RS-virus i 10 prosent av prøvene i uke 11, etter 9 prosent i uke 10 og 9.

Andelen positive koronaprøver har nå i fire uker ligget på et svært lavt nivå, rundt 1 prosent.

(©NTB)
NTB

20/3 Flere i Høyre vil straffe 14-åringer – Erna sier nei

Høyre kan komme til å gå inn for å senke den kriminelle lavalderen fra dagens grense på 15 år. Unge Høyre vil senke grensen til 13 år.

Spørsmålet splitter partiets redaksjonskomité, som har vurdert endringer i partiprogrammet. Saken skal avgjøres på landsmøtet som starter på Gardermoen i morgen.

Høyre-leder Erna Solberg vil beholde dagens lavalder på 15 år.

– Jeg vil ikke senke den kriminelle lavalderen, det har jeg vært tydelig på i mange år. Men vi må ha reaksjoner mot barn som begår kriminelle handlinger. Vi har foreslått at vi kan bruke mer tvang mot barn under 15 år, sier Solberg til NRK.

Fem av komiteens 13 medlemmer ønsker å senke lavalderen, mens flertallet vil beholde dagens grense.

Et forslag fra Unge Høyre og flere fylkeslag om å sette lavalderen til 13 år ved alvorlige forbrytelser, er innstilt avvist av komiteen. Likevel kan det bli vedtatt dersom forslagsstillerne krever avstemning på landsmøtet.

Fremskrittspartiet har allerede programfestet å senke den kriminelle lavalderen til 14 år, slik regelen var i Norge fram til loven ble endret i 1987.

(©NTB)
NTB

19/3 Trump: Har hatt en veldig god samtale med Zelenskyj

Telefonsamtalen mellom presidentene Donald Trump og Volodymyr Zelenskyj er over. Trump sier samtalen var god, og at den varte i om lag en time.

Det skriver Trump selv på sitt sosiale medium Truth Social onsdag ettermiddag norsk tid.

Trump skriver at mye av diskusjonen var basert på telefonsamtalen han hadde med Russlands president Vladimir Putin tirsdag.

– Vi er på rett spor, og jeg vil be utenriksminister Marco Rubio og nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Waltz om å komme med en mer konkret beskrivelse av det som ble diskutert, skriver Trump.

NTB

19/3 Ullevål sykehus fikk bilde i gave i 1964 – solgt for over 120 millioner kroner

Et bilde som har hengt på Ullevål sykehus i over 60 år, ble onsdag solgt for 123 millioner kroner.

Bildet, som er laget av kunstneren Maqbool Fida Husain – også kjent som Indias «Picasso» – ble onsdag solgt under en auksjon i New York, skriver NRK.

Bildet ble solgt for 11,6 millioner dollar, som tilsvarer 123 millioner kroner etter dagens kurs. Det er over tre ganger så mye som auksjonshuset forventet å få for bildet.

Det var legen Leon Elias Volodarsky som kjøpte kunstverket for 176 kroner i 1954. Bildet ble donert til Ullevål sykehus etter hans død.

Sykehussjef Bjørn Atle Bjørnbeth ved Ullevål sykehus skriver i en SMS til Dagens Næringsliv at han er glad for at maleriet nå er solgt, og at han konstaterer at verdien er høy.

– En del av pengene skal brukes til å etablere et simuleringssenter for nevrokirurgi ved Oslo universitetssykehus, som kan komme fagmiljøer i både inn- og utland til gode. Dette tenker vi er meningsfylt og dette ser vi fram til.

(©NTB)
NTB

19/3 Zelenskyj sier han skal snakke med Trump onsdag

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier han skal snakke med USAs president Donald Trump i dag.

Trump snakket tirsdag med Russlands president Vladimir Putin på telefon. Etterpå lovet Putin at Russland ikke skal angripe ukrainsk energiinfrastruktur på 30 dager, et løfte Ukraina sier Russland allerede har brutt.

– I dag skal jeg ha kontakt med president Trump og diskutere de neste skrittene.

Zelenskyj er onsdag på besøk i den finske hovedstaden Helsingfors. Under en pressekonferanse med Finlands president Alexander Stubb sier sistnevnte at Russland må akseptere det amerikanske våpenhvileforslaget uten forbehold.

