Klargjør siden...
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nyhetsstudio

1/5 Ny Scorsese-dokumentar inneholder pave-intervju

En ny dokumentar fra den Oscar-vinnende regissøren Martin Scorsese vil inneholde det som omtales som pave Frans' siste dyptgående intervju på film.

Pavens samtale med Scorsese handler om å bruke film som et verktøy for utdanning, – et tema paven, ifølge filmskaperne, var sterkt engasjert i.

Ifølge teamet bak dokumentaren er dette det siste omfattende filmopptaket av pave Frans før hans død. Paven døde andre påskedag, 88 år gammel.

Dokumentaren har fått tittelen Aldeas – En ny historie, og tar for seg arbeidet til utdanningsbevegelsen Scholas Occurrentes, grunnlagt av pave Frans, samt Aldeas-prosjektet, som støtter produksjon av kortfilmer for å fremme kulturell forståelse.

Det er foreløpig ikke annonsert noen premieredato for filmen.

Scorsese møtte pave Frans til en privat audiens i Vatikanet i slutten av januar. Under møtet overrakte regissøren en bok og lot seg avbilde sammen med paven mens de holdt opp en filmklapper, ifølge Vatikanet.

Scorsese er oppvokst i en italiensk-katolsk familie i New York.

(©NTB)
NTB-Reuters

1/5 Valgløfte fra Støre på 1. mai: Vil øke fagforeningsfradraget til 10.000 kroner

Jonas Gahr Støre lover at fagforeningsfradraget skal økes til 10.000 kroner hvis Arbeiderpartiet får fortsette i regjering etter høstens valg.

– I en urolig tid er det særlig viktig å styrke fellesskapet. Derfor lover Arbeiderpartiet å øke fagforeningsfradraget til 10.000 kroner om vi vinner valget til høsten, skriver Jonas Gahr Støre (Ap) på Facebook på arbeidernes dag, 1. mai.

– Det kommer til å kjennes i folks økonomi, for de blir sittende igjen med mer, sier Støre til NRK.

I fjor var fagforeningsfradraget på inntil 8000 kroner, mens det i år er på inntil 8250 kroner. Da Ap gikk inn i regjering i 2021 var fagforeningsfradraget på 3850 kroner.

Ifølge Statistisk sentralbyrå økte antallet medlemmer i arbeidstakerorganisasjonene i fjor med omtrent 50.000, eller 2,5 prosent, til i overkant av 2,1 millioner.

Høyres vil på sin side heller redusere inntektsskatten for alle enn å øke fagforeningsfradraget.

– Jeg tror at for folk som ser på månedsbudsjettet sitt hver måned, så er det vel så viktig å få lavere inntektsskatt enn å få fradrag bare for de som tilfeldigvis er medlemmer av en fagforening, sier nestleder Henrik Asheim til NRK.

Også Frp vil heller ha lavere inntektsskatt enn høyere fagforeningsfradrag.

– For oss synes dette å være et forsøk på å lokke til seg stemmer ved å bruke skattebetalernes penger, sier finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi.

NTB

30/4 Netanyahu: – Israel angrep ekstremister som planla angrep på drusere

Israel gjennomførte et «advarende angrep» mot en ekstremistgruppe som ifølge statsminister Benjamin Netanyahu planla å angripe drusere i Syria.

I en felles uttalelse med forsvarsminister Israel Katz hevder Netanyahu at ekstremister hadde planlagt å angripe personer tilhørende Druse-minoriteten i den syriske byen Sahnaya.

Derfor gjennomførte Israel det Netanyahu kaller et advarende angrep i Syria.

Druserne er en etnisk og religiøs minoritet av islamsk opprinnelse i Midtøsten, som i hovedsak holder til i fjellområder i Libanon, Israel og Syria.

(©NTB)
NTB-Reuters

30/4 Arkansas: Forbyr «Vestbredden» til fordel for «Judea og Samaria»

Arkansas blir den første staten i USA som forbyr statlige virksomheter å bruke «Vestbredden».

