Klargjør siden...
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nyhetsstudio

21/5 Iran og USA møtes til nye atomsamtaler fredag

Iran bekrefter at den femte runden med atomsamtaler med USA finner sted i Roma fredag.

Det har vært ventet samtaler i den italienske hovedstaden i helgen, men de er på vaklende grunn ettersom landene er svært uenige om anriking av uran.

USA har ikke bekreftet at de to landene skal møtes.

Irans viseutenriksminister Majid Takht-Ravanchi sa mandag at samtalene vil bryte sammen om USA insisterer på at Iran skal stanse anrikingen, noe USA hevder er en mulig vei mot å utvikle atombomber. Iran hevder at atomprogrammet kun har sivile formål.

Kazem Gharibabadi, en annen iransk viseutenriksminister, sa tirsdag at Iran har fått et forslag fra USA og at dette gjennomgås. USAs president Donald Trump sa i forrige uke at Iran må «gjøre noe raskt, ellers vil noe fælt skje».

Trump har gjentatte ganger truet Iran med bombeangrep og alvorlige sanksjoner om de ikke går med på en ny atomavtale.

Trump trakk i sin første presidentperiode USA ut av atomavtalen mellom Iran og en rekke land. Den la begrensninger på Irans atomprogram i bytte mot oppheving av internasjonale sanksjoner.

Trump gjeninnførte også omfattende sanksjoner mot Iran, som på sin side trappet opp anrikingen.

(©NTB)
NTB-Reuters

21/5 Nå er vi over 5,6 millioner mennesker her i landet

Ved utgangen av årets første kvartal var folketallet i Norge 5.601.000. Det har økt med 6700 siden starten av året, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Vi passerte 5,5 millioner i starten av 2023. Deretter har det altså tatt to år å nå 5,6 millioner, sier seniorrådgiver Magnus Haug i SSB.

Befolkningsveksten var imidlertid lavere enn på samme tid de siste årene, mye fordi færre ukrainere kom til landet, heter det i statistikken Befolkning.

På det meste har det kommet 14.700 ukrainske statsborgere til Norge på ett kvartal. I første kvartal 2025 var tallet 2900.

Årets første kvartal hadde faktisk den laveste befolkningsveksten i et førstekvartal – sett opp mot folketallet – med unntak av koronaåret 2020.

Ved utgangen av første kvartal i år hadde Oslo en befolkning på 725.243, etter en befolkningsvekst på 953.

For noen andre byer og kommuner var folketallet som følger (med økning i parentes):

  • Bergen: 294.029 (+320)
  • Trondheim: 216.889 (+371)
  • Stavanger: 150.663 (+540)
  • Bærum: 132.578 (+220)

NTB

21/5 Full uenighet mellom Stoltenberg og Vedum om kutt i matmoms

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum har klokkertro på kutt i matmomsen fra 15 til 10 prosent. Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det er lite treffsikkert.

Den tidligere finansministeren utfordret sin arvtaker i spørsmålet om å kutte momsen på mat for å hjelpe folk med dårlig råd under spørretimen i Stortinget onsdag. Senterpartiet vil bruke 9 milliarder kroner på å kutte momsen på mat fra 15 til 10 prosent.

– Hvis man har 9 milliarder kroner ekstra, så må man tenke om det er riktig bruk av pengene, svarte Stoltenberg.

Stoltenberg var motvillig til å ta en diskusjon med Vedum for åpen scene i Stortingssalen om et kutt som kunne bli tema under de kommende forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett mellom regjeringen og Senterpartiet.

Vedum ga seg imidlertid ikke og utfordret Stoltenberg på om han ikke trodde redusert merverdiavgiften på mat kunne bidra til å lette folk økonomi.

– Det er en fare for at noe av det kommer i lomma til matkjedene, svarte Stoltenberg.

