Klargjør siden...
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nyhetsstudio

27/5 Eide er i Israel for første gang siden 7. oktober-angrepet

Utenriksminister Espen Barth Eide er tirsdag i Israel. Besøket er det første fra Norge siden Hamas-angrepet 7. oktober 2023, som utløste Gaza-krigen

– Det blir ingen stans på krigen i Gaza, nok humanitær nødhjelp eller en bærekraftig tostatsløsning uten Israel. Jeg er opptatt av å snakke med alle som kan gjøre noe for å komme ut av dagens svært kritiske situasjon, og derfor er jeg i Israel, sier Eide (Ap) i en pressemelding.

NTB

27/5 Stort Høyre-fall på Hordaland-måling

Høyre får støtte fra bare 18,9 prosent av velgerne i Hordaland på en ny Hordaland-måling. Samtidig får Jonas Gahr Støre (Ap) mest støtte som statsminister.

Høyres fall er voldsomt siden tilsvarende måling i september, da 29 prosent sa at de ville stemme på partiet. Bare siden forrige partibarometer i mars er nedgangen på 4,7 prosentpoeng.

– Dette er for dårlige tall for oss. Vi må jobbe hardere, sier partileder Erna Solberg til Bergens Tidende.

Arbeiderpartiet er størst på målingen Respons har laget med en oppslutning på 26,6 prosent. Bak følger Fremskrittspartiet på 21,4 prosent. Ap har gått opp 0,1 prosentpoeng, mens Frp vokser 0,5 prosentpoeng.

41 prosent sier samtidig at de ønsker Støre som statsminister, mens 31 prosent stiller seg bak Solberg. 18 prosent oppgir at de helst vil ha Frp-leder Sylvi Listhaug som statsminister.

For de øvrige partiene er oppslutningen fordelt slik (med prosentvis endring i parentes):

SV 7,0 (-1,8), Rødt 5,7 (+1,8), Venstre 4,8 (+0,7), KrF 4,5 (+0,5), Sp 4,2 (+0,4), MDG 3,8 (+2,3), INP 0,9 (+0,7) og andre 2,2 prosent.

Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer på 2,5-3,5 prosentpoeng, der den er størst for partiene med størst oppslutning.

800 personer er intervjuet i forbindelse med målingen. Den ble utført fra 19. til 22. mai.

(©NTB)
NTB

27/5 Israel stanset rakett skutt opp fra Jemen

Det israelske militæret (IDF) sier de stanset en rakett avfyrt fra Jemen mot Israel natt til tirsdag.

Houthi-opprørerne i Jemen har fortsatt å skyte raketter mot Israel, noe de sier de gjør i solidaritet med palestinerne, men har gått med på å slutte å angripe amerikanske skip.

Israel har svart med å utføre angrep mot Jemen. Et slikt angrep i Jemen påførte flyplassen i hovedstaden Sana store skader og kostet flere mennesker livet.

(©NTB)
NTB-Reuters

27/5 Rapport: Nordmenn på Temu-toppen i Norden

Temu-handelen i Norge er stigende, og den skiller seg ut fra resten av Norden. Den kinesiske handelsplattformen er langt mer populær i Norge enn i Sverige.

Ifølge en netthandelsrapport handler 41 prosent av nordmenn som netthandler, fra Temu.

–Temu har blitt en svært synlig aktør på kort tid, og kombinasjonen av lave priser, bredt utvalg og en aggressiv markedsføring i sosiale medier ser ut til å treffe norske forbrukere godt, sier Postnord Norges markedssjef Astrid Åmellem Brøto i en pressemelding.

Norge er størst i Norden med nesten dobbelt så stor Temu-andel som svenskene, der den utgjør kun 23 prosent. I Danmark og Finland har Temu en markedsandel på henholdsvis 26 og 25 prosent.

– I Norge fortsetter Temu-toget å rulle, og basert på resultatene fra fjorårets rapport ser vi en økning på hele 5 prosentpoeng som handler på Temu, fortsetter Brøto.

Hun tror det har vært lettere for Temu å ta det norske markedet med storm.

– Amazon har en helt annen tilstedeværelse i eksempelvis Sverige, som gir Temu langt større konkurranse. Konklusjonen er at det trolig har vært lettere for Temu å ta markedsandeler i Norge sammenlignet med de øvrige nordiske landene.