– Det er generalforsamlingens intensjon å referere til landet kontrollert av Israel fra Jordan under Seksdagerskrigen i 1967 med dets historiske navn «Judea og Samaria», heter det i lovforslaget som Arkansas-guvernør Sarah Huckabee Sanders signerte på mandag, melder Jewish News Syndicate (JNS).

Redaksjonen

29/4 Gruppe vil kjøpe omstridt Svalbard-eiendom – kan gå for over 3 milliarder kroner

En gruppe investorer ønsker å kjøpe den siste privateide eiendommen på Svalbard. Salgsprisen er på rundt 3,5 milliarder kroner, men den norske regjeringen må først gi tommel opp.

Kjøpergruppen, som består av både norske og internasjonale investorer, hevder de vil beskytte Søre Fagerfjord mot miljøendringer, sier en av selgerne av eiendommen til Bloomberg.

– Investorgruppen har et langsiktig perspektiv og ønsker å beskytte området mot klimaendringer, sier minoritetseier Birgit Liodden i Kulspids, selskapet som i dag eier området.

Ifølge Liodden består gruppen av statsborgere i Nato-land og land som har signert Svalbardtraktaten.

Landområdet på 61 kvadratkilometer, omtrent på størrelse med Manhattan, ble lagt ut for salg i mai i fjor. To måneder senere bestemte regjeringen at et eventuelt salg først må godkjennes av den norske staten. Det er på grunn av nasjonal sikkerhet, mener regjeringen.

Liodden sier at de ikke har dialog med regjeringen om salget.

Den norske regjeringen har selv lagt inn et bud på 20 millioner kroner, langt under prisantydningen på 3,5 milliarder kroner. Søre Fagerfjord ligger i en vernet nasjonalpark omtrent 65 kilometer fra Longyearbyen.

(©NTB)
NTB

29/4 Enighet på Stortinget om totalberedskap

Det ble tirsdag inngått et forlik om hovedgrepene i regjeringens totalberedskapsmelding, deriblant enighet om å øke antall tjenestepliktige i Sivilforsvaret.

– Vi forsterker noe som vi vet virker, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG.

Sandra Borch (Sp), som har vært saksordfører for totalberedskapsmeldingen, sier Norge er for sårbare dersom vi skulle rammes av kriser eller i verste fall krig.

– I går så vi at store deler av Sør-Europa ble mørklagt da strømmen falt bort i mange timer, det kan også skje i Norge. Da må vi være forberedt. Derfor gikk vi i gang med totalberedskapsmeldingen så fort vi vant valget. Nå får vi gjennomslag for store deler av meldingen, sier Borch.

Her er flere av tiltakene det nå er flertall for:

  • Øke antall tjenestepliktige i Sivilforsvaret fra 8.000 til 12.000 over åtte år.
  • Oppheve vedtaket om byggestopp av tilfluktsrom fra 1998 og ilegge en plikt til å bygge tilfluktsrom i nye bygg.
  • * Øke tilskuddet til de frivillige organisasjonene i redningstjenesten med 100 millioner igjennom en opptrappingsplan over 8 år. Det kommer i tillegg til 6 millioner i årets budsjett.

  • Ha 50 prosent selvforsyningsgrad innen 2030 og trappe opp beredskapslagring av matkorn for 3 måneder innen 2029.
  • Styrke nasjonal kontroll gjennom en ordning med forhåndsgodkjenning for kjøp av visse eiendommer som kan være særlig interessante for trusselaktører.
  • Legge fram en langtidsplan for sivil beredskap, herunder politiet, og starte arbeidet i 2025.
  • Lovfeste beredskapsråd i alle kommuner, regioner og kritiske samfunnsområder, hvor beredskapsaktører, frivillighet og næringsliv sammen skal forebygge, øve og håndtere kriser.

Forslagene blir debattert i stortinget tirsdag 6. mai.

(©NTB)
NTB

29/4 Banebrytende kreftforsker vant prestisjetung pris

Professor Karl-Johan Malmberg er tildelt Kong Olav Vs kreftforskningspris på 1 million kroner for sin innovative kreftforskning.

