Tips oss:
Tips
55 92 29 00
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
Liv Ullmanns plass åpner offisielt fredag 13. juni – i nærvær av skuespillerlegenden selv.
Det er plassen utenfor hovedinngangen til Trøndelag Teater som oppkalles etter Liv Ullmann. Selv sa hun i forbindelse med 2019-forestillingen «Liv» på Riksteatret til NTB:
– Jeg er Liv, en trondhjemsjente, selv om jeg bare bodde der i ti år.
Det var i november 2023 at politikerne i Trondheim enstemmig vedtok at plassen skulle bære hennes navn. Nå inviterer Trondheim kommune og Trøndelag Teater til den offisielle åpningen, hvor Liv Ullmann (86) med familie og gjester skal være til stede.
En skulptur av Ullmann, utformet av billedhogger Nina Sundbye, skal avdukes av ordfører Kent Ranum.
Dagen etter kan publikum oppleve Liv Ullmann og Tom Remlov på Gamle Scene i «Liv», som Ullmann omtalte slik til NTB før hun satte seg i turnébussen og bega seg land og strand rundt høsten for seks år siden:
– Jeg møter publikum som meg selv. Som Liv. Det er hhenne jeg aller best liker å være. «Liv Ullmann» er behengt med så mye rart som jeg ikke kjenner igjen.
(©NTB) NTB
Utenriksdepartementet nedjusterer reiseadvarselen til Pakistan etter våpenhvilen med India og fraråder ikke lenger alle ikke-nødvendige reiser til landet.
– Våpenhvilen mellom Pakistan og India representerer et markant og stabiliserende skifte i sikkerhetssituasjonen, opplyser Utenriksdepartementet.
I stedet frarådes nå alle reiser til områder innenfor 10 kilometer fra Kashmirs kontroll- og grenselinjer, inkludert i Gilgit Baltistan og Punjab, samt reiser til Azad Kashmir, Balutsjistan og Khyber Pakhtunkhwa.
Den siste konflikten startet med et angrep på turister i indisk-administrerte Kashmir i april. India og Pakistan inngikk 10. mai en våpenhvile etter flere dager med gjensidige angrep rettet mot militære installasjoner og flybaser.
Det er om sommeren langt flest dør og blir skadet i trafikken. Utrykningspolitiet (UP) kommer til å være synlige på veiene framover.
I fjor døde 32 personer på norske veier i sommermånedene, og i 2020–2024 var det i gjennomsnitt over 50 prosent flere døde og hardt skadede i juni, juli og august enn i årets øvrige måneder.
– Som et tiltak for å forebygge alvorlige trafikkulykker i sommermånedene, vil UP ha et ekstra fokus på Europa -og riksveier og utvalgte fylkesveier; Sommeraksjonen 2025. Det er her de fleste trafikkulykkene med tragisk utfall inntreffer. Hensikten med aksjonen er å være ekstra synlige med kontroller på de strekningene der vi erfarer at bilister ikke overholder fartsgrensene. Det er også der de alvorligste ulykkene skjer, heter det i en pressemelding fra UP3 distrikt Vest.
Folk som kjører for fort, er overrepresentert i sommermånedene, og UP3 beslagla i gjennomsnitt 578 førerkort per sommermåned i 2023–2024.
I tillegg ber imidlertid UP3 også folk om å holde fartsgrensen heller enn å kjøre for sakte, da «saktekjøring» skaper frustrasjon og farlige situasjoner.
Havindustritilsynet starter gransking etter at ansatte på Melkøya ble syke etter å ha blitt utsatt for ukjent gass.
– Havindustritilsynet har besluttet å granske saken om kjemikalieeksponering på Hammerfest LNG, opplyser tilsynet til VG.
Arbeidere på Melkøya har opplevd hukommelsestap, oppkast med gult slim og neseblod etter å ha blitt utsatt for ukjent gass, fortalte VG søndag.
Equinor kan ikke svare på hva slags gass de ansatte har vært utsatt for, hvilke mengder det gjelder eller hvordan det har skjedd. Selskapet har startet en intern gransking.
