Klargjør siden...
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nyhetsstudio

5/5 Kronprinsesse Mette-Marit tilbake i hjembyen

Kronprinsesse Mette-Marit er på besøk i hjembyen Kristiansand for å delta på Europakonferansen og Barnefilmfestivalen.

Hun startet dagen med å åpne Europakonferansen, der parlamentarikere fra både Nordisk råd og Europarådet samles for første gang til et ekstraordinært møte om demokratiets status i Europa.

Ungdom fra Ukraina skal også delta.

Senere skal kronprinsessen på norgespremieren på den danske filmen Honey på Barnefilmfestivalens første dag.

Kronprinsessen har vært festivalens høye beskytter siden 2006.

(©NTB)
NTB

4/5 Frps to nestledere gjenvalgt av landsmøte

Begge nestlederne i Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi og Terje Søviknes, ble gjenvalgt av partiets landsmøte søndag.

Det var ingen som stilte mot de to nestlederne, som ble gjenvalgt med akklamasjon.

Det betyr at dagens partiledelse fortsetter å bestå av partileder Sylvi Listhaug, 1. nestleder Limi og 2. nestleder Søviknes.

Listhaug selv var ikke på valg i år da hun ble gjenvalgt på fjorårets landsmøte for en periode på to år.

I tillegg gjenvelges Hayley Anita Henriksen og Truls Gihlemoen til sentralstyret, mens Bjørn Larsen velges som nytt medlem av sentralstyret.

NTB

4/5 Menneskerettsgruppe: Iran henrettet 110 dødsdømte i april

Iran henrettet minst 110 dødsdømte i april, ifølge menneskerettsgruppen Iran Human Rights (IHRNGO), som blir drevet fra Oslo.

Blant dem som ble henrettet var det tre kvinner og fem afghanske statsborgere, viser en oversikt.

Iran henrettet hele 343 dødsdømte, blant dem elleve kvinner, i årets fire første måneder. Det er en økning på 75 prosent i forhold til samme periode i fjor.

– Irans omfattende bruk av dødsstraff har gått over alle grenser og gjort henrettelser til en av de mest alvorlige pågående menneskerettighetskrisene i Iran, sier IHRNGOs leder Mahmood Amiry-Moghaddam.

Han etterlyser nye strategier for å møte krisen.

Blant de 110 som ble henrettet i april, var 39 dømt til døden for drap, mens 61 var dømt til døden for narkotikarelaterte forbrytelser.

Ni ble dømt til døden for sikkerhetsrelaterte forbrytelser, og én ble dømt til døden for spionasje for Israel.

Ifølge Amnesty International henrettet Iran i 2024 minst 972 dødsdømte.

(©NTB)
NTB

4/5 Hamas har offentliggjort ny gisselvideo

Hamas-bevegelsens væpnede gren Qassam-brigadene offentliggjorde lørdag en ny video av ett av de gjenværende israelske gislene i Gaza.

Ifølge The Times of Israel viser videoen Maxim Herkin, som ifølge Qassam-brigadene ble såret i et israelsk angrep i forrige måned.

Herkin har bandasje på hodet og den ene armen, og i videoen identifiseres ham bare som «Fange 24».

I forrige uke offentliggjorde Hamas en video som angivelig viste hvordan et gissel ble reddet ut av en delvis sammenrast tunnel etter et israelsk angrep. Dette skal ha vært Herkin.

Den 4 minutter lange videoen som ble offentliggjort lørdag, er ikke tidfestet, men Herkin henviser til Israels kommende nasjonaldag som var sist torsdag.

Hamas og andre militante grupper i Gaza antas fortsatt å holde 59 gisler, men israelsk sikkerhetstjeneste har tidligere konkludert med at 34 av dem trolig er døde.

Det er også tidligere offentliggjort videoer av gisler, noe Israel har fordømt og omtaler som et ledd i psykologisk krigføring.

(©NTB)
NTB-AFP

4/5 Flere flyselskap innstiller ruter til og fra Israel

Flere flyselskap innstiller ruter til og fra Israel de neste dagene etter søndagens rakettangrep mot Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv.