Malmberg forsker på NK-celler og leder Prima-senteret ved Universitetet i Oslo. Han har dedikert 30 år til å utforske hvordan kroppens egne dreperceller kan bekjempe kreft, skriver Kreftforeningen i en pressemelding.

Foreningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross beskriver Malmberg som «en pioner» og «verdensledende på sitt felt». Hans arbeid fokuserer på å genredigere NK-celler for å gi dem «superkrefter» i kampen mot kreftceller som har unnsluppet immunforsvaret.

Malmberg, opprinnelig fra Sverige, har ledet flere internasjonale forskningsprosjekter. Hans neste mål er å utvikle persontilpassede, syntetiske dreperceller basert på de mest potente naturlige NK-cellene, noe som kan øke behandlingsmulighetene for mange flere pasienter.

– Overveldende og veldig inspirerende! sier Malmberg om prisen.

Ross understreker at Malmbergs forskning «utvilsomt kommer til å få stor betydning for fremtidens kreftpasienter».

Malmberg er den 34. vinneren av Kong Olav Vs kreftforskningspris.

(©NTB)
NTB

28/4 Fire tenåringer dømt til fengsel i Sverige etter skyting mot israelsk selskap

Fire svenske tenåringer er dømt til flere års fengsel for innblanding i skytingen mot israelske Elbit Systems i Göteborg i fjor.

Ingen ble skadet i skytingen mot det israelske selskapet, som utvikler militær teknologi.

En 13-åring har innrømmet at han fikk i oppdrag å skyte mot selskapets inngangsdør i oktober. Han er imidlertid for ung til å kunne straffes, og saken mot han er henlagt.

Mandag ble imidlertid fire andre tenåringer dømt for innblanding i Göteborgs tingsrätt. Blant annet ble to 19-åringer hver dømt til fem års fengsel, mens en tredje 19-åring ble dømt til fire år og elleve måneder. En 15-åring ble dømt til ett år og åtte måneder i lukket ungdomsinstitusjon.

Anklagene gikk ut på at de hadde rekruttert 13-åringen, og at de hadde skaffet våpenet og organisert skytningen. Alle nekter skyld på flere tiltalepunkter.

Ifølge påtalemyndigheten er det fortsatt ukjent hvem som var hjernen bak skytingen. En 45-åring som sto tiltalt for grovt brudd på våpenloven, ble frikjent.

Motivet for skytingen skal ha vært Israels krigføring på Gazastripen.

(©NTB)
NTB-AFP-TT

28/4 Minst 65 døde etter eksplosjonen og brannen i Iran

Tallet på døde har steget til 65 etter den voldsomme eksplosjonen og brannen ved havnebyen Bandar Abbas i Iran lørdag.

Det melder statlige iranske medier mandag.

Eksplosjonen fant sted lørdag ved Shahid Rajaee-havnen sør i Iran, nær det strategiske Hormuzstredet, en vannvei som en femdel av verdens oljeeksport passerer gjennom.

Over 1000 mennesker er skadet. I etterkant av den store eksplosjonen har det vært flere mindre eksplosjoner, og det spredte seg kraftig brann i havneområdet.

Innenriksminister Eskandar Momeni kunngjorde mandag ifølge AP at brannen omsider var slukket. Tidligere er det meldt at skadene vil bli vurdert når brannen er fullstendig under kontroll.

Det var ikke umiddelbart klart hva som forårsaket eksplosjonen, men havnens tollkontor sa at den sannsynligvis skyldtes en brann som brøt ut i et lager med farlige og kjemiske materialer.

Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei har beordret en granskning av hendelsen. De skyldige er identifisert og innkalt, sa Momeni til statlig fjernsyn mandag.

Ifølge ham ble eksplosjonen forårsaket av «mangler, inkludert uvilje til å følge retningslinjer for sikkerhet, og uaktsomhet». Han la til at etterforskningen stadig pågår.

NTB-Reuters-AFP

28/4 Norge har fått alle F-35-kampflyene

Nå har Norge fått levert alle de 52 kampflyene som ble bestilt fra USA i 2009. Forsvarsministeren omtaler kjøpet som en suksess.