Til sammen har det vært fire hendelser, ifølge Equinor.
Hamas godtar en avtale som kan åpne for utveksling av ti levende gisler og likene av 18 døde gisler mot at Israel løslater palestinske fanger, ifølge Reuters.
Haaretz skriver at Hamas ikke har avslått avtaleforslaget fra USAs spesialutsending Steve Witkoff, men at de har lagt fram en egen tidslinje over når gisselutvekslingene skal skje.
I en tale til amerikanske stålarbeidere sier USAs president Donald Trump at han vil doble ståltollen fra 25 til 50 prosent.
Varselet om et kraftig hopp i tollen på import av stål kom i en tale Trump holdt til stålarbeidere i West Mifflin i delstaten Pennsylvania fredag.
USAs president Donald Trump sparte ikke på lovordene om Elon Musk da han takket ham av i Det hvite hus fredag kveld – men Musk forsvinner ikke, sa han.
– Elon vil egentlig ikke forlate oss. Han kommer til å være fram og tilbake, sa Trump på et felles møte med pressen i Det hvite hus fredag kveld.
Elon Musk sto pent ved siden av og nikket til flere av påstandene. – Han er en av de beste bedriftslederne og oppfinnerne verden har hatt. Han har bidratt med sine talenter til landet vårt, og det er vi takknemlige for, sa Trump.
Israel vil nekte innreise for arabiske utenriksministre som planlegger å holde et møte i PA-myndighetenes hovedstad Ramallah, melder israelske medier fredag.
Ifølge Keshet 12 er det snakk om en delegasjon med ministre fra Jordan, Egypt, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.
Verken Israel eller noen av de omtalte landene har kommet med noen umiddelbar kommentar til saken.
(©NTB) NTB/Redaksjonen
I likhet med Norge utvider Danmark grensen for selvbestemt abort fra 12. til 18. uke denne helgen. Det støtter et flertall i befolkningen opp om.
I en undersøkelse gjort for nyhetsbyrået Ritzau sier 51 prosent av de spurte at de støtter flyttingen av abortgrensen. 31 prosent sier de er imot.
Siden retten til fri abort ble innført i 1973, har grensen gått ved 12. svangerskapsuke. Fra 1. juni utvides dette altså til 18. uke både i Danmark og Norge, som dermed legger seg på samme linje som blant annet Sverige.
I Nederland kan kvinner ta abort helt fram til 24. uke. Bare 2 prosent av de spurte i Voxmeters måling i Danmark ønsker en senere grense enn 18. svangerskapsuke. 85,6 prosent av de 1062 som har svart på undersøkelsen, sier nei til en senere grense.
Helseminister Sophie Løhde mener det handler om å finne den rette balansen.
– Slik at vi på den ene siden styrker den enkelte kvinnens selvbestemmelse, samtidig som vi sørger for at det er betydelig avstand til kriteriene for at fosteret er levedyktig, noe som først skjer etter 22. svangerskapsuke, sier hun.
Den nye loven sier også at unge over 15 år ikke lenger trenger foreldrenes samtykke for å ta abort. 62 prosent mener det er riktig, mens 25 prosent er uenige i denne regelen.
(©NTB) NTB-Ritzau
Frankrike innfører et nytt røykeforbud fra 1. juli. Da er det ikke lenger lov å røyke i offentlige rom, som for eksempel på strender, parker og idrettsanlegg.
Det er den franske helseministeren Catherine Vautrin som kunngjorde lovendringen som en del av et nasjonalt helsetiltak.
– Tobakk må forsvinne der barn er, sier Vautrin til en fransk lokalavis torsdag.
Samtidig skal helseministeren redusere nikotininnholdet i vape, samt antallet smaker som er tilgjengelig.
Boten for å bryte forbudet vil være på 135 euro, og lokalt politi skal kontrollere at forbudet følges.
I 2023 sa 15,6 prosent av 17-åringer at de røykte, halvparten så mange som ti år tidligere.
– Målet mitt er både enkelt og ekstremt ambisiøst: å sørge for at barn født i 2025 blir den første røykefrie generasjonen, sier Vautrin.
