Klargjør siden...
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nyhetsstudio

24/6 Støre var nylig i kontakt med Irans utenriksminister

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har «ganske nylig» vært i direkte kontakt med Irans utenriksminister Abbas Araghchi, melder VG.

– Vi har hatt kontakt. Norge har hatt kontakt med mange parter i Midtøsten. Og det viktige nå er jo at det er blitt en våpenhvile, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG tirsdag kveld.

Støre er i Haag for å delta på Nato-toppmøtet.

Norge er dermed blant ett av flere land som har vært i kontakt med Iran på høyt politisk nivå under krigshandlingene mellom Iran og Israel som varte litt under to uker.

Tirsdag kunngjorde USAs president Donald Trump at det var inngått en våpenhvileavtale mellom landene, men raskt ble begge land anklaget for å ha brutt avtalen.

Senere uttalte likevel både Iran og Israel at de kom til å respektere våpenhvilen dersom den andre parten også gjør det.

– Mitt inntrykk fra kontakt med amerikanerne er at de er veldig aktive ute for å følge opp at den overholdes. Men i en tidlig fase er en våpenhvile alltid skjør. Og faren for at den kan skli ut i krig, er stor, sier Støre.

NTB

24/6 Våpenhvile i Midtøsten sendte Oslo Børs rett ned

Nyheten om våpenhvile i Midtøsten sendte oljeaksjene på Oslo Børs rett ned med 1,7 prosent tirsdag. Ved stengetid var verdien på Equinor falt med 7,7 prosent.

Også for flere av de øvrige oljeprodusentene på Oslo Børs falt aksjeverdiene markant tirsdag. Aker BP endte ned 4,8 prosent, Vår Energi gikk ned 5,9 prosent og DNO falt 7,7 prosent. Det John Fredriksen-kontrollerte tankrederiet Frontline falt med hele 8,2 prosent

Hovedindeksen endte på 1605,68 poeng, ned 1,7 prosent, da handelen stanset. Da var også prisen på et fat nordsjøolje ned 3,8 prosent og ble omsatt for 66,7 dollar.

Flyaksjer steg

Fallet i de oljerelaterte verdipapirene skjedde etter at USA natt til tirsdag kunngjorde at det var inngått våpenhvile mellom Iran og Israel. Like før børsen åpnet tirsdag morgen bekreftet den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu våpenhvilen.

Andre selskaper fikk derimot kraftig medgang i turbulensen i aksjemarkedet. Spesielt flyselskapene Norwegian Air Shuttle og Norse Atlantic som steg med henholdsvis 6,8 og 16,3 prosent på fallende oljepriser. Også pantereturselskapet Tomra steg markant med 4,6 prosent.

Utlandet opp

De europeiske børsene gikk derimot motsatt vei av markedet i Oslo. Den franske CAC 40-indeksen steg 1,1 prosent tirsdag ettermiddag og i Frankfurt gikk DAX 40-indeksen opp solide 1,7 prosent. I London gikk FTSE 100-indeksen opp 0,27 prosent, angivelig på grunn av fallet i aksjekursen til oljeselskapene BP og Shell.

På de amerikanske handelsplattformene ble nyhetene om våpenhvile åpenbart tatt godt imot. Nasdaq Composite indeks var 1,1 prosent i pluss tirsdag ettermiddag. Den bredere sammensatte Dow Jones 100 var opp 0,75 prosent.

Oljeprisene falt også etter at Trump uttalte at Kina kunne fortsette å kjøpe olje fra Iran, noe som virket som en lettelse av sanksjoner USA tidligere har pålagt Iran. Prisfallet ble også satt i sammenheng med Iran har avstått fra å stenge det strategisk viktige Hormuzstredet, som er en flaskehals for omtrent en femdel av verdens oljeforsyning.

NTB-Peter Tálos

24/6 Tingretten avslo krav fra miljøorganisasjoner om å stanse oljeproduksjon

Oslo tingrett har avvist kravet fra Greenpeace og Natur om Ungdom om en midlertidig stans i oljeproduksjonen på tre olje- og gassfelt.

Miljøorganisasjonene har saksøkt staten for ikke å ha utredet godt nok hvordan olje- og gassfeltene vil påvirke det globale klimaet, men fikk tirsdag avslag, melder NRK.

Organisasjonene ba tingretten beordre en midlertidig stans i produksjonen ved Yggdrasil, Tyrving og Breidablikk-feltene.