Han la til at rike mennesker dessuten kjøper dyrere mat enn folk med dårligere økonomi og at et kutt i momsen derfor var lite treffsikkert og ville føre til en skjev fordeling. Regjeringen mener det finnes bedre måter å bruke 9 milliarder kroner på enn å kutte momsen på mat for alle.

– Generelt så er det slik at denne regjeringen, også da den hadde to partier, ikke prioriterte å bruke mange milliarder kroner på lavere matmoms, sa Stoltenberg.

(©NTB)
NTB

20/5 Litt lavere strømpris i første kvartal

Strømprisen for husholdningene var 1,5 prosent lavere i årets første kvartal enn kvartalet før, viser tall fra SSB. Det er store variasjoner fra nord til sør.

Selve strømprisen utgjorde 68,1 øre/kWh, nettleie 35,5 øre/kWh og avgifter 35,6 øre/kWh. Med strømstøtten trukket fra endte den gjennomsnittlige strømprisen for husholdninger på 122,5 øre/kWh i kvartalet, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Strømprisen var 1,5 prosent lavere enn forrige kvartal og rundt 11 prosent lavere enn i første kvartal i fjor. Det er imidlertid viktig å understreke at prisen på strøm varierer betydelig fra nord til sør, sier seniorrådgiver Thomas Aanensen.

Sammenlignet med snittprisen de siste fem årene er prisen i første kvartal så vidt lavere, rundt 1,6 prosent.

Det var en generell økning i strømprisen i første kvartal, noe som kan forklares med at spotprisen økte samlet sett. Men det er store forskjeller blant de ulike prisområdene. I Nord-Norge var spotprisen i snitt 10 øre/kWh eller lavere i de tre månedene i første kvartal, mens prisen i Sør-Norge lå på mellom 40 til 100 øre i alle månedene i kvartalet.

Strømprisen uten avgifter, nettleie og strømstøtte har økt fra 54,5 øre/kWh i fjerde kvartal 2024 til 68,1 øre/kWh i første kvartal i år, en oppgang på 25 prosent.

For tjenesteytende næringer steg den gjennomsnittlige strømprisen (eksklusive avgifter og nettleie) med 24 prosent fra forrige kvartal, fra 54,5 til 67,5 øre/kWh.

(©NTB)
NTB

20/5 Stor pågang etter bievennlige frø hos WWF

Nordmenn har bestilt over 100.000 pakker med bievennlige frø fra WWF Verdens naturfond.

– Vi ser et enormt engasjement for naturen og insektene. Både i hager, på balkonger og i fellesområder over hele landet gror det nå fram uvurderlig næring for naturens superhelter: pollinatorene, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF i anledning bienes dag 20. mai.

Siden slutten av april har det vært mulig å bestille gratis frøpakker av ringblomst og kornblomst fra WWFs nettsider. Blomstene er spesielt godt egnet som næring for bier og andre pollinatorer i norske hager.

En tredel av bieartene i Norge står på rødlisten for arter, og mange står i akutt fare for å forsvinne helt. Situasjonen er like prekær for norske sommerfugler.

(©NTB)
NTB

20/5 Anleggsarbeidet starter på Jan Mayen

Det skal etableres nytt stasjonsbygg, nye garasjer, nye båtnaust og ny nødforlegning på Jan Mayen. Anleggsarbeidet starter nå.

– Jan Mayen er strategisk viktig for Norge og vår evne til å overvåke og ha situasjonsforståelse i nordområdene. Fortsatt bred norsk sivil og militær tilstedeværelse og aktivitet på Jan Mayen er viktig for å markere norsk suverenitet og hevde norske interesser på Jan Mayen. Nye bygg er et betydelig løft som vil skape gode og trygge arbeidsforhold for personellet som er utstasjonert på Jan Mayen, sier statssekretær Marte Gerhardsen (Ap) i Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Det meste av materialet må fraktes med båt, og i helga gikk den første båten fra Trøndelag og mot øya, opplyser Forsvarsbygg.