(©NTB)
NTB

26/5 IDF sender evakueringsordre – varsler Gaza-angrep «uten sidestykke»

Det israelske militæret (IDF) varsler angrep mot de sørlige delene av Gazastripen og beordrer sivile til å evakuere området.

Evakueringsordren gjelder Khan Younis-området. De som oppholder seg der, oppfordres til å evakuere til vest.

Talsperson Avichay Adraee fra IDF varsler et angrep «uten sidestykke» mot området.

(©NTB)
NTB

26/5 Volvo sier opp 3000 ansatte

Den svenske bilprodusenten Volvo opplyser at de sier opp 3000 av sine ansatte, de fleste av dem i Sverige.

– De avgjørelser vi meddeler i dag har vært vanskelige beslutninger, men de er viktige steg når vi skal bygge et sterkere og enda mer motstandskraftig Volvo Cars, skriver administrerende direktør Håkan Samuelsson.

Over halvparten av jobbene som forsvinner, er i Sverige.

1200 jobber forsvinner i selve Volvo Cars, mens 1000 arbeidsplasser som i dag dekkes av konsulenter, for det meste i Sverige, forsvinner også.

Nedbemanningen er en del av en spareplan på til sammen 18 milliarder svenske kroner.

NTB-AFP

26/5 SSB: Nordmenns gjeld øker kraftig

Tolvmånedersveksten i befolkningens gjeld økte fra 3,8 prosent i mars til 4,1 prosent i april.

Forrige gang publikums tolvmåneders gjeldsvekst var over 4 prosent, var i september 2023 da gjeldsveksten var 4,1 prosent, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).

De siste tallene fra Kredittindikatoren viser at den samlede innenlandske gjelden var på 7616 milliarder kroner ved utgangen av april.

Gjeldsveksten øker for alle de tre publikumssektorene. Husholdningene er den største sektoren og har om lag 60 prosent av den samlede gjelden. De ikke-finansielle foretakene har om lag 30 prosent av publikums samlede gjeld.

Resten er det kommunesektoren som står for. Der er imidlertid gjeldsveksten størst. Tolvmånedersveksten i kommunene økte til 7,4 prosent april, opp fra 7,1 prosent i mars.

(©NTB)
NTB

25/5 Ukraina og Russland har utvekslet 1000 fanger hver

Russland og Ukraina har i løpet av de tre siste dagene løslatt 1000 fanger hver i tråd med det som er avtalt, opplyser både Russland og Ukraina.

Fangeutvekslingen er den største så langt i løpet av den over tre år lange krigen.

Forsvarsdepartementet i Moskva var først ute med å fastslå at fangeutvekslingen var gjennomført. Deretter bekreftet Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj opplysningene.

Fredag løslot Ukraina og Russland 390 fanger hver. Lørdag var antallet 307 i hvert land, og søndag ble det gjennomført en siste utveksling som omfattet 303 fanger på hver side.

Det var både soldater og sivile blant dem som ble sluppet fri.

Avtalen ble inngått i de direkte samtalene mellom russiske og ukrainske utsendinger i Istanbul 16. mai. Dette skal ha vært den eneste avtalen partene greide å bli enige om.

Målet om å få på plass en våpenhvile lyktes ikke, og denne helgen har Russland gjennomført massive luftangrep mot Ukraina to netter på rad.

NTB-Reuters-AFP

25/5 Luftsirener i Jerusalem etter melding om rakett fra Jemen

Kort tid etter at luftsirene gikk i Jerusalem, opplyste det israelske militæret at de har stanset en rakett avfyrt fra Jemen.

Meldingen om raketten kom søndag formiddag.

Houthi-militsen i Jemen har tidligere sagt at angrepene mot israelske mål gjennomføres i solidaritet med palestinerne på Gazastripen. De krever at Israel stanser angrepene.

(©NTB)
NTB-AFP

24/5 Snart kan dine Facebook-bilder bli brukt til KI-trening

Metas plan om å bruke EU-brukeres Instagram-bilder og Facebook-innlegg til KI-trening settes snart i verk. Siste frist for å motsette seg går ut på mandag.

I april ble det kjent at Meta, eieren av Facebook og Instagram, ville ta i bruk offentlig tilgjengelig innhold fra brukere i EUs 27 medlemsland for å trene sine KI-modeller.