Israelsk luftvern lyktes ikke med å skyte ned en rakett som ble avfyrt av houthiene i Jemen, som slo ned ved Israels største flyplass.

Åtte mennesker ble lettere skadet i angrepet, og rester av raketten ble spredt over et stort område.

Tyske Lufthansa, som også eier Austrian Airlines, SWISS og Brussels Airlines opplyser at de inntil videre har innstilt alle flygninger til og fra Israel til tirsdag.

Air India opplyser også at de har innstilt alle ruter til 6. mai. Det skjer av hensyn til sikkerheten for ansatte og passasjerer, heter det i en kunngjøring fra selskapet.

British Airways innstiller sine flygninger til og fra Ben Gurion-flyplassen til onsdag, opplyser selskapet.

(©NTB)
NTB-DPA-AFP

3/5 Flere døde og mange skadet i panikk på religiøs festival i India

Minst seks personer mistet livet og 55 ble skadet da det brøt ut panikk i et tempel under en religiøs festival i delstaten Goa vest i India.

Hinduer hadde samlet seg for den årlige Shri Lairai Zatra-festivalen i landsbyen Shirgao, som har flere arrangementer, blant dem kullvandring.

– De troende var vitne til en religiøs seremoni, og opphisselsen som ritualene forårsaket, utløste panikk og trengsel, sier politibetjent V.S. Chadonkar til Reuters.

– Seks mennesker mistet livet og minst åtte fikk kritiske skader, legger han til.

Det er ikke uvanlig at det bryter ut panikkartede og dødelige hendelser med enorme publikumsmengder på religiøse festivaler i India.

(©NTB)
NTB-Reuters

3/5 Trump vil kutte 1200 stillinger i CIA

President Donald Trump vil nedbemanne de amerikanske etterretningstjenestene. I CIA vil han fjerne 1200 stillinger, ifølge Washington Post.

Flere tusen stillinger skal ifølge avisens kilder også kuttes i andre amerikanske etterretningsorganisasjoner, blant dem National Security Agency (NSA) som driver signaletterretning.

USA har til sammen 18 etterretningsorganisasjoner , og etterretningsdirektøren Tulsi Gabbard er øverste leder for dem.

I CIA skal det ifølge Washington Post jobbe rundt 22.000, og det er ikke kjent hvilke avdelinger som vil bli rammet av Trumps varslede nedbemanning.

Ingen skal ifølge avisen sies opp, og reduksjonen vil skje over flere år.

NTB-Reuters

3/5 Trump la ut bilde av seg selv som pave

Etter å ha spøkt med at han gjerne ville blitt pave, har USAs president Donald Trump har lagt ut et KI-generert bilde der han er utkledd i paveklær og bispelue.

Bildet, som synes å være laget med hjelp av kunstig intelligens, er lagt ut på Truth Social uten noen beskrivelse. På bildet sitter Trump med pekefingeren opp i luta og et gyllent kors rundt halsen.

Denne uka spøkte Trump med at han burde bli ny pave etter pave Frans' bortgang 21. april.

– Jeg vil gjerne bli pave, det ville vært førstevalget mitt, svarte Trump på spørsmål om hvem han synes bør ta over. Han la til at han ikke har noen preferanse, men at det er en kardinal i New York som er «veldig god».

Han kan ha vist til New Yorks erkebiskop Timothy Dolan, som regnes som konservativ og en svoren abortmotstander. Trump deltok i pave Frans' begravelse i forrige uke i det som var hans første utenlandstur siden han tiltrådte i januar.

Rundt 20 prosent av USAs befolkning anser seg som katolikker, og valgdagsmålinger fra valget i november tilsier at rundt 60 prosent av dem stemte på Trump, ifølge AFP.

Konklavet som skal velge ny pave, samles 7. mai bak lukkede dører i Det sixtinske kapell i Vatikanet, der de skal velge pave Frans' etterfølger.

(©NTB)
NTB-AFP

3/5 Flere organisasjoner ber kontrollkomiteen åpne sak om norgespris

Seks organisasjoner ber Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité åpne sak om Norgespris før saken blir behandlet i Stortinget.