Stasjonsbygget på rundt 5300 kvadratmeter skal romme alt det personellet på øya trenger for å leve, bo, og gjøre jobben sin – og være selvforsynt uansett vind, snø, eller jordskjelv.

Byggene må tåle kraftige jordskjelv og ekstremvær. Øya har dessuten en aktiv vulkan.

Målet er at den nye stasjonen er operativ i løpet av første halvår i 2027. Prosjektet totalt har en økonomisk ramme på i underkant av 1,5 milliarder kroner.

19 personer jobber på Jan Mayen i seks måneder av gangen, blant annet fra Meteorologisk institutt og Forsvaret.

(©NTB)
NTB

20/5 Norske hydrogenselskaper får milliardstøtte fra EU

De norske selskapene GreenH, Gen2 Energy og Norwegian Hydrogen får tildelt til sammen 1,1 milliarder kroner i støtte av EU.

Selskapene skal produsere fornybart hydrogen. Norwegian Hydrogen på Rjukan får 154,1 millioner kroner, Gen2 Energy i Mosjøen får 719,1 millioner kroner, og GreenH i Hammerfest får 255,7 millioner kroner, opplyser Enova i en pressemelding.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) gratulerer selskapene.

– Dette er et viktig steg i arbeidet med å kutte utslipp, bygge ny industri og skape nye arbeidsplasser. Den grønne omstillingen går fremover, og Norge har et solid samarbeid med EU for å finne nye løsninger og teknologier, sier han.

Tildelingen gis gjennom EUs budsjett for hydrogenproduksjon til maritim transport.

– Støtten fra EU vil bidra til å styrke den norske satsingen og bekrefter samtidig at Norge er helt i front internasjonalt når det gjelder å ta i bruk og demonstrere hydrogen og ammoniakk som drivstoff i maritim sektor, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

(©NTB)
NTB

20/5 Regjeringen vil ha 2 prosent biodrivstoff i flyene

Ved å innføre EUs forordning om 2 prosent biodrivstoff i luftfarten håper regjeringen av klimagassutslippene skal reduseres.

Forordningen, som i EU heter ReFuelEU Aviation, trådte i kraft ved nyttår i år. Den tar for seg krav om alternativt drivstoff i luftfarten, med en planlagt opptrapping fram mot 70 prosent andel i 2050.

– Regjeringen ønsker å redusere klimagassutslippene fra luftfarten, og derfor etablerte vi som første land i verden et eget omsetningskrav for luftfarten i 2020. Fra 1. januar i år etablerte EU et felleseuropeisk krav på 2 prosent. Dette ønsker regjeringen nå å implementere så snart som mulig, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i en pressemelding fra regjeringen.

Regjeringen vil at forordningen skal tas inn i EØS-avtalen så fort som mulig, og at den kan tre i kraft senest i 2027.

(©NTB)
NTB

19/5 Sp vil senke matmomsen fra 15 til 10 prosent

Senterpartiet går inn i forhandlinger om revidert statsbudsjett med et forslag om å senke momsen på mat fra 15 til 10 prosent.

– Avgiftskutt skal komme forbrukerne til gode, sa partileder Trygve Slagsvold Vedum på en pressekonferanse mandag formiddag.

Vedum la fram forslaget sammen med partiets forhandlingsleder Geir Pollestad utenfor en Coop-butikk i Oslo. Sammen med SV vil Sp gå i forhandlinger med Arbeiderpartiet om revidert statsbudsjett. De tre partiene har frist til 13. juni med å levere en innstilling til Stortinget.

– Matmomsen rammer de som har minst å rutte med hardest, derfor er kutt i matmomsen Senterpartiets hovedprioritering i forhandlingene, sier Pollestad.

Ifølge beregninger som Senterpartiet har fått utført, vil avgiftsendringen på mat kunne medføre opptil 7500 kroner mindre i betalte avgifter for en familie på fire.