Mandag 26. mai går fristen ut for at brukere kan gjøre selskapet oppmerksom på at de ikke ønsker at deres innhold blir brukt til formålet, skriver den danske nettavisen input.dk, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Dermed kan selskapet fra tirsdag av fritt mate sine KI-modeller med bilder og innlegg som vanlige folk har lagt ut på sine personlige Facebook- eller Instagram-profiler, i tillegg til fremtidige innlegg og bilder.

Meta har vært uklare på om dette også gjelder Norge og de andre EØS-landene, men Datatilsynet har tidligere opplyst at deres oppfattelse er at dette også gjelder for norske brukere.

Selskapet har fått mye kritikk for sin KI-praksis og har blitt begrenset av EUs strenge personvernlover, som gir folk kontroll over hvordan personopplysningene deres brukes. Meta har tidligere opplyst at de i fjor fikk bekreftelse fra EU om at framgangsmåten deres er innenfor lover og regler.

(©NTB)
NTB-Ritzau

24/5 Rekordvarm mai i Emiratene – 50,4 grader!

I De forente arabiske emirater ble det målt hele 50,4 grader fredag, den høyeste maitemperaturen siden meteorologisenteret begynte å dokumentere temperaturene i 2003.

Rekordtemperaturen for mai ble målt i Abu Dhabi klokka 14.30 lokal tid, skriver det nasjonale meteorologisenteret i en post på X.

– Dette er den høyeste temperaturen vi noen gang har målt siden vi begynte å dokumentere temperaturmålingene, skriver senteret videre.

Forrige varmerekord for Emiratene ble satt i 2009, med 50,2 grader. For øvrig var gjennomsnittstemperaturen for april den høyest målte noen gang, med 42,6 grader.

Meteorologisenteret ga fredag befolkningen råd om hvordan de skal håndtere den ekstreme heten. Folk blir rådet til å holde seg unna solen, drikke mye væske, ha på seg passende klær og bruke solkrem.

(©NTB)
NTB-AFP

24/5 USA opphever sanksjoner mot Syria

USA har tatt de første skrittene for å fjerne de økonomiske sanksjonene mot Syria etter at president Donald Trump i forrige uke sa at tiden nå er inne.

USAs finansdepartement og utenriksdepartement har kunngjort separate skritt for å oppheve sanksjoner.

Finansdepartementet har utstedt en generell lisens som tillater transaksjoner med den midlertidige syriske regjeringen ledet av president Ahmed al-Sharaa, samt sentralbanken og statseide selskaper.

– Syria må fortsette arbeidet for å bli et stabilt land med fred, og dagens beslutning vil forhåpentligvis bane vei for at landet kan få en lys, velstående og stabil fremtid, sier USAs finansminister Scott Bessent.

USAs utenriksdepartement har samtidig kunngjort seks måneders sanksjonspause for å sikre at sanksjoner ikke hindrer Syrias gjenoppbygging og rekonstruksjon.

De to kunngjøringene fredag kom etter at president Donald Trump i forrige uke varslet fjerning av sanksjoner som USA innførte mot tidligere president Bashar al-Assads regime. Hensikten er å gi den nye midlertidige regjeringen som kastet ut Assad i desember, bedre sjanse til å overleve etter 13 år med borgerkrig.

De amerikanske sanksjonene har bidratt til å stenge Syria ute fra det globale finanssystemet. Oppheving kan nå bane vei for utenlandske investeringer, handel og mer humanitært arbeid.

Det syriske utenriksdepartementet ønsker beslutningen velkommen. I en uttalelse natt til lørdag beskriver Damaskus tiltaket som «et positivt skritt i riktig retning for å dempe på landets humanitære og økonomiske lidelse».

(©NTB)
NTB-Reuters

23/5 Israel har skutt ned rakett på vei fra Jemen

En rakett på vei fra Jemen er blitt skutt ned av israelsk luftvern, opplyser det israelske forsvaret (IDF).

Raketten ble sendt mot landet fra Jemen natt til fredag. Tidlig fredag morgen uttalte IDF På sin Telegram-kanal at raketten ble avskåret.

I forkant ble luftvernsirenene aktivert flere steder i Israel.

(©NTB)
NTB

23/5 NRK: Person ble pågrepet av PST for å ha brutt Russland-sanksjoner

En person ble pågrepet av PST i forbindelse med en aksjon mot et selskap i Finnmark onsdag. Saken gjelder brudd på sanksjonsloven og sanksjonsforskriften.

– Saken bygger på anmeldelse fra Tolletaten og gjelder forsøk på eksport av varer til Russland, sier politiadvokat Jane Lundstadsveen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NRK.