Produksjonen har fortsatt på to av feltene, selv om saken fortsatt er til behandling. Det er et krav om å sette disse prosjektene på vent, som nå er avvist av tingretten. Domstolen mener spørsmålet om såkalt midlertidig forføyning allerede behandles i en annen del av søksmålet, som snart skal opp for lagmannsretten.

– Frem til lagmannsretten måtte bestemme noe annet, vil Energidepartementet fortløpende behandle søknader for feltene på vanlig måte, sier advokat Omar Saleem Rathore hos Regjeringsadvokaten til NRK.

– Tingretten henviser kravet til lagmannsretten. Det vil være svært uansvarlig om staten gir tillatelser til produksjon og utbygging av de tre ulovlige oljefeltene inntil saken er ferdigbehandlet i rettssystemet, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge i en epost til NTB.

– Greenpeace og Natur og Ungdom har stor tro på at vi vinner fram i lagmannsretten til høsten, særlig i lys av at staten tapte på alle punkter i Efta-domstolen.

(©NTB)
NTB

23/6 Macron mener diplomati er veien å gå når det gjelder Iran

Frankrikes president Emmanuel Macron sier han ikke anser angrepene mot iranske kjernefysiske installasjoner som ulovlige.

På pressekonferansen med Norges statsminister Jonas Gahr Støre, understreket Macron likevel at han mener diplomati burde være veien å gå i stedet for væpnede angrep mot Iran.

NTB

23/6 Iran angrep amerikansk militærbase i Qatar

Iran gjennomførte mandag kveld et rakettangrep mot USAs store flybase i Qatar, melder iranske og vestlige medier.

Ifølge øyenvitner er det hørt eksplosjoner i Qatars hovedstad Doha, og det iranske nyhetsbyrået Tasnim bekrefter at det er gjennomført et angrep.

USAs flybase Al Udeid ligger rett utenfor Doha og er den største amerikanske militærbasen i Midtøsten. Det skal befinne seg rundt 10.000 soldater ved basen.

Basen, som ligger på et 24 hektar stort område, inneholder også USAs sentralkommando, som leder amerikanske militæroperasjoner fra Egypt til Kasakhstan.

Det angivelige angrepet kom kort tid etter at BBC siterte kilder som ga «troverdig informasjon» om et nær forestående iransk angrep på Al Udeid-basen.

Qatar stengte mandag luftrommet over landet med henvisning til «utviklingen i regionen». Det kan tyde på at Iran varslet angrepet på forhånd.

Storbritannia oppfordret tidligere mandag sine innbyggere i Qatar til å holde seg innendørs.

NTB-Reuters

23/6 Nye israelske angrep mot atomanlegg i Iran

Israel oppgir å ha bombet nye militære mål i Irans hovedstad Teheran, samt veier som leder inn til atomanlegget Fordo.

Israels forsvarsminister Israel Katz beskriver de israelske angrepene mot mål i Teheran mandag som enestående i sin intensitet.

Iranske medier melder også om angrep ved atomanlegget i Fordo, et av de tre anleggene som USA bombet i helgen. Det er ingen fare for innbyggerne i området, ifølge nyhetsbyrået Tasnim.

Det israelske militæret opplyser at deres flyvåpen har gått til angrep for å «ødelegge innfartsveiene» til Fordo. USAs president Donald Trump har hevdet at anrikingsanlegget ble «fullstendig utslettet» av de amerikanske angrepene, men det reelle skadeomfanget er ukjent.

Irans studentnyhetsnettverk rapporterte at et angrep rammet Shahid Beheshti-universitetet i Teheran, men det avviser universitetets kommunikasjonsavdeling, ifølge nyhetsbyrået Mehr.

Irans Røde Halvmåne sier et av de israelske luftangrepene slo ned i nærheten av deres bygning nord i Teheran mandag. Skadeomfanget er foreløpig ikke kjent.

(©NTB)
NTB-AFP-Reuters

23/6 Rundt 340 nordmenn i Iran og Israel har registrert seg

Rundt 270 nordmenn har meldt fra til Utenriksdepartementet at de befinner seg i Iran, og rundt 70 har gjort det samme i Israel.

Siden det er frivillig å registrere seg, kan tallet være høyere, påpeker seniorrådgiver Mathias Rongved i Utenriksdepartementet overfor Vårt Land.