Partiet vil ha endringen inn fra 1. august.

– Det vil også være et fortrinn i forbindelse med grensehandelen, sier Pollestad.

– Handler du i norsk butikk skal det bli mindre moms til staten. Alle må ha mat, så dette er et avgiftskutt som vil komme folk i hele Norge til gode, sier Vedum.

(©NTB)
NTB

19/5 Politiet oppretter minnedag for folk som dør i tjenesten

Politidirektør Håkon Skulstad har besluttet at det skal opprettes en minnedag for politifolk som dør i tjenesten.

– Det å ta vare på medarbeiderne og vise at vi verdsetter arbeidet som gjøres, er viktig. En minnedag er en anledning til å markere dette og sammen minnes politifolk som har mistet livet i tjeneste, sier politidirektør Håkon Skulstad i en pressemelding.

Politidirektoratet skriver i pressemeldingen at datoen for en slik minnedag er noe de må komme tilbake til.

Direktoratet skal også undersøke om det er mulig å opprette et minnesmerke for dem som har mistet livet i tjeneste for politiet.

(©NTB)
NTB

19/5 Nye dagligvaretiltak: Regjeringen ber Forbrukertilsynet se på kjedenes fordelsprogrammer

Regjeringen gir Forbrukertilsynet i oppdrag å se på kjedenes fordelsprogrammer, som ett av flere nye dagligvaretiltak.

– Økte priser på mat er noe husholdningene merker på lommeboka hver eneste dag. Tøffere konkurranse i dagligvarebransjen vil kunne bidra til at vi forbrukere får bedre utvalg, og at prisveksten på mat går ned. Derfor vil regjeringen bedre konkurransen i bransjen gjennom flere nye tiltak, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Mandag la han og næringsminister Cecilie Myrseth fram nye tiltak som de mener kan bidra til lavere priser i dagligvarebransjen.

Noe av det regjeringen nå går løs på, er dagligvarekjedenes fordelsprogrammer og bonuser.

– Det er tilbudspriser som ender opp med å være annerledes enn de du betaler til slutt, sier Støre på en pressekonferanse mandag.

Regjeringen skriver i en pressemelding at mange forbrukere opplever at dagligvarekjedenes fordelsprogrammer forsterker forvirringen rundt priser.

– Regjeringen vil derfor både prioritere tilsyn med fordelsprogrammene og utrede hvordan de påvirker forbrukernes mulighet til å orientere seg i dagligvaremarkedet, skriver regjeringen.

– Regjeringen vil gi Forbrukertilsynet i oppdrag å snarest mulig å iverksette aktuelle tiltak, skriver de videre.

De vil også se på tilgangen til butikklokaler og mer åpenhet i verdikjeden for mat.

NTB

17/5 Få hendelser under nattens russefeiring: – Høy musikk og litt fyrverkeri

Mange har nok fått ødelagt nattesøvnen, men utover dette har russen ikke plaget noen voldsomt. Alle politidistriktene virker fornøyde med nattens russefeiring.

Natt til 17. mai regnes som selve finalen når russen markerer at 13 års skolegang snart er fullført.

For mange er natt til 17. mai forbundet med blant annet fyll, bråk og altfor høy musikk, men operasjonsledere i landets politidistrikter forteller til NTB at russen stort sett har oppført seg på en god måte.

Vest politidistrikt forteller om få meldinger – kun noen få om støy – mens både Nordland og Troms politidistrikt kaller russens oppførsel for eksemplarisk.

Politiet i Øst politidistrikt forteller at det har vært roligere enn forventet. Her har de kun hatt noen få meldinger om høy lyd. Det er samme svar NTB får fra Vest politidistrikt.

– Enten har det ikke vært så voldsomt, eller så har russen funnet seg steder der få har blitt plaget, sier operasjonsleder Tatjana Knappen i Vest politidistrikt.