Personen ble pågrepet, avhørt og deretter løslatt. Det er gjort beslag som ledd i ransakingen, opplyser politiadvokaten.

– Jeg har ikke sett annet enn siktelsen mot selskapet. Det er kun selskapet som er siktet i saken. Dette er en helt ny sak som vi skal jobbe videre med, sier forsvarer Mikael Rossvoll Jørgensen til kanalen. Han sier at selskapet er siktet for å ha forsøkt å selge en pumpe til et russisk rederi som jevnlig leverer fisk i Norge.

Ifølge forsvareren skal dette ha skjedd to år tilbake i tid, og han sier at selskapet nå undersøker hva som har skjedd. Derfor er det ikke tatt stilling til siktelsen.

Mulighetene for å drive handel med Russland er innsnevret fordi Norge har sluttet opp om alle EUs sanksjonspakker mot Russland. Det er for tiden rundt 20 saker som gjelder mulige brudd på sanksjonsregelverket under etterforskning, ifølge PST.

NTB

22/5 Norges Bank: Økonomene venter lønnsvekst på 4,4 prosent i år

Lønnsveksten i Norge vil ligge på 4,4 prosent i år, anslår økonomene i Norges Banks forventningsundersøkelse. Prisveksten anslås til 2,9 prosent.

Forventet reallønnsvekst blant økonomene er 1,4 prosent – altså det du reelt sett får når prisveksten blir trukket fra.

Undersøkelsen ble offentliggjort av Norges Bank torsdag formiddag. Den kommer hvert kvartal og måler forventningene som økonomieksperter, partene i arbeidslivet, husholdningene og næringslivsledere har blant annet til prisstigning, lønnsvekst, sysselsetting og lønnsomhet.

Partene i arbeidslivet er noe mer optimistiske enn økonomene. De forventer en prisstigning på 2,8 prosent det neste året, at årslønnsveksten blir 4,4 prosent og at reallønnen skal bli liggende på 1,5 prosent, det samme som i første kvartal.

Næringslivet og husholdningene har derimot andre forventninger til både pris- og lønnsvekst. Lederne i næringslivet forventer en prisvekst på 4,4 for varer og tjeneste det neste året, og at årslønnsveksten i egen bedrift vil bli på 4,7 prosent i inneværende år.

Husholdningene tror derimot prisstigningen vil bli 4 prosent det neste året, og at lønn og pensjon vil stige 3,1 prosent.

NTB

22/5 Nato-sjefen er i Norge – Støre skal vise fram «Natos øyne og ører i nord»

I formiddag landet Nato-sjef Mark Rutte på Evenes flyplass i Nordland. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gleder seg til å vise fram Natos nordområder.

– Norge er Natos øyne og ører i nord. Det ønsker jeg at generalsekretær Mark Rutte skal få se og oppleve, sier Støre.

Torsdag har Rutte tatt turen til Nord-Norge, der han blir møtt av flere regjeringsmedlemmer. Han ankom Evenes i 10.30-tiden, viser bilder regjeringen har publisert.

I tillegg til statsministeren er også utenriksminister Espen Barth Eide og forsvarsminister Tore O. Sandvik (begge Ap) til stede.

Gjennom dagen skal Nato-sjefen besøke Forsvaret både på Ramsund og Evenes flystasjon. Ramsund er Norges viktigste marinebase og ligger i Tjeldsund kommune i Troms.

Det skal øves på komprimert krigsspill, der Rutte og Støre skal øve på å gi kommando. Rutte får se hvordan styrkene i nord jobber og skal også ha møter med statsrådene.

Rutte, Støre og statsrådene skal møtes på KV Svalbard, skipet som i 2019 ble det første norske til å nå Nordpolen.

(©NTB)
NTB

22/5 Netanyahu: Israel trapper opp sikkerheten ved ambassader etter drap i USA

Israel trapper opp sikkerheten ved landets ambassader rundt om i verden etter drapene på to ambassadeansatte i Washington.

Netanyhau sier han er sjokkert over dobbeltdrapet.

To ansatte ved den israelske ambassaden i Washington ble skutt og drept utenfor det jødiske museet i byen onsdag kveld.

En mann er pågrepet og siktet for drapene.

(©NTB)
NTB-Reuters

22/5 Eide: Svært trist etter drap på israelske ambassadeansatte

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier han er svært trist etter at to israelske ambassadeansatte ble skutt og drept i Washington D.C. onsdag.