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til disse områdene av Midtøsten. For Israel ble dette strammet inn fra "alle reiser som ikke er strengt nødvendige" til "alle reiser" uten forbehold fra og med Israels angrep på Iran 13. juni.

Sist torsdag sa Rongved at det er svært begrenset mulighet for UD til å yte konsulær bistand. Samtidig ber de norske borgere om å registrere seg.

(©NTB)
NTB

23/6 Iransk rakettangrep mot Israel pågår – ny bølge på vei

Det pågår et iransk angrep mot Israel, opplyser det israelske militæret (IDF). Eksplosjoner kan høres over Jerusalem, og luftvernsirenene er utløst.

Rundt ti minutter etter at IDF kunngjorde at de hadde oppdaget rakettangrepet, sa de at nye raketter var avfyrt mot Israel. De oppfordrer folk til å gå i tilfluktsrom.

Ifølge israelske medier kan en rakett har truffet byen Ashdod, sør i Israel.

Høylytte eksplosjoner kunne høres over Jerusalem etter at IDF advarte om at raketter var avfyrt fra Iran.

– For kort tid siden ble luftvernsirenene utløst i flere områder i Israel etter at det ble oppdaget raketter avfyrt fra Iran mot Israel, heter det i en uttalelse fra IDF mandag formiddag.

Drøyt 40 minutter etter at de første meldingene om iranske rakettangrep kom mandag formiddag, var det ifølge redningstjenesten fortsatt ikke kommet meldinger om noen personskader.

(©NTB)
NTB-AFP

22/6 Netanyahu: Israel er nær ved å oppnå sine mål i Iran

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier krigføringen vil stanse når de har oppnådd målene sine, og at de er svært nære.

Israel har mål om å eliminere to konkrete trusler: Irans atomprogram og de ballistiske missilene, sier Netanyahu.

– Vi beveger oss steg for steg i retning av å oppnå disse målene. Vi er veldig, veldig nære ved å oppnå dem, sier han.

– Når målene er oppnådd, er operasjonen over, og krigshandlingene vil opphøre, sier han også.

(©NTB)
NTB-Reuters

22/6 Irans utenriksminister reiser til Russland for å møte Putin

Irans utenriksminister Abbas Araghchi sier at det ikke lenger er rom for diplomati etter at USA angrep Iran. Han har varslet et møte med Russlands president Vladimir Putin.

– Døren for diplomati bør alltid være åpen, men det er ikke mulig nå, sier han.

Araghchi sier videre at USA har krysset en rød linje ved å angripe iranske atomanlegg.

– De har vist at de har null respekt for internasjonal rett, sier han, og ber samtidig om at verdenssamfunnet fordømmer det amerikanske angrepet.

Han sier videre at han reiser til Russland i dag for å møte med president Vladimir Putin.

– Jeg skal ha et seriøst møte med ham på mandag, sier han.

Araghchi har den siste tiden vært i en rekke diplomatiske møter. Iraneren har blant annet møtt med sine franske, tyske og britiske kolleger, i tillegg til en rekke andre EU-diplomater.

Han var også en tur innom Norge, der han deltok på meklings- og diplomatisamlingen Oslo Forum.

NTB-AP

22/6 Houthiene avblåser våpenhvilen med USA

Houthiene i Jemen sier USAs angrep mot Iran natt til søndag innebærer at våpenhvilen med amerikanerne er over.

Det er bare et spørsmål om tid før det kommer et svar på det amerikanske angrepet, sier den iranskstøttede opprørsgruppen i en uttalelse søndag morgen.

USA angrep natt til søndag tre atomanlegg i Iran.

(©NTB)
NTB-Reuters

22/6 Forsvaret om norske soldater ved amerikansk militærbase i Irak: Vi følger situasjonen

Rundt 35 norske soldater er utplassert ved en amerikansk militærbase i Irak. Forsvaret følger nå utviklingen i konflikten mellom Iran og USA tett.

– Soldatene er godt trent og forberedt på det meste. De har prosedyrer som de følger dersom et angrep skulle skje, sier pressevakt Aleksander Engborg Haage i Forsvaret til NTB.

Han ønsker ikke å svare på om det er aktuelt å trekke soldatene ut av basen.

– Vi følger situasjonen og utviklingen tett. Det viktigste for oss er å ivareta sikkerheten til soldatene, sier han.

Natt til søndag kunngjorde USAs president Donald Trump at de har angrepet tre iranske atomanlegg. Iran har tidligere varslet at de kan komme til å angripe amerikanske baser i regionen dersom USA blander seg inn.