Forstyrret nattesøvn

De fleste politidistriktene melder om at flere har fått forstyrret nattesøvnen av høy musikk fra russebusser, men ut over dette er det ingen som har registrert noen alvorlige russehendelser.

I Agder forteller politiet om noe amper stemning ved et russearrangement i Tvedestrand. Her var det tilløp til slåssing med mange involverte russ, men situasjonen hadde allerede roet seg da politiet kom til stedet.

I Lier i Sørøst politidistrikt ble to menn på 18 og 20 år bortvist etter at de var i besittelse av et knokejern og to telefoner som ikke tilhørte dem. Telefonene tilhørte noen russ som deltok i et arrangement i nærheten.

Høy musikk og fyrverkeri

Også i politidistriktene i Finnmark, Innlandet og Møre og Romsdal meldes det om høy musikk fra russebusser og litt amper stemning enkelte steder – men ingen alvorlige hendelser.

I Oslo får russen godkjentstempel av operasjonsleder Per-Ivar Iversen. Han forteller om noen oppdrag som har med russen å gjøre, men at det ikke har vært mye.

I tillegg til klager på høy musikk er det kun noe fyrverkeri, som ble skutt opp ved Tryvann, som skiller seg ut fra de vanlige oppdragene i Oslo politidistrikt.

Heller ikke politidistriktene Sørvest og Trøndelag melder om noen større hendelser utenom det vanlige med nattens russefeiring.

NTB-Ole Henrik Tveten

17/5 Skole i Asker gikk på sanghefte-smell: «Et bondeland i gult og grønt»

Noe gikk skikkelig galt med teksten til «Norge i rødt, hvitt og blått» i sangheftet til Arnestad skole i Asker.

– Den er helt feil. Dette er helt sykt, skriver Kristine Løwe Larsen, som tipset om saken til Budstikka.

Hun lurer på om det har blitt brukt kunstig intelligens.

I 17. maiprogrammet for Arnestad skole er det mye rart med teksten til den folkekjære sangen «Norge i rødt hvitt og blått».

Teksten begynner riktig, med «hvor hen du går i li og fjell» og så videre, men så tar den en merkelig vending:

« … og til de hvite breer, et bondeland i gult og grønt med fredens plog i armods grønt, og seterjentens sang så skjønt fra gamle norske skjer»

Nå oppfordrer 17.-maikomiteen på skolen til å ikke bruke sangheftet.

– Dette var en glipp, og det beklager vi, sier leder av 17. maikomiteen på Arnestad, Jon Kristiansen.

Slik han forstår det er det ikke brukt kunstig intelligens fra deres side.

– Sangen er kopiert fra en hjemmeside. Flere har lest korrektur på 17. maiprogrammet vårt, men denne feilen har vi ikke fått med oss. Vi ser at det er litt komisk, men det har skjedd, sier Kristiansen.

(©NTB)
NTB

16/5 Russland og Ukraina enige om å utveksle 1000 krigsfanger hver

Ukraina og Russland er enige om utveksle 1000 krigsfanger fra hver side, opplyser Ukrainas forsvarsminister Rustem Umerov.

Russland og Ukraina har fredag møttes til samtaler i Istanbul, uten at verken Zelenskyj eller Putin var til stede. Ukrainas forsvarsminister Umerov var en del av den ukrainske delegasjonen.

Også Russland bekrefter enigheten, som blir den sjette fangeutvekslingen siden årsskiftet.

Tidligere i mai ble 205 krigsfanger fra hver side løslatt.

NTB-Reuters

16/5 ICCs sjefanklager trer midlertidig til side mens han etterforskes

ICCs sjefanklager Karim Khan trer midlertidig til side i påvente av at han etterforskes for anklager om grenseoverskridende atferd av seksuell art.

Det opplyser Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i en uttalelse fredag.

Khan har kategorisk benektet anklagene mot ham. De går ut på at han i over et år skal ha forsøkt å overtale en kvinnelig rådgiver til å innlede et seksuelt forhold med ham, og tatt på henne mot hennes vilje.