Det er organisasjonene er Naturvernforbundet, Zero, Samfunnsbedriftene Energi og IKT, NHO Elektro, Norsk Varmepumpeforening og Elektroforeningen som har skrevet brevet til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, skriver energinyhetsnettstedet Montel.

– Bakgrunnen for anmodningen er alvorlige mangler ved utredningen av lovforslaget, slik en rekke tunge høringsinstanser har påpekt i sine høringsuttalelser, heter det i brevet.

De under streker at det er selve kvaliteten på saksforberedelsen de ber kontrollkomiteen se nærmere på, ikke støttetiltakenes politiske målsetting.

Norgespris innebærer at strømkunder kan få en fastpris på 40 øre per kilowattime pluss moms. Regelrådet har blant annet pekt på at det ikke er utredet noen andre alternativer, mens Advokatforeningen påpeker at det ikke er foretatt nødvendige analyser av konsekvensene for det norske kraftsystemet eller av ordningens totale kostnader.

– De samlede innvendingene ovenfor tyder på at utredningsinstruksen og grunnleggende krav til forsvarlig saksbehandling ikke er fulgt i arbeidet med norgesprisforslaget, heter det i brevet.

(©NTB)
NTB

3/5 Flåttsesongen er i gang: Lege anbefaler vaksine

Flåtten kan bringe med seg sykdommer som i verste fall kan være livstruende. Lege anbefaler å vaksinere seg og være på utkikk etter utslett.

– Det er relativt få som blir smittet, men smitte kan gi hjernehinnebetennelse og infeksjon i sentralnervesystemet. Det smitter med en gang du blir bitt, og det finnes ikke behandling, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven, i en pressemelding.

TBE-viruset, også kjent som skogflåttencefalitt på folkemunne, er mest utbredt langs kysten i Sør-Norge. Legen anbefaler mennesker som ofte er ute i skog og mark i områder der flåtten er mest utbredt, om å vaksinere seg mot viruset.

Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at det var 112 meldte tilfeller av TBE-smitte hos mennesker i 2023. Det var en økning på mer enn 30 prosent fra året før.

Det er også verdt å følge med på om du kan ha pådratt deg borreliose etter en tur i marka. Det er en bakteriesykdom som smitter når flåtten har sittet på huden en stund, og det finnes ingen vaksine.

Borrelia gjør at du får utslett i huden, som oftest er rødt og sprer seg som en ring rundt bittet.

– Hvis du ikke får det behandlet med antibiotika, kan det gi sykdom i ledd, nervesystem og hjerte, opplyser legen.

I 2021 ble det meldt inn 536 tilfeller av borreliose i Norge.

(©NTB)
NTB

3/5 Hundrevis av dyr blir bitt av hoggorm hvert år: – Tid er essensielt

I fjor kostet hoggormbittene over én million kroner i skadeutbetalinger for Tryg. De anbefaler å se etter konkrete symptomer hos kjæledyret.

Bare i 2024 registrerte Tryg nesten 100 saker hvor hunder og katter ble bitt av den giftige slangen. Det kommer fram i en pressemelding fra forsikringsselskapet.

– Bitt kan være livsfarlig for kjæledyret ditt, og tid er essensielt. Da må veterinær kontaktes så fort som mulig, sier Kari Beate Stenseth, skadesjef for dyreforsikring i Tryg.

I snitt kostet hver hoggormbitt-sak hos Tryg over 15.000 kroner.

Stenseth anbefaler å se etter symptomer hos kjæledyrene.

Hunder kan få symptomer som hevelse, smerter og ømhet ved bittstedet, samt pustevansker, sikling og oppkast. Katter kan endre atferd, gjemme seg eller unngå berøring i tillegg til smerte og irritasjon rundt bittet.

– Disse symptomene er det viktig å kjenne til for å kunne agere så raskt som mulig. Situasjonen kan fort bli kritisk hvis hunden eller pus skulle bli bitt, sier Stenseth.

(©NTB)
NTB

2/5 Tiktok får 530 millioner euro i bot – lagret europeiske personopplysninger i Kina

Tiktok-eieren Bytedance får en bot på 530 millioner euro – 6,2 milliarder kroner – av EU på grunn av brudd på personvernsregler.