– Norge er første land som har fått levert alle sine planlagte F-35. Anskaffelsen er en suksesshistorie, sier forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) i en pressemelding.

Han forteller at flyene er blitt levert på tid, og at de er bedre enn forventet.

– Det er et resultat av et formidabelt arbeid over mange år i store deler av forsvarssektoren. F-35 er en kapasitet som gjør hele Forsvaret bedre, sier Sandvik.

Han markerte den fullførte leveransen med et besøk på Ørland flystasjon mandag, sammen med forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Kjøpet av kampflyene er den største offentlige investeringen på Fastlands-Norge gjennom tidene, ifølge Riksrevisjonen.

Flyene har kostet over 90 milliarder kroner å kjøpe inn, men kostnadene knyttet til dem gjennom hele levetiden ble anslått å komme på mer enn 349 milliarder kroner av Riksrevisjonen i 2023.

(©NTB)
NTB

28/4 83 forvaringsdømte på perm i fjor – var ute i samfunnet over 1000 ganger

83 personer med forvaringsdom var på permisjon i løpet av fjoråret. Til sammen var noen av landets farligste kriminelle ute i samfunnet over 1000 ganger.

I 2024 hadde 58 prosent – totalt 83 personer – av alle forvaringsdømte i Norge en eller flere permisjoner fra soning, viser tall P4-nyhetene har fått av Kriminalomsorgsdirektoratet.

Retten kan dømme en lovbryter til forvaring dersom det er stor fare for at vedkommende skal begå nye forbrytelser eller utgjør en fare for samfunnet.

Permisjonene var ganske likt fordelt mellom korttidspermisjoner, som varer inntil fem timer, og ordinære permisjoner der den dømte overnatter utenfor fengselet, ifølge direktoratet. For at forvaringsdømte skal få innvilget permisjon må man ha gjennomført minst to tredeler av minstetiden for forvaringsdommen sin.

Permisjon for forvaringsdømte har blitt aktualisert etter at forvaringsdømte Stig Millehaugen ble siktet for drapet på Nokas-dømte Metkel Betew tidligere i april, et drap som fant sted mens Millehaugen var på permisjon fra fengselet. Selv nekter han for å ha noe med drapet å gjøre.

Justisminister Astri Aas Hansen (Ap) mener at man må se på rutinene som gjelder før permisjon innvilges.

– Det er slik at når en er dømt til forvaring skal en ikke slippes ut dersom det er fare for ny, alvorlig kriminalitet. Da gjøres det en vurdering av den dømte av fagfolk. Det jeg mener, er at vi må se på om disse vurderingene er gode nok, sier hun til P4-nyhetene.

(©NTB)
NTB

28/4 Tyver brøt seg inn hos folk mens de var i begravelse – to menn tiltalt

I 2023 ble det begått innbrudd i en rekke boliger i Sør-Norge mens eierne var i begravelse. Nå er to polske menn tiltalt for innbruddene.

Den ene – en 40 år gammel mann – er tiltalt for tolv grove tyverier i boliger i Sør-Norge. Eldstemann på 60 år er tiltalt for ni tyverier sammen med 40-åringen, skriver Bergens Tidende.

Ifølge tiltalen ble tyveriene begått blant annet i Sandefjord, Drangedal, Elverum, Ørsta, Alver, Vindafjord og på Karmøy.

I de fleste sakene har innbruddsofrene vært i begravelse, sier politiadvokat Ørjan Ogne til avisen.

Da politiet skulle pågripe mennene, var de i fengsel i Danmark og sonet en dom for lignende forhold.

– Vi visste hvem de var på et tidspunkt, men ikke hvor de var. Saken ble utsatt mens en ventet på at vi skulle finne ut hvor de var. Da gjorde en av de fornærmede et Google-søk. Hun fant ut at de satt fengslet i Danmark, sier Ogne.

Han legger til at mye tyder på at det er flere involverte.

Agnieszka Bulat og Victoria Westrum, som forsvarer de to tiltalte, sier at deres klienter erkjenner de fleste innbruddene. De understreker likevel at mennene sier at de ikke visste at de fornærmede var i begravelser.