Etterforskningen ledet av FN-etterforskere nærmer seg nå å være ferdigstilt.

NTB-AP-Reuters

16/5 NTB erfarer: Enighet i jordbruksoppgjøret – partene møter pressen klokken 15.30

Det er enighet om jordbruksoppgjøret mellom staten og Bondelaget, erfarer NTB. I ettermiddag skal de legge fram hva de ble enige om i forhandlingene.

Klokken 15.30 blir det pressekonferanse om jordbruksoppgjøret. Den finner sted hos Landbruks- og matdepartementet (R6) i Teatergata 9 i Oslo sentrum.

Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap) og leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag er til stede på pressekonferansen.

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag startet de årlige forhandlingene med staten fredag 9. mai. Partene har forhandlet om rammevilkår og inntekter i jordbruket.

Tidligere i dag ble det kjent at Småbrukarlaget brøt forhandlingene.

NTB

16/5 Polens regjeringsparti rammet av dataangrep

Nettstedet til Polens regjeringsparti Borgerplattformen er utilgjengelig fredag, to dager før landet holder presidentvalg. Det skal skyldes et dataangrep.

– Siden klokka 9 har det vært et pågående DDoS-angrep mot Borgerplattformens nettside, sier statsministerens stabssjef Jan Grabiec på X.

DDoS-angrep er en form for overbelastningsangrep.

Søndag holder Polen presidentvalg. Borgerplattformens kandidat, Warszawa-ordfører Rafal Trzaskowski, leder på meningsmålingene. Det er ikke kjent om dataangrepet er knyttet til presidentvalget.

(©NTB)
NTB-AFP

16/5 Zelenskyj: – Putin turte ikke komme

Russland gjør alt for å gjøre samtalene med Ukraina i Istanbul til en «tom prosess», advarer president Volodymyr Zelenskyj.

– Ukraina er klare til å gjøre alt for å få slutt på krigen. Jeg var i Ankara i går, og var klar for et direkte møte med (Russlands president Vladimir) Putin der eller i Istanbul. Men han gikk ikke med på noe, han var redd for å komme, sa Zelenskyj til Det europeiske politiske fellesskap (EPF) fredag.

Han sier at verden må handle dersom det «viser seg at den russiske delegasjonen i Istanbul bare er teater».

– De gjør alt de kan for å forvandle dette til en tom prosess, sier den ukrainske presidenten.

NTB-TT

16/5 Svensk spionmistenkt toppdiplomat er funnet død, bekrefter hans advokat

Den svenske toppdiplomaten som mistenkes for spionasje, er funnet død, bekrefter mannens advokat.

– Denne forferdelige beskjeden nådde meg tidlig i morges, sier advokaten Anton Strand til TT.

Det svenske utenriksdepartementet har foreløpig ikke villet bekrefte den dødes identitet, men sier at en ansatt er død.

– Vi kan dessverre bekrefte at en medarbeider i utenrikstjenesten er død. Av hensyn til pårørende går vi ikke inn i ytterligere detaljer, skriver departementets ekspedisjonssjef i en kommentar til TT.

Ifølge kilder til både Expressen og Aftonbladet ble han funnet død i natt.

Mannen ble pågrepet av Säpo i sin egen bolig i Stockholm i forrige uke, men ble løslatt tidligere denne uken.

Det mistenkte lovbruddet skal ha skjedd i mai.

Han nektet for å ha gjort noe ulovlig eller noen feil overhodet, har hans advokat opplyst.

Anton Strand har tidligere oppgitt at mannen fikk sykehusbehandling etter at han ble løslatt etter anbefaling fra hans arbeidsgiver, utenriksdepartementet.

(©NTB)
NTB-TT

16/5 Stoltenberg utsetter tur til Bergen på grunn av sykdom

En lungebetennelse som fortsetter å sitte i, gjør at finansminister Jens Stoltenberg (Ap) utsetter turen sin til Bergen mandag neste uke.