Helseministeren ønsker også at det skal være ulovlig å røyke i områder rundt skoler, men det er ikke bestemt helt enda. Det er blant annet for å forhindre at skoleelever går ut for å røyke i friminuttene.
Uteserveringer til restauranter, barer og kafeer er unntatt røykeforbudet.
(©NTB) NTB-DPA
Tolletaten fant i mars over 4,1 millioner sigaretter skjult inne i veggene på et falskt ferdighus i en lastebil på Ørje tollsted.
– Smuglerne hadde brukt betydelige ressurser på å bygge en falsk huskonstruksjon for å skjule varene. Det viser hvor profesjonelle og kreative disse miljøene kan være – og hvor viktig det er at vi har kompetansen og verktøyene til å avsløre dem, sier seksjonssjef Gro Lene Gundelsby ved Ørje tollsted i en pressemelding.
Lastebilen inneholdt 14 store veggelementer, bygget opp med finerplater, reisverk og enkelte med vinduer – men konstruksjonen var falsk. Ved hjelp av skanner og videre boring i modulene, ble det funnet over 4,1 millioner sigaretter skjult inne i veggene.
Beslaget er ett av de største enkeltbeslagene av sigaretter Tolletaten har gjort de siste årene. Til sammenligning ble det i hele 2024 beslaglagt 6,5 millioner sigaretter i Norge.
Avgiftsunndragelsen på beslaget i lastebilen er beregnet til 17,8 millioner kroner.
Sjåføren ble pågrepet, og politiet har igangsatt etterforskning.
Stortinget bekrefter at politikere ikke trenger å oppgi hvor mye de tjener på å utgi bøker og musikk eller å delta i underholdningsprogrammer.
Det skriver TV 2.
Stortingsrepresentanter må registrere inntekt fra selvstendig næringsvirksomhet dersom beløpet er på over 50.000 kroner for et enkeltoppdrag eller flere oppdrag fra samme oppdragsgiver innen samme kalenderår.
Nå kommer Stortingets presidentskap med en presisering: Dette gjelder kun oppdrag som kan gi eller fremstå som potensielle bindinger mot en oppdragsgiver, og hvor det typisk er et kunde- eller klientforhold.
Bok- og musikkutgivelser og deltakelse i underholdningsprogrammer omfattes ikke av dette, mens for eksempel foredrag og artikler normalt vil være omfattet.
Venstres Abid Raja er blant dem med store inntekter fra boksalg. Hans bok «Min skyld» ble Norges mest solgte bok i 2021. Han holder også foredrag gjennom Cappelen Damm og byråene Athenas og Plan-B, og har oppgitt inntekt på mer enn 50.000 kroner fra hvert selskap.
Rødts Mímir Kristjánsson har også hatt store biinntekter gjennom bøker og foredrag.
Fra 2022 til 2024 tjente han 1,2 millioner kroner gjennom enkeltpersonforetaket sitt. Av dette har han betalt rundt 660.000 kroner i partiskatt til Rødt.
Han har også oppgitt honorarer på 64.000 kroner for deltakelse i «24 stjerners julekalender» i desember 2024 og 100.000 kroner for deltakelse i realityprogrammet «Alle mot alle» våren 2025, men dette hadde han altså trolig ikke trengt å oppgi.
Saker der unge med innvandrerbakgrunn trues, presses og tvinges av foreldre, har økt kraftig siden 2020. Det viser tall P4-nyhetene har fått tilgang til.
I fjor ble det behandlet 2743 saker av barnevernet der unge trengte beskyttelse mot familie, en økning på 70 prosent siden 2020, hvor det var 1622 slike saker.
Inkluderingsminister Tonje Brenna tar saken svært alvorlig.
– Det som gjør dette temaet ekstra vanskelig å jobbe med, er at det er mange tilfeller der det er den som er nærmest barnet eller ungdommen, som utsetter dem for disse overtrampene og overgrepene, sier Brenna til P4-nyhetene. De unge opplevde trusler og vold, frykt for og ufrivillige opphold i utlandet, og redsel for tvangsekteskap. Regjeringen har nå en handlingsplan for skjerpe lovverket og kompetansen for å bremse utviklingen.