Saken går i Hordaland tingrett i Bergen i september.

(©NTB)
NTB

28/4 Flere eldre handler på nett

Netthandel har blitt en integrert del av nordmenns dagligliv, ifølge en ny rapport. Spesielt blant eldre har netthandelen økt.

Hele 94 prosent av befolkningen handler nå på nett, opp fra 81 prosent for 2022 og 88 prosent i 2023. Det viser en undersøkelse betalingsformidleren Nets har gjennomført.

Økningen i aldersgruppen 65–79 år er verdt å merke seg, der har andelen netthandlere steget fra 55 prosent til 88 prosent på bare to år.

Kvinner handler noe mer enn menn på nett, henholdsvis 96 prosent og 93 prosent, mens aldersgruppene mellom 18–29 og 30–49 år er de som handler mest – hele 97 prosent har handlet på nett i løpet av 2024.

– Rapporten presenterer resultatene fra en omfattende undersøkelse om forbrukernes netthandel. Omfanget av nordmenns netthandel tegner et bilde av et modent og digitalisert samfunn, sier administrerende direktør Lars Erik Tellmann for Nets Norden i en pressemelding.

Undersøkelsen viser at mange mener at netthandel er enklere, mer bekvemmelig og rimeligere enn å gå i fysiske butikker. Man unngår kø og folkemengder, og trenger ikke å forholde seg til åpningstider.

(©NTB)
NTB

28/4 Dronning Sonja er friskmeldt

Dronning Sonja er friskmeldt etter at hun andre påskedag ble innlagt på Rikshospitalet med tung pust.

Slottet bekrefter til NTB at dronning Sonja er friskmeldt og at hun vil vende tilbake til arbeidet.

Hennes neste post på programmet er en mottakelse hun tirsdag skal holde sammen med kongen på slottet for mottakere av Kongens fortjenstmedalje.

Det var mandag kveld i forrige uke at den 87 år gamle dronningen ble hentet av luftambulanse på Prinsehytta i Sikkilsdalen på grunn av tung pust. Hun ble fløyet til Rikshospitalet, der hun gjennomgikk undersøkelser før hun ble skrevet ut tirsdag.

Kronprins Haakon sa til NRK tirsdag at legene på Rikshospitalet ikke hadde avdekket noe alvorlig under undersøkelsene, men at han likevel ble bekymret for moren.

– Jeg syns det er litt grunn til å være bekymret når de velger å fly henne med helikopter til Rikshospitalet. Men hun har fått veldig god behandling der, og de er utrolig dyktige, så det har gått bra, og heldigvis viser ingen av testene som er blitt tatt, noe alvorlig, sa han.

I januar i år fikk dronning Sonja operert inn pacemaker, og inngrepet var vellykket, opplyste Slottet da.

NTB

27/4 Energiministeren avkrefter ny høring om norgespris

Regelrådet mener norgespris vil påvirke næringslivet for hardt. Energiminister Terje Aasland (Ap) sier imidlertid nei til ny høringsrunde.

Nå er det klart at det ikke blir ny høringsrunde om norgespris, melder Nationen.

Strømprisordningen skal gi husholdninger en fastpris på 40 øre per kilowattime hele året.

Regelrådet har tidligere gått ut mot norgespris-forslaget. De har som formål å forhindre at næringslivet påføres unødvendige byrder gjennom nytt eller endret regelverk.

– Regelrådet mener det burde vært vurdert om forslaget kan føre til høyere og mer variable strømpriser, og høyere pristopper, og gjennom det påvirke norsk næringsliv, skrev rådet i en tidligere uttalelse.

Også NVE har uttrykt skepsis.

Det var stortingspolitiker Alfred Jens Bjørlo (V) som nylig utfordret energiministeren i et skriftlig spørsmål på om Energidepartementet ville lytte til kritikken og gjennomføre en ny høring før de legger fram et endelig forslag for Stortinget.

Det blir det sannsynligvis ikke, ifølge energiminister Terje Aasland (Ap) sitt svar.

