Klargjør siden...
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nyhetsstudio

12/5 Obama møtte oljefondssjefen i Oslo

USAs tidligere president Barack Obama er på Oslo-besøk. Mandag formiddag hadde han et møte med oljefondssjef Nicolai Tangen, ifølge VG.

Ifølge VG ble Tangen observert på vei ut av hotellet der den tidligere presidenten bor, rundt klokka 14.10 mandag.

– De diskuterte verdensøkonomien, geopolitikk og den generelle situasjonen i USA, forteller kommunikasjonssjef Line Aaltvedt i oljefondet til avisen.

Obama er i Norge for å holde foredrag mandag kveld. Billettene har blitt solgt for mellom 1200 og 5000 kroner.

Tirsdag skal den tidligere presidenten møte kong Harald og statsminister Jonas Gahr Støre.

(©NTB)
NTB

12/5 Ja-siden taper terreng i ny EU-måling

Det er fortsatt flertall for å si nei til norsk medlemskap i EU, viser en fersk måling. Ja-siden går tilbake, og nei-siden styrker seg.

34 prosent sier nå ja til norsk EU-medlemskap, dersom det var avstemning i morgen, viser en maimålingen som Opinion har gjort for Altinget og ABC Nyheter.

På forrige måling i mars var det 40 prosent som svarte ja.

Nei-siden går på sin side fram fra 49 prosent på forrige måling til 55 prosent på maimålingen.

De som stemmer Venstre, Miljøpartiet De Grønne, Arbeiderpartiet og Høyre, er mer positive til EU-medlemskap, mens det er velgerne til Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Rødt som plasserer seg på nei-siden.

11 prosent er ikke sikre på hva de ville ha stemt, samtidig som tallene viser at andelen som ville stemt ja, er langt høyere blant dem som er 50 år og eldre enn de som er yngre.

(©NTB)
NTB

11/5 USA oppmuntret etter atomsamtaler med Iran

En amerikansk tjenestemann sier at fjerde runde av atomsamtalene mellom USA og Iran har vært positiv.

Fjerde runde av samtalene i Muscat i Oman ble avsluttet søndag ettermiddag etter tre timer og dreide seg om tekniske elementer i en eventuell avtale.

– Vi er oppmuntret av dagens resultater og ser fram til neste møte, sier tjenestemannen etter samtalene der USAs utsending Steve Witkoff ledet den amerikanske delegasjonen.

En talsmann for den iranske delegasjonen, Esmail Baghaei, sier at samtalene er vanskelige, men nyttige.

USA sier at samtalene i Oman har vært både direkte og indirekte, men Iran insisterer på at de kun har vært indirekte, trolig på grunn av press hjemmefra.

Irans utenriksminister Abbas Araghchi beskriver den siste samtalerunden som mer seriøs og detaljert enn tidligere, men han legger samtidig til at det ikke er rom for noen kompromisser når det gjelder anriking.

Men Irans president Masoud Pezeshkian gjør det klart at snakk om at Iran skulle demontere sine kjernefysiske anlegg, er uakseptabelt. Iran insisterer på at de har rett til å ha kjernefysiske kraftanlegg.

USAs president Donald Trump har gjentatte ganger truet med å bombe Iran om landet ikke går med på en avtale. Trump selv trakk USA ut av den forrige atomavtalen som Iran hadde godtatt.

Siden den avtalen ble brutt, har Iran fortsatt anrikingen av uran nesten til det nivået som trengs for å produsere atomvåpen.

(©NTB)
NTB-Reuters-AP

11/5 Trump roser handelssamtaler mellom Kina og USA – samtalene fortsetter i dag

Handelssamtalene mellom USA og Kina beskrives av president Donald Trump som svært gode. Partene ble enige om mye, sier han. I dag fortsetter samtalene i Genève.

Ifølge sveitsiske medier startet dag to av samtalene kort tid etter klokken 10 søndag formiddag.

Samtalene startet i Genève bak lukkede dører lørdag. Da de var avsluttet for dagen, var det ennå ikke kommet ut noe om hva partene har snakket om.

Men noen timer senere uttalte Trump seg.

– Mange ting ble diskutert, og det var enighet rundt mye, står det i et innlegg på Truth Social.