– Det finnes kun to måter å svare på det amerikanske forslaget på: Ja eller nei, uten forbehold. Ukraina godtok våpenhvileforslaget uten noen forbehold, sa Stubb.

NTB-AFP

19/3 Islands president på statsbesøk til Norge i april

Islands president Halla Tómasdóttir kommer på statsbesøk til Norge 8.–10. april, opplyser Utenriksdepartementet.

Islands president, Halla Tómasdóttir, og hennes ektemann Björn Skúlason, kommer på statsbesøk til Norge 8. til 10. april, opplyser regjeringen.

Paret kommer på besøk etter invitasjon fra kong Harald og dronning Sonja.

– Forholdet mellom Island og Norge har lange historiske tradisjoner. Vår felles kulturarv og det tette samarbeidet innen kultur, næringsliv, forskning og forsvar vil være sentralt under besøket. Besøket understreker viktigheten av nordisk samarbeid i en urolig tid, skriver Utenriksdepartementet på sine nettsider.

(©NTB)
NTB

19/3 SSB: Høyeste passasjertall i kollektivtransporten for fjerde kvartal noen gang

Nesten 200 millioner passasjerer reiste med kollektivtransport i fjerde kvartal i fjor. Det er høyere enn rekordtallene fra før pandemien.

– Antall passasjerer som reiste med kollektivtransport i fjerde kvartal i fjor, er faktisk det høyeste registrert, inkludert i årene før pandemien, sier seniorrådgiver Jardar Andersen i SSB til NTB.

De nyeste kvartalstallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 192.816.000 passasjerer reiste kollektivt siste kvartal i 2024. Det er en økning på 1,6 prosent fra tilsvarende kvartal i 2023.

Tallene gir ikke noen svar på hvorfor denne økningen kommer.

– Men befolkningen øker jo også, og så er det flere som flytter til områder med bredere kollektivtransporttilbud, sier Andersen

60 prosent reiste med buss, mens 27 prosent valgte sporvei eller forstadsbane og 11 prosent tok tog. Drøyt 1 prosent reiste med båt.

Foreløpige tall NTB har hentet fra statistikken Kollektivtransport , viser et totalt passasjertall i 2024 på 735.390.000. Det er en økning på 3,1 prosent fra 2023.

Størst økning ser det ut til at sporvei og forstadsbane har, med 5,4 prosent flere passasjerer, mens jernbanen har en passasjerøkning på 4,3 prosent. For buss og båt er økningen på henholdsvis 1,9 og 1,7 prosent. De endelige tallene presenteres i mai.

(©NTB)
NTB

18/3 Russland har gått med på å stanse angrep mot Ukrainas energisektor

Russlands president Vladimir Putin har gått med på å stanse angrepene mot ukrainske kraftverk og landets øvrige energisektor i 30 dager, opplyser Kreml.

Meldingene kommer etter at Putin og USAs president Donald Trump tirsdag hadde en 90 minutter lang telefonsamtale.

Putin skal også ha gått med på å innlede forhandlinger om en maritim våpenhvile i Svartehavet, ifølge meldingene.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti har Moskva og Washington også blitt enige om å opprette ekspertgrupper som skal arbeide mot en varig løsning på Ukraina-konflikten.

Kreml opplyser at det også er enighet om å gjennomføre en ny fangeutveksling onsdag.

Putins budskap til Trump var ifølge russiske medier også at vestlige land må stanse den militære og etterretningsmessige støtten til Ukraina. Det er ikke kjent hva Trump svarte på dette kravet.

NTB-AP-AFP

18/3 USA sier Hamas valgte krig

Hamas valgte krig ved å nekte å frigi gislene og fangene i Gaza, sier Det hvite hus etter Israels storangrep mot Gazastripen tirsdag.

– Hamas kunne ha løslatt gisler for å forlenge våpenhvilen, men i stedet valgte de å nekte og med det, krig, sier talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd, Brian Hughes, i en uttalelse.

Flere hundre er drept i Israels fornyede angrep mot Gazastripen tirsdag, som markerte slutten på våpenhvilen med Hamas.

I løpet av det som var avtalt som fase én av våpenhvilen, ble 33 gisler og fanger frigitt av Hamas. Israel løslot rundt 1800 palestinere fra fangenskap.

Fase én tok slutt i begynnelsen av mars. Israel og Hamas har siden da ikke blitt enige om neste skritt.

(©NTB)
NTB-AFP