Rundt 35 norske soldater er i dag utplassert ved Ain-al-Asad-basen i al-Anbar-provinsen vest i Irak, der de har vært i en årrekke. Tidligere i juni ble det imidlertid kjent at disse soldatene skal flyttes til en base i Arbil i løpet av sommeren.

Ain-al-Asad-basen ble angrepet av iranske raketter i 2020 etter at USA, også da under Donald Trump, likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani.

(©NTB)
NTB

22/6 IAEA-sjef kaller inn til krisemøte

FNs atomenergibyrå (IAEA) opplyser at det ikke er observert økte nivåer av radioaktivitet etter USAs angrep mot iranske atomanlegg. De kaller inn til krisemøte.

USA angrep tre atomanlegg i Iran natt til søndag.

FNs atomenergibyrå (IAEA) opplyste tidlig søndag morgen at det ikke er observert økte nivåer av radioaktivitet etter USAs angrep.

IAEA-sjef Rafael Grossi skriver på X at han kaller inn til et krisemøte etter de amerikanske angrepene.

– I lys av den presserende situasjonen i Iran, kaller jeg inn til et krisemøte i styret til IAEA i morgen, skriver Grossi søndag formiddag.

Også Irans atomenergibyrå melder at det ikke er tegn til forurensing etter det amerikanske angrepet. Byrået sa også at det heller ikke er noen fare for dem som bor nær anleggene som ble angrepet.

Saudi-Arabias atomenergimyndighet sier de ikke har registrert radioaktivitet i landet eller i Golfstatene etter det amerikanske angrepet.

I Norge følger Direktøratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) med på situasjonen.

– DSA vurderer at eventuelle radioaktive utslipp ved de tre anleggene kun vil kunne få lokale konsekvenser, sier DSA-direktør Per Strand på deres nettsider.

USAs president Donald Trump kunngjorde natt til søndag at amerikanske bombefly og raketter var satt inn mot tre atomanlegg i Iran. Han beskriver angrepet som en spektakulær suksess.

(©NTB)
NTB-Reuters

22/6 Støre om eskaleringen i Midtøsten: – Norge er dypt bekymret

Norge er bekymret over den videre eskaleringen av krigen i Midtøsten, sier Jonas Gahr Støre (Ap) etter at amerikanske bombefly angrep Iran.

– Det er beklagelig at arbeidet for å finne en diplomatisk utvei og en ny atomavtale med Iran ikke har ført fram, sier han i en kommentar til NTB.

NTB

21/6 Tyrkia anklager Israel for å trekke Midtøsten inn i total katastrofe

Tyrkias utenriksminister Hakan Fidan anklager Israel for å trekke Midtøsten inn i full katastrofe med sin krig mot Iran.

Han mener regionen har det han kaller et «israelsk problem» som følge av de israelske angrepene på både Gazastripen, Libanon, Syria, Jemen og Iran.

Fidan kom med anklagene da han talte på lørdagens møte i Organisasjonen for islamske stater (OIC) i Istanbul, der ministre og representanter fra 43 muslimske land deltar.

Her ba han også muslimske land stå sammen med Iran mot Israel.

Blant deltakerne på møtet er Irans utenriksminister Abbas Araghchi.

– Det kommer til å bli svært farlig for alle hvis USA blir involvert i krigen, sa han.

Araghchi kom rett fra Genève der han talte i FNs menneskerettsråd og møtte utenriksministrene fra Storbritannia, Frankrike og Tyskland samt EUs utenrikssjef.

Målet med møtet var å skape grunnlag for nye forhandlinger om Irans atomprogram mellom Iran og USA.

(©NTB)
NTB-Reuters

21/6 Militsleder: Minst 20 drept i selvmordsangrep i Nigeria

Minst 20 personer er drept i et selvmordsangrep nordøst i Nigeria, ifølge en militsleder, som legger skylden på den ytterliggående islamistgruppa Boko Haram.

De drepte var medlemmer av en milits som har tatt kampen opp mot de ytterliggående islamistene som har herjet området i over 20 år. Angrepet skjedde fredag kveld ved et fiskemarked. En kvinnelig selvmordsbomber antas å ha utløst bomben.

– Vi mistet 20 mennesker i selvmordsangrepet som skjedde ved 21.15-tiden, mens medlemmene våre befant seg i nærheten av fiskemarkedet, sier Tijjani Ahmed, leder for militsen som kjemper mot Boko Haram i Konduga i delstaten Borno.