Bakgrunnen er at personopplysninger til europeiske brukere ble lagret i Kina, og dessuten at ansatte i Kina hadde tilgang til disse dataene. Dette er brudd på EUs databeskyttelsesregler.

Etterforskningen har pågått i fire år.

Straffen tilsvarer trolig den tredje høyeste boten som noen gang er utstedt av Irlands myndighet for databeskyttelse. Tidligere har Amazon fått en bot på 746 millioner euro mens Facebook-eier Meta har fått en bot på 1,2 milliarder euro.

Irske myndigheter utsteder de fleste av disse bøtene da de fleste store teknologiselskapene har sin europeiske forretningsadresse i Irland.

Tiktok har varslet at de vil anke boten.

NTB-AP-AFP

2/5 Trump truer med sanksjoner mot kjøpere av iransk olje

Donald Trump truer med sanksjoner mot alle som kjøper olje fra Iran, etter at planlagte atomforhandlinger er blitt utsatt.

– Alle kjøp av iransk olje eller petrokjemiske produkter må stanse – nå, skriver presidenten på sitt eget sosiale medium Truth Social.

Han legger til at ethvert land eller enkeltperson som kjøper slike produkter fra Iran, ikke vil kunne gjøre forretninger med USA «på noen som helst måte».

Kina er Irans største kunde, og Trumps utspill kommer mens forholdet mellom USA og Kina er svært anspent. USA har nylig økt tollen på mange kinesiske varer til 145 prosent, og Kina har svart med 125 prosent toll på amerikanske produkter.

Torsdag opplyste Oman, som har meklingsrolle i atomforhandlingene, at det planlagte atomforhandlingsmøtet mellom USA og Iran er utsatt av logistikkårsaker.

(©NTB)
NTB-AP

2/5 Planlagte datasentre krever mer kraft enn alle boliger i sør- og sørvestlandet

Datasentre som er under planlegging i Sør-Rogaland, vil kreve rundt 10 milliarder kilowattimer i året, mer enn forbruket til alle hjem i hele prisområde NO2.

Det skriver Stavanger Aftenblad.

I regionen er det reservert 573 megawatt til datasentre tilknyttet transformatorstasjonene Bjerkreim, Bærheim og Fagrafjell, og ytterligere 518 megawatt står i kapasitetskø, som vil si at prosjektet «står i kø» for å få strøm. Google, Green Horizon og Green Mountain er blant søkerne.

Ifølge Aftenbladet har datasentre søkt om til sammen 9829 megawatt i Norge, noe som tilsvarer et årsforbruk på 86,1 terawattimer. Til sammenligning var strømforbruket til de norske husholdningene på 39 terawattimer i fjor.

Rødt er blant partiene som er kritisk til datasentrene, og de krever nasjonal styring. I tillegg har de fremmet forslag om midlertidig forbud mot utbygging av nye, kommersielle sentre i Norge.

– Dersom disse selskapene får legge beslag på så enorme mengder strøm, vil det i praksis støvsuge hele landsdelen for kraft, sier stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson til Aftenbladet.

(©NTB)
NTB

2/5 Én av fem unge har lav tillit til norske medier

Unge mellom 16 og 24 år har betydelig lavere tillit til redaktørstyrte medier enn resten av befolkningen, viser Medieundersøkelsen 2025. Unge menn er særlig skeptiske.

Blant unge mellom 16 og 24 år svarer bare 37 prosent at de har høy eller ganske høy tillit til informasjon om norsk politikk fra redaktørstyrte medier. Hele 20 prosent – én av fem – sier de har lav eller ingen tillit, viser Medieundersøkelsen 2025.

– Bakgrunnstallene viser at denne manglende tilliten i stor grad drives av unge menn, noe vi hadde forventet fordi unge menn i økende grad har gått mer til høyre den siste tiden, sier Erik Knudsen, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.

Blant unge menn oppgir 28 prosent at de har lav tillit til mediene, mot 13 prosent av kvinnene. Tilliten er særlig lav blant unge som sier de vil stemme Frp.