Brenna sier at hennes appell går til foreldre som fratar barna sin rett til å leve det livet de ønsker seg her i Norge.
– Sånn gjør vi det ikke her. Det skal ikke være sånn at du som mamma eller pappa bestemmer hvem din sønn eller datter skal gifte seg med, hvilken utdanning hun eller han skal ta, hvor og hvordan man skal leve livet sitt. Det er det den enkelte som skal bestemme.
Kommunestyret i Trysil har enstemmig gått inn for et videre samarbeid om det storstilte jernbaneprosjektet Scandinavian Mountain Railway.
Det skriver lokalavisa Trysil Engerdal.
Prosjektet som ble lansert i fjor sommer, innebærer å etablere en jernbaneforbindelse fra Borlänge i Sverige til Rena/Elverum i Norge, via Sälen og Trysil. Bakteppet er turismen i Sälen og nye klimakrav fra EU.
Avisa skriver at vedtaket ikke forplikter kommunen økonomisk, men at Trysil vil investere tid og ressurser inn for å bidra til et godt beslutningsgrunnlag for prosjektet.
En utredning fra Sweco Norge/Sverige har imidlertid pekt på flere utfordringer ved prosjektet, som finansiering og den samfunnsøkonomiske lønnsomheten. Noen av fordelene er økt beredskap og styrket reiseliv.
Også kommunene Elverum og Åmot er invitert med i prosjektet.
Israel har angrepet den internasjonale flyplassen i Sana i Jemen med jagerfly. Forsvarsministeren sier det er gjengjeldelse fra angrep mot Israel.
Jagerfly skal ha ødelagt gjenværende fly på flyplassen og det som det israelske militæret hevder er «terrorinstallasjoner» tilhørende Houthi-militsen.
I går sendte Houthi-militsen to raketter mot Israel.
– Dette er en klar beskjed og en fortsettelse av policyen vår om at de som angriper Israel, skal betale en høy pris, sa Israels forsvarsminister Israel Katz.
(©NTB) NTB-AFP
Villaksen er i fare på grunn av lakselus fra oppdrettsnæringen og klimaendringer, ifølge en ny rapport. Situasjonen beskrives som dramatisk.
Ifølge rapporten fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (VRL) er villaksen i fare på grunn av lakselus fra oppdrettsnæringen og klimaendringer, skriver Dagens Næringsliv.
– Det har aldri stått verre til, sier Torbjørn Forseth, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning.
Få dager før det årlige laksefisket starter, viser den årlige rapporten fra VRL at over en tredel av laksebestandene i fjor ikke hadde et overskudd av laks det kunne fiskes på.
Verst var situasjonen i Midt-Norge der under halvparten av bestandene hadde et høstbart overskudd.
I fjor kom det kun 323.000 laks tilbake til elvene for å gyte – mot over en million på 1980-tallet, ifølge rapporten.
I tillegg til lakselus og klimaendringer kommer blant annet negativ påvirkning fra rømt oppdrettslaks, infeksjoner fra oppdrett, pukkellaks og vannkraftreguleringer.
– Det er dessverre ingen bedring i trusselfaktorene. Situasjonen er dramatisk, mener Forseth.
Dersom utviklingen fortsetter, blir det vanskelig å opprettholde et ordinært fiske.
– Det brenner et blått lys for hele laksefisket. For er det ikke noe høstbart overskudd, skal det heller ikke fiskes.
Rundt en halvtime etter prøveoppskytingen av romraketten Starship mistet SpaceX kontroll over raketten, som begynte å spinne og lekke drivstoff.
Den ubemannede raketten returnerte til jordens atmosfære ukontrollert og tidligere enn planlagt etter at det oppsto problemer. Det er antatt at den gikk i oppløsning et sted over Indiahavet.
– Jeg vil bare bekrefte at vi offisielt mistet kontakt med fartøyet for noen minutter siden. Test nummer ni er dermed avsluttet, sa Dan Huot i SpaceX under direktesendingen av oppskytingen.