– Norgespris behandles på vanlig måte, og vi jobber nå med å vurdere alle innkomne høringsinnspill. Regjeringen vil etter planen fremme en lovproposisjon for Stortinget som kan behandles i løpet av vårsesjonen, skriver Aasland.

(©NTB)
NTB

27/4 Trump: – Kanskje Putin ikke vil ha slutt på krigen

USAs president Donald Trump kritiserer Russlands president Vladimir Putin for å skyte missiler inn i sivile områder.

Den amerikanske presidenten skriver i en melding på Truth Social at dette får ham til å tenke at Putin kanskje ikke vil ha slutt på krigen.

– Jeg prøver bare å rydde opp i rotet som ble etterlatt meg av Obama og Biden, og for et rot det er. Med alt det sagt, det var ingen grunn til at Putin skulle skyte missiler inn i sivile områder, byer og tettsteder de siste dagene, skriver Trump.

– Det får meg til å tenke at han kanskje ikke har lyst til å stoppe krigen, at han bare jatter med, og må håndteres på en annen måte. Gjennom banksystemet eller sekundære sanksjoner? Altfor mange folk dør!!!, skriver den amerikanske presidenten.

NTB

27/4 Sola skal gi liv til mobiler i Mali

Statens Norfund investerer 166 millioner kroner i et selskap som skal gi solenergi til flere tusen mobiltårn i det fattige afrikanske landet Mali.

I land som Mali, som har vært preget av væpnet konflikt i over et tiår, kan man ikke ta mobildekning for gitt, påpeker Birgit Edlefsen i Norfund. Militæret tok makten i to påfølgende kupp i 2020 og 2021.

– Ved å støtte selskapet Crei i Mali har vi som mål å bidra til økonomisk vekst, jobbskaping og økt stabilitet i regionen, sier hun.

Solenergien skal gi stabil strømforsyning til 2876 mobiltårn, som skal gjøre det mulig å drive næringsvirksomhet i landet. Samtidig blir det renere og billigere strøm.

Crei leverer allerede strøm til mobiltårn i andre sårbare stater som Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk. Dette blir imidlertid selskapets største prosjekt til nå, ifølge Norfund.

(©NTB)
NTB

27/4 Opposisjonsleder valgt til presidentkandidat i Sør-Korea

Sør-Koreas ledende opposisjonsparti har valgt tidligere leder Lee Jae-myung som sin presidentkandidat til det kommende valget i juni.

Lee fikk nesten 90 prosent av stemmene under partiets primærvalg, som ble avsluttet søndag, og slo dermed to motstandere.

Lee er en liberal politiker fra Det demokratiske partiet som ønsker større økonomisk likhet i Sør-Korea og varmere bånd med naboen i nord. Han har befestet sin posisjon som favoritt til å etterfølge den nylig avsatte konservative presidenten Yoon Suk-yeol.

Yoons avsettelse utløste et ekstraordinært valg, som skal avholdes 3. juni for å finne en ny president.

61 år gamle Lee tapte i 2022 valget mot Yoon med den minste marginen noensinne registrert i et presidentvalg i Sør-Korea.

I en meningsmåling publisert fredag fikk Lee 38 prosent oppslutning, mens alle andre kandidater fikk en oppslutning på énsifrede tall. Det regjerende partiet Folkets maktparti skal nominere sin kandidat neste helg.

Lee har tidligere vært anklaget for brudd på valgloven, men ble i mars kjent ikke skyldig. Påtalemyndigheten har imidlertid anket frikjennelsen. Saken dreier seg om utspill Lee kom med i valgkampen i 2022.

Lee står imidlertid fortsatt overfor flere rettssaker. I noen av dem er det lagt ned påstand om fengsel, og enhver dom på mer enn ett år vil diskvalifisere ham fra å stille i presidentvalget.

(©NTB)
NTB-AP

26/4 Zelenskyj om Trump-møte i Roma: – Kan bli historisk

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier møtet med USAs president Donald Trump i Peterkirken var positivt og kan bli historisk.