Undersøkelsen finner samtidig ingen tydelig sammenheng mellom lav medietillit og holdninger som regnes som «anti-woke».

– Samlet sett finner vi altså ingen tydelige tegn på at slike holdninger driver kjønnsforskjellene vi finner, sier Knudsen.

Men ungdomspolitikere skiller seg ut: Hele 78 prosent av dem har høy tillit til redaktørstyrte medier.

Undersøkelsen skal presenteres under Nordiske mediedager i Bergen 8. mai. I år er temaet ungdom og politikk, med både norske ungdomspolitikere og unge mellom 16 og 24 år som egne grupper i den omfattende undersøkelsen.

Medieundersøkelsen er laget av Respons Analyse på oppdrag av Nordiske mediedager. Undersøkelsen er gjennomført i mars og april 2025.

(©NTB)
NTB

1/5 Atomsamtaler mellom Iran og USA utsettes

En ny runde med atomsamtaler mellom Iran og USA som skulle finne sted til helga, er utsatt, opplyser mekler Oman.

Planen var at representanter for de to landene skulle møtes lørdag. Møtet utsettes av logistikkårsaker, skriver Omans utenriksminister Badr Albusaidi på X.

Han legger til at nye datoer vil kunngjøres når partene blir enige om dette.

President Donald Trump, som i 2018 trakk USA ut av en eksisterende atomavtale med Iran, har uttrykt håp om en diplomatisk løsning på striden om Irans omstridte atomprogram.

Målet for USA er å unngå at Iran utvikler atomvåpen. Dersom forhandlingene ikke lykkes, har Trump truet med militære operasjoner.

Iranske myndigheter har avvist at de har planer om å utvikle kjernefysiske våpen.

(©NTB)
NTB-Reuters

1/5 Musk vil at Doge skal granske sentralbankens pengebruk

Milliardæren Elon Musk vil at det såkalte effektiviseringsbyrået Doge skal ettergå pengebruken i den amerikanske sentralbanken, ifølge Bloomberg.

Uttalelsen kommer mens USAs president Donald Trump har kommet med en rekke utfall mot sentralbanken og sentralbanksjef Jerome Powell.

Musk viser ifølge Bloomberg til en kostbar renovering av sentralbankens hovedkvarter i Washington D.C. som er ventet å koste svimlende 2,5 milliarder dollar, tilsvarende over 26 milliarder norske kroner.

Sentralbanken har skyldt på dyrere råmaterialer og arbeidskraft siden prosjektet startet i 2021, like før inflasjonen begynte å øke.

(©NTB)
NTB-Reuters

1/5 Nyhetsbyrå: RSF-militsen har angrepet presidentpalasset i Sudan

RSF-militsen i Sudan har angrepet presidentpalasset i hovedstaden Khartoum med artilleri, ifølge en militær kilde i landet.

Det er nyhetsbyrået AFP som har snakket med den ikke navngitte kilden. Militsgruppen skal ha truffet presidentpalasset med langtrekkende artillerigranater skutt ut fra et område sør for nabobyen Omdurman torsdag.

Så langt er det ikke kommet meldinger om drepte eller sårede. Dette skal være andre gang denne uka at presidentpalasset angripes med artilleri.

RSF-militsen har vært i konflikt med militæret i Sudan siden april 2023. Borgerkrigen har sendt mange millioner mennesker på flukt og utløst det FN betegner som en av verdens verste humanitære kriser.

(©NTB)
NTB-AFP

1/5 Oslo Pride trosser KrF – donerer regnbueflagg til skoler over hele landet

Som respons på KrFs vedtak om å forby prideflagg i skolegårder, donerer Oslo Pride 150 regnbueflagg til skoler over hele landet. To milliardærarvinger betaler.

Flaggene skal gå til skoler som aktivt ønsker å vise at de står for mangfold, frihet og trygghet for alle barn og unge, skriver Oslo Pride i en pressemelding.

Organisasjonen sier at donasjonen er gjort mulig gjennom bidrag fra milliardærarvingene Katharina Andresen og Isabelle Ringnes.