De to foregående prøveoppskytingene av Starship endte i eksplosjoner. Totrinnsraketten klarte seg dermed bedre under oppskytingen fra Texas tirsdag kveld enn ved de to foregående forsøkene.
Oppskytingen ble strømmet på nettsiden til Elon Musks romfartsselskap SpaceX. Starship er en del av selskapets ambisjoner om fremtidige reiser til andre planeter.
(©NTB) NTB-Reuters-AFP
Helseministrene i USA og Argentina går til felles angrep på Verdens helseorganisasjon (WHO) og pandemihåndteringen og bekrefter at de melder seg ut.
Robert F. Kennedy jr. og Mario Lugones sier håndteringen av koronapandemien synliggjorde «strukturelle og operative mangler som undergravde den globale tilliten og viste det akutte behovet for uavhengig og forskningsbasert ledelse innen global helse».
– Utmeldingen markerer starten på en ny vei – mot å bygge en moderne og åpen samarbeidsmodell for global helse, basert på vitenskapelig integritet, åpenhet, suverenitet og ansvarlighet, sier de to ministrene.
Kennedy besøkte Argentina denne uken og møtte president Javier Milei. De to diskuterte WHO-utmeldingen og «å danne en alternativ internasjonalt helsesystem», skrev Kennedy på X tirsdag.
Noe av det første Donald Trump gjorde etter å ha blitt gjeninnsatt som amerikansk president, var å gi ordre om at USA skulle melde seg ut av WHO innen ett år.
(©NTB) NTB-Reuters
En mann er henrettet i Iran etter å ha blitt dømt for spionasje til fordel for Israel, opplyser iranske myndigheter.
Pedram Madani ble dømt for å ha spionert i Iran for den israelske etterretningstjenesten Mossad. Onsdag melder iranske myndigheter at henrettelsen er gjennomført.
Ifølge domstolen reiste Madani til Israel i 2020 eller 2021. Iranske myndigheter har anklaget ham for å ha sendt hemmeligstemplet informasjon til Mossad og hatt møter med etterretningstjenesten i utlandet, blant annet i Brussel.
Senest i april ble en annen mann henrettet for de samme anklagene.
Dersom USA og Iran kommer til enighet om atomprogrammet, kan Iran godta amerikanske inspektører på anleggene, opplyser iranske myndigheter.
– Det er vanlig at inspektører fra fiendtlige land ikke er tillatte, men hvis en atomavtale inngås, kan vi kanskje tillate amerikanske inspektører som jobber for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) til anleggene våre, sier Mohammad Eslami, leder av atomenergiorganisasjonen i Iran.
USA og Iran planlegger nye samtaler om atomprogrammet som har vært omdiskutert i lang tid. USAs president Donald Trump har tidligere spådd et positivt utfall av samtalene.
Trump har gjentatte ganger truet Iran med bombeangrep og alvorlige sanksjoner om de ikke går med på en ny atomavtale.
Trump trakk i sin første presidentperiode USA ut av atomavtalen mellom Iran og en rekke land. Den la begrensninger på Irans atomprogram i bytte mot oppheving av internasjonale sanksjoner.
Trump gjeninnførte også omfattende sanksjoner mot Iran, som på sin side trappet opp anrikingen av uran.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og hans britiske kollega David Lammy er på Svalbard sammen.
– I dagens geopolitiske situasjon er det viktig å sikre at våre venner og allierte har en god forståelse for norske prioriteringer på Svalbard og mer generelt i Arktis, sier Eide i en uttalelse, og legger til:
– Norge og Storbritannia har et godt samarbeid og besøket gir en flott ramme for samtaler mellom nære allierte.
De to utenriksministrene har et todagers program, som inneholder en reise til den norske forskningsstasjonen i Ny-Ålesund på onsdag og besøk til satellittstasjonen SvalSat og Frøhvelvet på torsdag.
– Forskningen i Ny-Ålesund spiller en viktig rolle i vår forståelse av klimaendringene, sier Eide.
Tidligere i mai dro to sivile Nato-komiteer til Svalbard for en oppdatering om den sikkerhetspolitiske situasjonen, et besøk som fikk Russland til å reagere. Russland har tidligere anklaget Norge for å bryte Svalbardtraktaten, som forbyr å bruke øygruppen i krigsøyemed.