To ansatte ved den israelske ambassaden i Washington ble skutt og drept utenfor det jødiske museet i byen onsdag kveld.

En mann er pågrepet og siktet for drapene.

– Jeg er svært trist som følge av drapet på to israelske ambassadeansatte utenfor Capital Jewish Museum i Washington D.C. Mine tanker går ut til ofrenes familier, til det jødiske miljøet i USA og til kollegaer ved det israelske utenriksdepartementet, skriver Eide på X.

(©NTB)
NTB

21/5 Trump viste videoer om påstått folkemord til Sør-Afrikas president

Under et møte med Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa i Det hvite hus spilte Donald Trump av videoer som han hevder underbygger anklagene om folkemord mot afrikandere.

Afrikandere er navnet på den hvite minoritetsgruppen av etterfølgere av nederlandske bosettere som innvandret til Sør-Afrika på 1600- og 1700-tallet.

Ramaphosa satt stille og så på videoene i det direktesendte møtet.

Trump holdt også utprintede kopier av nyhetsartikler om hvite sørafrikanere og sa «død, død», ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Britiske Sky News omtaler seansen i Det hvite hus som et «bakholdsangrep».

NTB-Reuters

21/5 Medlem av Øya-aktuelle Kneecap siktet for terrorlovbrudd etter å ha vist Hizbollah-skjerf på konsert

Britisk politi har siktet Liam O'Hanna, medlem av det nordirske bandet Kneecap, for terrorlovbrudd for å ha vist et flagg til støtte for Hizbollah.

O'Hanna, som har artistnavnet Mo Chara, må møte i en domstol i London 18. juni, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Siktelsen gjelder et flagg som 27-åringen skal ha vist fram på en konsert i O2 Forum i London 21. november i fjor. Politiet har også publisert en video som de mener viser hendelsen, skriver Sky News.

Kneecap er blant bandene som opptrer på Øya-festivalen i Oslo i august.

NTB-Reuters

21/5 Iran og USA møtes til nye atomsamtaler fredag

Iran bekrefter at den femte runden med atomsamtaler med USA finner sted i Roma fredag.

Det har vært ventet samtaler i den italienske hovedstaden i helgen, men de er på vaklende grunn ettersom landene er svært uenige om anriking av uran.

USA har ikke bekreftet at de to landene skal møtes.

Irans viseutenriksminister Majid Takht-Ravanchi sa mandag at samtalene vil bryte sammen om USA insisterer på at Iran skal stanse anrikingen, noe USA hevder er en mulig vei mot å utvikle atombomber. Iran hevder at atomprogrammet kun har sivile formål.

Kazem Gharibabadi, en annen iransk viseutenriksminister, sa tirsdag at Iran har fått et forslag fra USA og at dette gjennomgås. USAs president Donald Trump sa i forrige uke at Iran må «gjøre noe raskt, ellers vil noe fælt skje».

Trump har gjentatte ganger truet Iran med bombeangrep og alvorlige sanksjoner om de ikke går med på en ny atomavtale.

Trump trakk i sin første presidentperiode USA ut av atomavtalen mellom Iran og en rekke land. Den la begrensninger på Irans atomprogram i bytte mot oppheving av internasjonale sanksjoner.

Trump gjeninnførte også omfattende sanksjoner mot Iran, som på sin side trappet opp anrikingen.

(©NTB)
NTB-Reuters

21/5 Nå er vi over 5,6 millioner mennesker her i landet

Ved utgangen av årets første kvartal var folketallet i Norge 5.601.000. Det har økt med 6700 siden starten av året, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Vi passerte 5,5 millioner i starten av 2023. Deretter har det altså tatt to år å nå 5,6 millioner, sier seniorrådgiver Magnus Haug i SSB.

Befolkningsveksten var imidlertid lavere enn på samme tid de siste årene, mye fordi færre ukrainere kom til landet, heter det i statistikken Befolkning.

På det meste har det kommet 14.700 ukrainske statsborgere til Norge på ett kvartal. I første kvartal 2025 var tallet 2900.

Årets første kvartal hadde faktisk den laveste befolkningsveksten i et førstekvartal – sett opp mot folketallet – med unntak av koronaåret 2020.

Ved utgangen av første kvartal i år hadde Oslo en befolkning på 725.243, etter en befolkningsvekst på 953.