– Når enkelte politiske partier forbyr Pride-flagging på skoler og offentlige steder, sender man et signal om at ikke alle skal anerkjennes. Pride-flagget diskriminerer ingen – det favner alle, uansett kjønn, seksualitet, tro eller politisk ståsted, forteller Andresen.

Leder Dan Bjørke i Oslo Pride understreker viktigheten av at flagget får heises i skolegården.

– Der flagget heises, viser det intensjon om å skape et samfunn der alle kan være hele seg og leve trygge, frie liv. Dette budskapet har stått stødig siden prideflagget ble heist for første gang i 1978, forteller Bjørke.

KrF vedtok på sitt landsmøte forrige uke å gå inn for at det bare er det norske, samiske og kvenske flagget som skal kunne heises i offentlige skolegårder. Det betyr i praksis et forbud mot pride-flagg.

(©NTB)
NTB

1/5 Den svenske journalisten Joakim Medin får betinget dom for Erdogan-fornærmelse

Den svenske journalisten Joakim Medin får betinget dom for fornærmelser mot Tyrkias president og blir foreløpig ikke løslatt, ifølge TTs utsendte i Ankara.

Dommen er ifølge SVT , som også er til stede i retten, på elleve måneders betinget fengsel. Videre heter det fra kanalen at Medin kun vil måtte sone i fengsel om han blir kjent skyldig i andre lovbrudd han står tiltalt for.

Medin ble pågrepet på flyplassen i Istanbul for en måneds tid siden. Han hadde reist til Tyrkia for å dekke de store protestene i landet for Dagens ETC, men ble pågrepet og siden tiltalt for å ha fornærmet president Recep Tayyip Erdogan, for å ha deltatt i en terrororganisasjon og for å ha spredt terrorpropaganda. Han har nektet straffskyld.

Onsdag ble tiltalen om fornærmelser mot Erdogan behandlet. Medin sto tiltalt for å ha fornærmet Erdogan gjennom å spre en karikatur av presidenten i sosiale medier. Karikaturen viser presidenten som holder et prideflagg.

Det var mye folk og trengsel utenfor rettssalen, og det var mange svensker til stede, deriblant ambassadør Malena Mård, Venstrepartiets EU-parlamentsmedlem Jonas Sjöstedt og Ulrika Westerlund, riksdagsrepresentant for Miljöpartiet.

De svenske avisutgiverne Sveriges Tidskrifter og Journalistforbundet var også representert.

NTB-TT

1/5 Ny Scorsese-dokumentar inneholder pave-intervju

En ny dokumentar fra den Oscar-vinnende regissøren Martin Scorsese vil inneholde det som omtales som pave Frans' siste dyptgående intervju på film.

Pavens samtale med Scorsese handler om å bruke film som et verktøy for utdanning, – et tema paven, ifølge filmskaperne, var sterkt engasjert i.

Ifølge teamet bak dokumentaren er dette det siste omfattende filmopptaket av pave Frans før hans død. Paven døde andre påskedag, 88 år gammel.

Dokumentaren har fått tittelen Aldeas – En ny historie, og tar for seg arbeidet til utdanningsbevegelsen Scholas Occurrentes, grunnlagt av pave Frans, samt Aldeas-prosjektet, som støtter produksjon av kortfilmer for å fremme kulturell forståelse.

Det er foreløpig ikke annonsert noen premieredato for filmen.

Scorsese møtte pave Frans til en privat audiens i Vatikanet i slutten av januar. Under møtet overrakte regissøren en bok og lot seg avbilde sammen med paven mens de holdt opp en filmklapper, ifølge Vatikanet.

Scorsese er oppvokst i en italiensk-katolsk familie i New York.

(©NTB)
NTB-Reuters

1/5 Valgløfte fra Støre på 1. mai: Vil øke fagforeningsfradraget til 10.000 kroner

Jonas Gahr Støre lover at fagforeningsfradraget skal økes til 10.000 kroner hvis Arbeiderpartiet får fortsette i regjering etter høstens valg.