– Det var et veldig symbolsk møte som kan bli historisk hvis vi oppnår resultater sammen, sier Zelenskyj.

Selv om møtet kun varte i 15 minutter før pavens begravelse, fikk de to diskuterte mye forskjellig ved å møtes ansikt-til-ansikt, sier presidenten.

– Vi forventer å oppnå resultater for alt vi snakket om, sier Zelenskyj og takker Trump for møtet.

Frankrikes president Emmanuel Macron og britenes statsminister Keir Starmer deltok også i møtet. Det hvite hus har sagt de synes det var produktive samtaler.

Praten i Peterskirken var første gang den ukrainske presidenten møtte Trump siden det mye omtalte møtet i Det hvite hus i februar, der han ble utskjelt av både Trump og visepresident J.D. Vance for åpne kameraer.

Trump har hevdet at en fredsavtale om Ukraina og Russland er nær, og hans spesialutsending Steve Witkoff var i går i Russland for å diskutere dette med den russiske presidenten Vladimir Putin.

NTB-Reuters

26/4 Trump har forlatt Roma

USAs president Donald Trump har gått om bord i Air Force One og forlatt Roma kort tid etter pave Frans' begravelse.

Trump møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Peterskirken før begravelsesseremonien startet.

Ifølge det ukrainske presidentkontoret skulle de to møtes en andre gang i løpet av lørdagen, men det er uklart om det andre møtet ble gjennomført.

NTB

26/4 Kronprinsparet på plass på Petersplassen

Det norske kronprinsparet er på plass på Petersplassen sammen med en rekke geistlige og statsledere fra hele verden.

I 9-tiden var alle kardinalene på plass for å finne sine seter, og de andre gjestene begynner også så smått å ankomme.

Kronprinsparet og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er blant dem, samt USAs president Donald Trump og presidenter og monarker fra en rekke andre land.

USAs tidligere president Joe Biden og FN-sjef António Guterres var blant de første gjestene som kom til Petersplassen.

Hundrevis av mennesker sov utenfor Petersplassen for å sikre seg gode plasser til begravelsen, og italienske myndigheter venter at titusener av mennesker vil flokke til området der pavens kiste skal fraktes forbi senere i dag.

Selve begravelsesseremonien begynner klokken 10, og den er ventet å vare fram til 11.45. Når klokken bikker 13 fraktes paven til sitt siste hvilested i Santa Maria Maggiore-kirken i sentrum av Roma. Han blir den første paven på over hundre år som ikke gravlegges i Vatikanet, noe som var hans eget ønske.

(©NTB)
NTB

26/4 Nær 50 pågrepet i forbindelse med korrupsjonssak mot Istanbuls avsatte ordfører

Påtalemyndigheten i Istanbul sier at nesten 50 personer er arrestert i forbindelse med korrupsjonssaken mot byens avsatte ordfører Ekrem Imamoglu.

Ifølge Istanbuls statsadvokat er 47 personer arrestert i forbindelse med saken mot opposisjonspolitikeren, som anklages for alt fra korrupsjon til terrortilknytning.

Imamoglu har hele tiden nektet straffskyld og hans støttespillere mener fengslingen av ham er politisk motivert. Imamoglu er ansett som president Recep Tayyip Erdogans største politiske rival, og den eneste som har mulighet å slå ham i presidentvalget i 2028.

Pågripelsen av Imamoglu 19. mars utløste de største demonstrasjonene i Tyrkia siden 2013. Hundrevis av demonstranter ble tiltalt i forbindelse med demonstrasjonene.

NTB-DPA

26/4 Nesten 300 skadet i massiv eksplosjon i havneby i Iran

Det har vært en massiv eksplosjon i den iranske havnebyen Bandar Abbas. Nødetater opplyser at minst 280 personer er skadet i eksplosjonen og brannen som fulgte.

Tjenestemann i provinsens krisebyrå Mehrdad Hasanzadeh sier eksplosjonen skjedde i konteinere i Rajaei-havnen i byen, en av landets største havner.