For noen andre byer og kommuner var folketallet som følger (med økning i parentes):

  • Bergen: 294.029 (+320)
  • Trondheim: 216.889 (+371)
  • Stavanger: 150.663 (+540)
  • Bærum: 132.578 (+220)

NTB

21/5 Full uenighet mellom Stoltenberg og Vedum om kutt i matmoms

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum har klokkertro på kutt i matmomsen fra 15 til 10 prosent. Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det er lite treffsikkert.

Den tidligere finansministeren utfordret sin arvtaker i spørsmålet om å kutte momsen på mat for å hjelpe folk med dårlig råd under spørretimen i Stortinget onsdag. Senterpartiet vil bruke 9 milliarder kroner på å kutte momsen på mat fra 15 til 10 prosent.

– Hvis man har 9 milliarder kroner ekstra, så må man tenke om det er riktig bruk av pengene, svarte Stoltenberg.

Stoltenberg var motvillig til å ta en diskusjon med Vedum for åpen scene i Stortingssalen om et kutt som kunne bli tema under de kommende forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett mellom regjeringen og Senterpartiet.

Vedum ga seg imidlertid ikke og utfordret Stoltenberg på om han ikke trodde redusert merverdiavgiften på mat kunne bidra til å lette folk økonomi.

– Det er en fare for at noe av det kommer i lomma til matkjedene, svarte Stoltenberg.

Han la til at rike mennesker dessuten kjøper dyrere mat enn folk med dårligere økonomi og at et kutt i momsen derfor var lite treffsikkert og ville føre til en skjev fordeling. Regjeringen mener det finnes bedre måter å bruke 9 milliarder kroner på enn å kutte momsen på mat for alle.

– Generelt så er det slik at denne regjeringen, også da den hadde to partier, ikke prioriterte å bruke mange milliarder kroner på lavere matmoms, sa Stoltenberg.

(©NTB)
NTB

20/5 Litt lavere strømpris i første kvartal

Strømprisen for husholdningene var 1,5 prosent lavere i årets første kvartal enn kvartalet før, viser tall fra SSB. Det er store variasjoner fra nord til sør.

Selve strømprisen utgjorde 68,1 øre/kWh, nettleie 35,5 øre/kWh og avgifter 35,6 øre/kWh. Med strømstøtten trukket fra endte den gjennomsnittlige strømprisen for husholdninger på 122,5 øre/kWh i kvartalet, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Strømprisen var 1,5 prosent lavere enn forrige kvartal og rundt 11 prosent lavere enn i første kvartal i fjor. Det er imidlertid viktig å understreke at prisen på strøm varierer betydelig fra nord til sør, sier seniorrådgiver Thomas Aanensen.

Sammenlignet med snittprisen de siste fem årene er prisen i første kvartal så vidt lavere, rundt 1,6 prosent.

Det var en generell økning i strømprisen i første kvartal, noe som kan forklares med at spotprisen økte samlet sett. Men det er store forskjeller blant de ulike prisområdene. I Nord-Norge var spotprisen i snitt 10 øre/kWh eller lavere i de tre månedene i første kvartal, mens prisen i Sør-Norge lå på mellom 40 til 100 øre i alle månedene i kvartalet.

Strømprisen uten avgifter, nettleie og strømstøtte har økt fra 54,5 øre/kWh i fjerde kvartal 2024 til 68,1 øre/kWh i første kvartal i år, en oppgang på 25 prosent.

For tjenesteytende næringer steg den gjennomsnittlige strømprisen (eksklusive avgifter og nettleie) med 24 prosent fra forrige kvartal, fra 54,5 til 67,5 øre/kWh.

(©NTB)
NTB

20/5 Stor pågang etter bievennlige frø hos WWF

Nordmenn har bestilt over 100.000 pakker med bievennlige frø fra WWF Verdens naturfond.

– Vi ser et enormt engasjement for naturen og insektene. Både i hager, på balkonger og i fellesområder over hele landet gror det nå fram uvurderlig næring for naturens superhelter: pollinatorene, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF i anledning bienes dag 20. mai.

Siden slutten av april har det vært mulig å bestille gratis frøpakker av ringblomst og kornblomst fra WWFs nettsider. Blomstene er spesielt godt egnet som næring for bier og andre pollinatorer i norske hager.

En tredel av bieartene i Norge står på rødlisten for arter, og mange står i akutt fare for å forsvinne helt. Situasjonen er like prekær for norske sommerfugler.

(©NTB)
NTB