Der skulle han møte hundrevis av folk – både til et lunsjmøte med Bergens Næringsråd og et foredrag på Norges Handelshøyskole, melder Bergens Tidende.

Stoltenberg hadde lungebetennelse i påsken og har slitt med ettervirkningene. Nå har han blitt enda sykere, opplyser seniorrådgiver Mark Berger i Finansdepartementet.

Monica Mæland, administrerende direktør i Bergen Næringsråd, ønsker finansministeren god bedring og sier til avisen at det jobbes med å finne en ny dato.

(©NTB)
NTB

16/5 Støre leder på ny statsministermåling

42 prosent av nordmenn sier de vil ha Ap-leder Jonas Gahr Støre som statsminister etter stortingsvalget til høsten, mens 29 prosent vil ha Erna Solberg (H).

19 prosent vil ha Frp-leder Sylvi Listhaug som er med som alternativ i VG , Bergens Tidende og Aftenpostens statsministermåling for første gang.

Støre sier at det er oppmuntrende og motiverende tall som han tar til seg, men er mest opptatt av at de må fortsette å jobbe på.

Solberg påpeker at hun og Listhaug har mer oppslutning til sammen enn Støre.

– Det er selvfølgelig hyggelig at et flertall ønsker en ny statsminister, og at flest av de som gjør det, sier de helst vil ha meg, sier Solberg til VG.

Ved VGs forrige statsministermåling i mai i fjor ledet Erna Solberg med 44 prosents oppslutning. Da foretrakk bare 31 prosent Støre som statsminister.

Undersøkelsen er gjort av Respons Analyse for VG, Aftenposten, BT i perioden 7. mai til 12. mai. 1002 personer er spurt, og feilmarginen er på 2 til 3 prosentpoeng.

(©NTB)

16/5 Bunad på flyet? – Husk å putte bunadskniven i innsjekket bagasje

Skal du ut og fly på 17. mai, er det verdt å huske at bunadssølvet får metalldetektorene til å pipe. Og ikke glem at bunadskniven er ulovlig i kabinen.

På Gardermoen er det tradisjonen tro åpnet en egen bunadssluse spesielt beregnet på de som faktisk velger å reise med bunaden på.

Samtidig kommer Avinor dagen før nasjonaldagen med en liten huskeliste for alle som skal ut og fly og ha med seg bunaden i bagasjen. For hvordan er egentlig reglene for bunad og smykker, og betyr det noe for forberedelsene at bunaden faktisk er ganske kostbar?

– Søljer, knapper og smykker vil gi utslag i metalldetektoren. Samle bunadssmykker i en smykkepose før du sender dem gjennom sikkerhetskontrollen, sier kommunikasjonssjef Monica Fasting i Avinor i en pressemelding.

Egne regler for håndbagasje

Bunadskniven er det imidlertid verre med. Våpen er forbudt om bord, så den må sendes som innsjekket bagasje.

Hun sier man selv kan velge om man vil sende bunaden som innsjekket bagasje, eller om man heller vil ta den med som håndbagasje. Det er imidlertid viktig å huske på flyselskapenes egne regler for håndbagasje – både for mengde, størrelse og vekt.

– Sender du bunaden med innsjekket bagasje, er det på egen risiko. Mange velger av den grunn å enten reise i den eller ta den med i håndbagasje, slik at man kan ha det verdifulle plagget under oppsyn gjennom hele reisen.

Kremkaker er ikke greit

Bløtkaker er visst også noe festklare nordmenn prøver å ta med seg til selskaper andre steder i landet. Men 17. mai-kaker på flyet kan bli et stort problem: krem er nemlig klassifisert som smørbart/flytende, og bløtkaker er dermed ikke greit i sikkerhetskontrollen.