Trump beskriver første dag av møtet som «en fullstendig omstart» og sier at det foregikk på en vennlig, men konstruktiv måte.

– Vi ønsker, av hensyn til det beste for både Kina og USA, at Kina åpner opp for amerikansk næringsliv. Stor fremgang er gjort, avslutter Trump innlegget med.

Kinas delegasjon ledes av visestatsminister He Lifeng, mens USA representeres av finansminister Scott Bessent og handelsutsending Jamieson Greer.

Delegasjonene har møttes for å forsøke å trappe ned handelskrigen som Trump utløste da han innførte 145 prosent toll på varer fra Kina, som Kina besvarte med å innføre 125 prosent på amerikanske varer.

(©NTB)
NTB-AP-Reuters

11/5 Fjerde runde med atomsamtaler mellom Iran og USA i gang

Irans utenriksminister Abbas Araghchi er i Oman for en fjerde runde med atomsamtaler med USA.

Iranske myndigheter melder at samtalene er i gang søndag formiddag. I forkant sa Araghchi at han håper den fjerde runden fører til et avgjørende punkt.

– Vi hadde flere konsultasjoner i Teheran i morges, og i denne runden håper vi å nå et avgjørende punkt, sa han før han dro til Muskat.

I en uttalelse sier talsperson for det iranske utenriksdepartementet, Esmaeil Baqaei, at et ekspertteam er i den omanske hovedstaden for å kunne gi råd hvis nødvendig.

Iran kommer til å presse på for sanksjonslettelser og retten til et fredelig atomprogram i samtalene, heter det fra utenriksdepartementet.

Før helgen ble det meldt at Iran hadde gått med på å møte USA til en fjerde runde med indirekte samtaler om spørsmål knyttet til atomvåpen i landet.

USA har på forhånd sagt at de tror samtalene kommer til å ha både indirekte og direkte deler, slik det har vært i tidligere forhandlingsrunder.

(©NTB)
NTB-AFP-AP

11/5 Pave Leo i sin første søndagsmesse: – Ikke mer krig!

Pave Leo oppfordrer til fred i Ukraina og en våpenhvile og frigivelse av gislene i Gaza i sin første søndagsmesse på Petersplassen.

Den nye paven ba verdenslederne om å få en slutt på krig, og at han ber til Gud om å gi verden «mirakelet fred».

– Ikke mer krig! sa han fra balkongen på Peterskirken i Vatikanet.

Paven ønsket også våpenhvilen mellom India og Pakistan velkommen, og sa han håper på forhandlinger vil føre til varig fred der.

Pave Leo XIV ble valgt av konklavet til å bli pave Frans' etterfølger denne uken. Hans første messe på Petersplassen ble møtt av en stor folkemengde, jubel og musikk.

(©NTB)
NTB-AP-Reuters

11/5 Equinor truer med å stanse havvindprosjekt i USA

Equinor truer med å skrote havvindprosjektet Empire Wind utenfor New York hvis ikke Trump-administrasjonen reverserer ordren om å sette prosjektet på vent.

– Vi befinner oss i en presserende og uholdbar situasjon akkurat nå med Empire Wind 1. Vi har fortsatt ikke noen løsning fra de føderale myndighetene, og hver dag med usikkerhet koster oss ekstremt mye, sier Molly Morris, direktør for Equinor Renewables Americas, til den amerikanske nettavisen E&E News.

I Norge ble nyheten deretter omtalt først av E24 , som av Equinors informasjonsdirektør Sissel Rinde får bekreftet at Morris' uttalelser stemmer.

Lørdag kveld fikk også DN bekreftet at uttalelsene er korrekte.

Morris sier til den amerikanske nettavisen at det ikke er gjennomførbart å måtte vente i månedsvis på en midlertidig forføyning fra en amerikansk domstol og som kan få byggingen i gang igjen.

Hun mener at Equinor trenger avklaring umiddelbart.

I påsken varslet Trump-administrasjonen at prosjektet settes på vent. Denne uken hadde Equinor-sjef Anders Opedal et møte med president Donald Trumps økonomiske rådgiver i Det hvite hus, skrev DN torsdag.

Etter møtet fortalte Opedal at det fortsatt er uklart for selskapet nøyaktig hvilke vurderinger som er gjort i Bureau of Ocean Energy Management og innenriksdepartementet i forbindelse med stoppordren.