(©NTB)
NTB-AFP

21/6 Zelenskyj: Ukraina skal inngå avtale med Norge og flere andre land om felles våpenproduksjon

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier de skal inngå avtale med Norge, Danmark, Tyskland, Canada, Storbritannia og Litauen om felles våpenproduksjon.

Ukraina planlegger å signere avtalen i sommer om å starte å eksportere våpenproduksjonsteknologi. Avtalene er allerede på plass, ifølge den ukrainske presidenten.

– Vi vil dele teknologien vår og produsere våpen i deres land for både oss og dem: ulike typer droner, raketter og muligens artilleri, skriver Zelenskyj på Telegram.

Våpenprogrammet heter «Build with Ukraine».

Reuters siterer Zelenskyj på at Ukraina er i samtaler med Norge, Danmark, Tyskland, Canada, Storbritannia og Litauen om felles våpenproduksjon.

I Telegram-meldingen nevnes ikke Norge eller andre land spesifikt, men det gjelder land som hjelper Ukraina, som finansierer droneproduksjon og som begynner å finansiere rakettutvikling i Ukraina.

NTB-Reuters

21/6 Fetteren til Syrias styrtede president er pågrepet

Syriske myndigheter har pågrepet Wassim Badi Assad, fetteren til landets tidligere president Bashar al-Assad.

Wassim Badi Assad har siden 2023 vært rammet av amerikanske sanksjoner. Det skyldes hans angivelige rolle i narkotikasmugling og fordi han har tatt til orde for at det må dannes militser som støtter det tidligere regimet.

Syrias innenriksdepartement har ikke oppgitt når eller hvor han ble pågrepet. I meldingen lørdag står det at han var ettersøkt for narkotikasmugling og flere andre lovbrudd før en islamistledet opprørsallianse tok makten i Damaskus i desember.

(©NTB)
NTB-AP

21/6 Iranske medier: Flere høye eksplosjoner sørvest i Iran

Det ble lørdag ettermiddag meldt om flere kraftige eksplosjoner i Ahvaz sørvest i Iran, melder avisen Shargh.

Ahvaz er provinshovedstaden i Khuzestan, som ligger ved grensen til Irak. Det er Irans viktigste provins for oljeproduksjon.

Det israelske militæret meldte tidligere at det angrep det som ble omtalt som militær infrastruktur sørvest i Iran.

(©NTB)
NTB-AFP

21/6 Macron: – Europeiske land skal få fart på forhandlingene med Iran

President Emmanuel Macron sier at Frankrike og landets europeiske partnere vil trappe opp samtaler med Iran etter over en ukes krig mellom Iran og Israel.

– Jeg er overbevist om at det finnes en vei for å få slutt på krigen og unngå enda større farer, sier Macron i en melding på X etter å ha snakket med Irans president Masoud Pezeshkian på telefonen.

– For å oppnå det vil vi sette opp tempoet i forhandlingene som ledes av Frankrike og dets europeiske partnere, med Iran, sier han videre.

Han ber også om at Iran må løslate to franske statsborgere, Cecile Kohler og Jacques Paris, som har sittet fengslet i Iran siden mai 2022, anklaget for spionasje.

– Den umenneskelige innesperringen må ta slutt. Jeg forventer at de kommer tilbake til Frankrike, sier han.

Uttalelsen ble lagt ut lørdag, dagen etter at Europas fire europeiske utenrikstopper, blant annet Frankrikes utenriksminister, møtte Irans utenriksminister i Genève.

(©NTB)
NTB-AFP

21/6 Grønland feirer nasjonaldag

Grønlenderne feirer lørdag nasjonaldag med selfangst, flagg og musikk.

Det er nå 40 år siden Grønland fikk sin egen nasjonaldag. Det er også 40 år siden det grønlandske flagget ble heist for første gang.

Feiringen foregår blant annet i Nuuk, der det ble avfyrt en kanonsalutt klokken 12 norsk tid.

I Grønlands nest største by, Sisimiut, startet dagen med en selfangstkonkurranse.

I Narsaq, som er Grønlands niende største by, ble det arrangert et opptog med flagg og allsang, med selfangstkonkurranse senere på dagen, ifølge et innlegg på Facebook.

Nasjonaldagen ble innført av det tidligere hjemmestyre, og det var også 21. juni 2009 at Grønland offisielt fikk selvstyre.