– I en urolig tid er det særlig viktig å styrke fellesskapet. Derfor lover Arbeiderpartiet å øke fagforeningsfradraget til 10.000 kroner om vi vinner valget til høsten, skriver Jonas Gahr Støre (Ap) på Facebook på arbeidernes dag, 1. mai.

– Det kommer til å kjennes i folks økonomi, for de blir sittende igjen med mer, sier Støre til NRK.

I fjor var fagforeningsfradraget på inntil 8000 kroner, mens det i år er på inntil 8250 kroner. Da Ap gikk inn i regjering i 2021 var fagforeningsfradraget på 3850 kroner.

Ifølge Statistisk sentralbyrå økte antallet medlemmer i arbeidstakerorganisasjonene i fjor med omtrent 50.000, eller 2,5 prosent, til i overkant av 2,1 millioner.

Høyres vil på sin side heller redusere inntektsskatten for alle enn å øke fagforeningsfradraget.

– Jeg tror at for folk som ser på månedsbudsjettet sitt hver måned, så er det vel så viktig å få lavere inntektsskatt enn å få fradrag bare for de som tilfeldigvis er medlemmer av en fagforening, sier nestleder Henrik Asheim til NRK.

Også Frp vil heller ha lavere inntektsskatt enn høyere fagforeningsfradrag.

– For oss synes dette å være et forsøk på å lokke til seg stemmer ved å bruke skattebetalernes penger, sier finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi.

NTB

30/4 Netanyahu: – Israel angrep ekstremister som planla angrep på drusere

Israel gjennomførte et «advarende angrep» mot en ekstremistgruppe som ifølge statsminister Benjamin Netanyahu planla å angripe drusere i Syria.

I en felles uttalelse med forsvarsminister Israel Katz hevder Netanyahu at ekstremister hadde planlagt å angripe personer tilhørende Druse-minoriteten i den syriske byen Sahnaya.

Derfor gjennomførte Israel det Netanyahu kaller et advarende angrep i Syria.

Druserne er en etnisk og religiøs minoritet av islamsk opprinnelse i Midtøsten, som i hovedsak holder til i fjellområder i Libanon, Israel og Syria.

(©NTB)
NTB-Reuters

30/4 Arkansas: Forbyr «Vestbredden» til fordel for «Judea og Samaria»

Arkansas blir den første staten i USA som forbyr statlige virksomheter å bruke «Vestbredden».

– Det er generalforsamlingens intensjon å referere til landet kontrollert av Israel fra Jordan under Seksdagerskrigen i 1967 med dets historiske navn «Judea og Samaria», heter det i lovforslaget som Arkansas-guvernør Sarah Huckabee Sanders signerte på mandag, melder Jewish News Syndicate (JNS).

Redaksjonen

29/4 Gruppe vil kjøpe omstridt Svalbard-eiendom – kan gå for over 3 milliarder kroner

En gruppe investorer ønsker å kjøpe den siste privateide eiendommen på Svalbard. Salgsprisen er på rundt 3,5 milliarder kroner, men den norske regjeringen må først gi tommel opp.

Kjøpergruppen, som består av både norske og internasjonale investorer, hevder de vil beskytte Søre Fagerfjord mot miljøendringer, sier en av selgerne av eiendommen til Bloomberg.

– Investorgruppen har et langsiktig perspektiv og ønsker å beskytte området mot klimaendringer, sier minoritetseier Birgit Liodden i Kulspids, selskapet som i dag eier området.

Ifølge Liodden består gruppen av statsborgere i Nato-land og land som har signert Svalbardtraktaten.

Landområdet på 61 kvadratkilometer, omtrent på størrelse med Manhattan, ble lagt ut for salg i mai i fjor. To måneder senere bestemte regjeringen at et eventuelt salg først må godkjennes av den norske staten. Det er på grunn av nasjonal sikkerhet, mener regjeringen.

Liodden sier at de ikke har dialog med regjeringen om salget.

Den norske regjeringen har selv lagt inn et bud på 20 millioner kroner, langt under prisantydningen på 3,5 milliarder kroner. Søre Fagerfjord ligger i en vernet nasjonalpark omtrent 65 kilometer fra Longyearbyen.

(©NTB)
NTB