Velger man å reise med bunaden på, er det altså mulig å velge en egen bunadssluse inn til sikkerhetskontrollen.

– Ideen var strålende, og fungerer like bra hvert år. Derfor gjentar vi suksessen og tilbyr dette i forkant av 17. mai også i år, forteller kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn, Monica Iren Fasting.

(©NTB)

NTB

16/5 Rubio møter russiske og ukrainske utsendinger i Istanbul

USAs utenriksminister Marco Rubio har ankommet Istanbul i forkant av dagens møte mellom Ukraina og Russland, ifølge AFP.

Ifølge kilder i Tyrkias utenriksdepartement skal det først holdes et innledende møte mellom representanter for Tyrkia, USA og Ukraina. Møtet finner sted i Istanbul klokka 9.45 norsk tid.

Deretter samler Tyrkia de to delegasjonene fra Russland og Ukraina klokken 11.30, opplyser kildene. Dette blir det første direkte møtet mellom de to landene på over tre år.

Det er ikke ventet at Rubio deltar under samtalene mellom Russland og Ukraina, men ifølge amerikanske kilder vil han og andre amerikanske utsendinger holde separate samtaler med partene før de møtes.

Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er ikke på plass i Istanbul, og Rubio har liten tro på et gjennombrudd.

En våpenhvileavtale mellom Russland og Ukraina forutsetter et møte ansikt til ansikt mellom Putin og USAs president Donald Trump, sa Rubio til Fox News torsdag.

NTB-AFP

16/5 Frankrike går til sak mot Iran for å få løslatt franske fanger

Frankrike klager Iran inn for FNs øverste domstol for å få løslatt to franske statsborgere som har sittet fengslet i Iran i tre år.

Det opplyser utenriksminister Jean-Noel Barrot til TV-kanalen France 2 fredag.

Meldingen kommer samtidig som iranske atomforhandlere er ventet å møte forhandlere fra Storbritannia, Frankrike og Tyskland i Tyrkia fredag. Temaet er Irans atomprogram.

De to franske statsborgerne ble pågrepet 7. mai på det som var den siste dagen av en feriereise til Iran. Cecile Kohler er i 40-årene og litteraturlærer, mens partneren hennes, Jacques Paris, er i 70-årene.

Iran anklager dem for spionasje, noe de har avvist på det sterkeste.

I saken som er anlagt i Den internasjonale domstolen (ICJ) anklager Frankrike Iran for å ha brudd plikten som landet har til å gi «konsulær beskyttelse». Her står det også at paret er blitt «tatt som gisler», og at de sitter fengslet under torturlignende forhold.

(©NTB)
NTB-AFP

15/5 Vendela Kirsebom ble tillagt falske sitater fra KI i VG – avisen beklager

VG beklager etter at Vendela Kirsebom ble gitt to falske sitater og tildelt feil mellomnavn i en artikkel publisert torsdag morgen.

– Det har ikke vært en helt morsom formiddag, sier Kirsebom til Journalisten.

I en artikkel om en merkevarekrangel med Victoria Beckham ble Kirsebom tillagt to falske sitater, samt at hun ble feilaktig gitt mellomnavnet Birgitta.

Hun sier at VG har ordnet opp i feilen og beklaget.

Ifølge avisen har de ikke fått klarhet i hvor sitatene stammer fra, men i en rettelse nederst i saken skriver de at det har skjedd en feil ved bruken av kunstig intelligens, som burde vært kvalitetssikret bedre.

– Veldig tydelig at KI ikke kan erstatte journalister. Falske nyheter kan spre seg fort, og det er ikke hyggelig, skriver Kirsebom i en SMS til Journalisten.

Hun understreker at det kan være farlig, belastende og ødeleggende for den det gjelder, men sier hun har lagt saken bak seg og at alle kan gjøre feil.

– Men i et prinsipielt perspektiv er journalister noe jeg heier på, ikke KI, sier hun.

(©NTB)
NTB