– Flere konteinere som var lagret i kaiområdet i Rajaei-havnen, har eksplodert. Vi er i ferd med å evakuere folk og hjelpe de skadede til sykehus, sier han til iransk statlig TV.

Nyhetsbyrået Fars meldte først om at minst 47 personer ble skadet i eksplosjonen. Iransk TV meldte kort tid senere at antallet skadede var steget til 80, mens iranske medier meldte at så mange som 115 var skadet.

I 12.50-tiden har antallet skadede steget til 280, opplyser statlige iranske medier.

Voldsom røyksky

Det er uklart om noen har omkommet i eksplosjonen, men antall skadede vokser stadig.

Nødetatene jobber med å slokke brannen. Bilder fra stedet viser tykk sort røyk som stiger mot himmelen.

Tasnim melder at all aktivitet ved havnen er innstilt mens slokningsarbeidet pågår. Ettersom det er svært mange ansatte ved havnen, er det sannsynlig at mange mennesker er skadet eller til og med drept i hendelsen, melder de.

Knuste vinduer kilometer unna

Eksplosjonen førte til at vinduer knuste flere kilometer unna, ifølge iranske medier.

I 2020 ble datamaskiner ved den samme havnen rammet av et stort cyberangrep som førte til store forstyrrelser i driften. Avisen Washington Post meldte den gang at Irans erkefiende Israel trolig sto bak cyberangrepet, og at det var en hevn for et tidligere iransk cyberangrep mot Israel.

Bandar Abbas er Iran og Persiabuktas største havneby og ligger helt sør i landet, ikke langt fra Dubai i De forente arabiske emirater.

Eksplosjonen skjer samtidig som delegasjoner fra Iran og USA møtes i Oman i tredje runde med forhandlinger om Irans raskt voksende atomprogram.

NTB-AFP-AP

26/4 Zelenskyj og Trump har møttes i Roma: – Produktive samtaler

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og USAs president Donald Trump har møttes i Roma i forkant av pavens begravelse.

Det bekrefter Det hvite hus og en talsperson for Zelenskyj.

Det hvite hus omtaler samtalene som produktive, men presiserer ikke hva som ble diskutert.

– Flere detaljer om møtet kommer, sier Trumps talsmann Steven Cheung.

Møtet er første gang de to lederne møtes siden det mye omtalte møtet i Det hvite hus i februar, der den ukrainske presidenten ble utskjelt av Trump og hans visepresident for åpne kameraer.

Kilder i Vatikanet opplyser samtidig til Sky News at Trump og Zelenskyj er blitt enige om å fortsatte samtalene når pave Frans' begravelse er ferdig.

Trump har hevdet at en fredsavtale om Ukraina og Russland er nær, og hans spesialutsending Steve Witkoff var i går i Russland for å diskutere dette med den russiske presidenten Vladimir Putin.

Zelenskyj vurderte en stund å droppe pavebegravelsen som følge av det massive russiske drone- og rakettangrepet i Kyiv tidligere i uken, der flere mennesker ble drept.

USA har åpnet for at den okkuperte Krim-halvøya kan bli russisk i en fredsavtale, samt andre okkuperte områder, noe den ukrainske presidenten hittil har avvist. Kyiv-ordfører Vitalij Klitsjko sa imidlertid fredag at Ukraina kan være nødt til å midlertidig gi fra seg landområder for å oppnå fred.

NTB

26/4 Trump viste sin respekt for pavens kiste

USAs president Donald Trump ankom Vatikanet kort tid før seremonien til pave Frans' begravelse begynte.

Trump ankom sammen med kona Melania. Før selve begravelsen begynte, viste de begge sin respekt for pavens kiste inne i Peterskirken.

Ifølge italiensk politi var rundt 140.000 mennesker kommet i god tid før begravelsen i Vatikanet.

– Rundt en time før begravelsen var Petersplassen nesten fylt med de 40.000 den har plass til. I tillegg står rundt 100.000 mennesker i Via della Conciliazione, gaten som fører til Vatikanet, og andre gater i nabolaget, opplyser politiet.

Da seremonien var i gang, var tallene oppjustert til rundt 200.000.

(©NTB)
NTB