Dagen er samtidig årets lengste dag ettersom det er sommersolverv.

Siden 2016 har dagen været flaggdag i Danmark, noe som betyr at statlige myndigheter flagger. Derfor vil man kunne se det grønlandske flagg heis mange steder i Danmark.

(©NTB)
NTB-Ritzau

21/6 Iran har pågrepet 22 personer som anklages for kontakt med israelsk etterretning

22 personer som anklages for kontakt med israelsk etterretning, er pågrepet i Qom-provinsen i Iran siden krigen med Israel begynte, melder et iransk nyhetsbyrå.

I en uttalelse fra politiets sikkerhetstjeneste i Qom anklages personene også for å ha forstyrret folkeopinionen og for å støtte et «kriminelt regime». Meldingen ble lørdag offentliggjort av nyhetsbyrået Fars.

Qom ligger sør for hovedstaden Teheran.

To dager tidligere oppga iransk politi at 24 personer er pågrepet for å ha spionert på vegne av Israel og for å forsøke å sverte Iran.

En europeisk statsborger er også pågrepet for spionasje, meldte det iranske nyhetsbyrået Tasnim fredag.

De siste ukene har Iran henrettet flere personer som anklages for å ha spionert på vegne av Israel

(©NTB)
NTB-AFP

21/6 Israel: – Har drept to militære ledere i Iran

Israel oppgir at de har drept to høytstående iranske kommandanter med ansvar for våpenleveranser til allierte grupper i utlandet.

Den ene kommandanten, Saeed Izadi, hadde ansvaret for Palestina-avdelingen i Quds-styrken, som er Revolusjonsgardens utenlandsgrein, oppgir Israels forsvarsminister Israel Katz lørdag morgen.

Han skal ha blitt drept i et angrep mot en leilighet i byen Qom lørdag.

Senere opplyste det israelske militæret at de også har drept en annen iransk kommandant i Revolusjonsgardens utenlandsgrein, Benham Shariyari. Han hadde ifølge Israel ansvaret for våpenleveranser fra Iran til allierte grupper i Midtøsten, som Hizbollah i Libanon, Houthi-bevegelsen i Jemen og Hamas på Gazastripen.

Shariyari skal ha blitt drept da bilen hans ble angrepet natt til lørdag vest i Teheran, ifølge meldingen.

(©NTB)
NTB-Reuters

21/6 Iran: Atomforsker drept i israelsk angrep

Den iranske atomforskeren Isar Tabatabai-Qamsheh og hans kone er drept i et israelsk angrep, melder det iranske nyhetsbyrået Mehr.

Israel har ikke kommentert opplysningene.

Tidligere har Israel drept seks av Irans atomforskere.

Israel gjennomførte en rekke angrep mot Iran natt til lørdag og har oppgitt at de har drept to iranske kommandanter i Revolusjonsgarden med ansvar for våpenleveranser til allierte militser i utlandet.

(©NTB)
NTB-Reuters

20/6 Flere land stenger ambassadene i Iran – Norge holder åpent

Det er foreløpig ikke aktuelt å trekke ut utenriksdepartementets utsendte medarbeidere i Iran og Israel, opplyser departementet til NTB.

– Sikkerheten til våre ansatte er vår høyeste prioritet. Alle ambassader har planer for å ivareta egen sikkerhet, men vi kan ikke gi detaljer om disse. For øyeblikket er det ikke aktuelt å trekke ut våre utsendte medarbeidere, skriver seniorrådgiver i UD, Mathias Rongved, i en epost til NTB.

De norske ambassadene er fremdeles i drift i Teheran og Tel Aviv, men tar for tiden ikke imot besøkende.

– Utenriksdepartementet er i løpende kontakt med våre utenriksstasjoner i Midtøsten, inkludert ambassadene i Teheran og Tel Aviv, sier Rongved.

Flere land har valgt å stenge sine ambassader i Iran. Storbritannia opplyser fredag ettermiddag at de trekker de britiske ansatte ut fra ambassaden, men at de vil holde driften i gang fra andre steder.

Australia er blant dem som har stengt ambassaden sin i Teheran midlertidig og bedt alle ansatte om å forlate landet.

Andre land som har gjort det samme, er Bulgaria, Tsjekkia, New Zealand, Portugal, Slovakia og Sveits.

(©NTB)
NTB-AFP-Reuters