Utenriksminister Espen Barth Eide er tirsdag i Israel. Besøket er det første fra Norge siden Hamas-angrepet 7. oktober 2023, som utløste Gaza-krigen
– Det blir ingen stans på krigen i Gaza, nok humanitær nødhjelp eller en bærekraftig tostatsløsning uten Israel. Jeg er opptatt av å snakke med alle som kan gjøre noe for å komme ut av dagens svært kritiske situasjon, og derfor er jeg i Israel, sier Eide (Ap) i en pressemelding.
NTB
Høyre får støtte fra bare 18,9 prosent av velgerne i Hordaland på en ny Hordaland-måling. Samtidig får Jonas Gahr Støre (Ap) mest støtte som statsminister.
Høyres fall er voldsomt siden tilsvarende måling i september, da 29 prosent sa at de ville stemme på partiet. Bare siden forrige partibarometer i mars er nedgangen på 4,7 prosentpoeng.
– Dette er for dårlige tall for oss. Vi må jobbe hardere, sier partileder Erna Solberg til Bergens Tidende.
Arbeiderpartiet er størst på målingen Respons har laget med en oppslutning på 26,6 prosent. Bak følger Fremskrittspartiet på 21,4 prosent. Ap har gått opp 0,1 prosentpoeng, mens Frp vokser 0,5 prosentpoeng.
41 prosent sier samtidig at de ønsker Støre som statsminister, mens 31 prosent stiller seg bak Solberg. 18 prosent oppgir at de helst vil ha Frp-leder Sylvi Listhaug som statsminister.
For de øvrige partiene er oppslutningen fordelt slik (med prosentvis endring i parentes):
SV 7,0 (-1,8), Rødt 5,7 (+1,8), Venstre 4,8 (+0,7), KrF 4,5 (+0,5), Sp 4,2 (+0,4), MDG 3,8 (+2,3), INP 0,9 (+0,7) og andre 2,2 prosent.
Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer på 2,5-3,5 prosentpoeng, der den er størst for partiene med størst oppslutning.
800 personer er intervjuet i forbindelse med målingen. Den ble utført fra 19. til 22. mai.
Det israelske militæret (IDF) sier de stanset en rakett avfyrt fra Jemen mot Israel natt til tirsdag.
Houthi-opprørerne i Jemen har fortsatt å skyte raketter mot Israel, noe de sier de gjør i solidaritet med palestinerne, men har gått med på å slutte å angripe amerikanske skip.
Israel har svart med å utføre angrep mot Jemen. Et slikt angrep i Jemen påførte flyplassen i hovedstaden Sana store skader og kostet flere mennesker livet.
Temu-handelen i Norge er stigende, og den skiller seg ut fra resten av Norden. Den kinesiske handelsplattformen er langt mer populær i Norge enn i Sverige.
Ifølge en netthandelsrapport handler 41 prosent av nordmenn som netthandler, fra Temu.
–Temu har blitt en svært synlig aktør på kort tid, og kombinasjonen av lave priser, bredt utvalg og en aggressiv markedsføring i sosiale medier ser ut til å treffe norske forbrukere godt, sier Postnord Norges markedssjef Astrid Åmellem Brøto i en pressemelding.
Norge er størst i Norden med nesten dobbelt så stor Temu-andel som svenskene, der den utgjør kun 23 prosent. I Danmark og Finland har Temu en markedsandel på henholdsvis 26 og 25 prosent.
– I Norge fortsetter Temu-toget å rulle, og basert på resultatene fra fjorårets rapport ser vi en økning på hele 5 prosentpoeng som handler på Temu, fortsetter Brøto.
Hun tror det har vært lettere for Temu å ta det norske markedet med storm.
– Amazon har en helt annen tilstedeværelse i eksempelvis Sverige, som gir Temu langt større konkurranse. Konklusjonen er at det trolig har vært lettere for Temu å ta markedsandeler i Norge sammenlignet med de øvrige nordiske landene.