Empire Wind 1 , som etter den opprinnelige planen skal være ferdig i 2027, vil ha en kapasitet på 810 MW. Havvindparken skal ligge rundt 25 til 50 kilometer sørøst for Long Island, og prosjektet skal forsyne 500.000 hjem med strøm i New York.

(©NTB)
NTB

10/5 Eide: Norge ønsker våpenhvilen velkommen

– Vi ønsker velkommen at India og Pakistan nå begge har bekreftet at det er inngått en umiddelbar våpenhvile, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

– Det er en veldig god nyhet, for dette var i ferd med å eskalere fullstendig ut av kontroll, sier han videre.

– Så vidt vi vet er det våpenhvile nå, også skal de møtes igjen om et par dager. De har i hvert fall sluttet å skyte på hverandre, og det er svært gledelig, sier Eide.

USAs president Donald Trump meldte først at det var inngått en umiddelbar våpenhvile mellom landene, og dette ble senere bekreftet av landene selv.

Ifølge Pakistan har mer enn 30 land vært involvert i diplomatisk virksomhet rundt konflikten de siste dagene. Eide sier det har vært et «ganske unisont budskap fra verdenssamfunnet» om at landene måtte trappe ned og ty til diplomatiet.

– Jeg håper at denne veldig alvorlige runden med opptrapping er en påminnelse om at Kashmir-spørsmålet fortsatt er uløst, påpeker han.

– Jeg håper at man nå kan bruke dette til å komme videre i å forsøke å finne løsninger, eller i hvert fall måter å leve ved siden av hverandre på som ikke fører til syklusen av vold, sier Eide videre.

(©NTB)
NTB

10/5 Pave Leo: KI er menneskehetens største utfordring

Kunstig intelligens er menneskehetens største utfordring, mener nyutnevnte pave Leo XIV.

Pave Leo la lørdag fram sin visjon for sitt pavedømme og trakk der fram kunstig intelligens som en av de viktigste utfordringene menneskeheten står overfor. KI skaper utfordringer og gjør det påtrengende å forsvare menneskeverdet, rettferdighet og arbeidslivet, sa han.

I sitt første møte med kardinalene som valgte ham, gjorde paven det også klart at han vil følge opp reformene som pave Frans satte i verk for å gjøre Den katolske kirke mer inkluderende og opptatt av dem som er utstøtt eller sitter nederst ved bordet.

Paven siterte forgjengeren flere ganger og fortalte kardinalene at han helt og fullt vil følge opp reformene som ble vedtatt under det andre vatikankonsil, møtene på 1960-tallet som moderniserte kirken.

(©NTB)
NTB-AP

10/5 Pakistans forsvarsminister avviser at det diskuteres mulig bruk av atomvåpen

Pakistans forsvarsminister Khawaja Asif tilbakeviser meldinger om at det er innkalt til møte for å diskutere mulig bruk av atomvåpen i konflikten med India.

I morgentimene lørdag ble det meldt at Pakistans statsminister Shehbaz Sharif hadde innkalt det øverste militære og sivile organet som har tilsyn med landets atomvåpenarsenal, til møte.

Dette avviser forsvarsminister Khawaja Asif.

– Det er ikke holdt noe slikt møte, og det er heller ikke planlagt noe slikt møte, sier han til pakistanske ARY TV, gjengitt av Al Jazeera.

– Atomvåpenalternativet er til stede, men la oss ikke snakke om det – vi bør behandle det som en fjern mulighet, vi bør ikke engang diskutere det, sier han.

– Før vi kommer til det punktet, tror jeg temperaturen vil synke, sier Asif, men henvisning til den pågående konflikten med India.

NTB-Reuters

10/5 Eide: – Farlig spiral mellom India og Pakistan

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er dypt bekymret over utviklingen i konflikten mellom India og Pakistan.

– Svært urovekkende, vil jeg si. Dette er en opptrapping vi ikke har sett på veldig lenge, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NRK lørdag morgen.

Eide er spesielt bekymret over angrepene mot Rawalpindi, like ved den pakistanske hovedstaden Islamabad. Han ser på dette som et nytt nivå i konflikten, fordi dette området ligger så langt inn i landet.

Barth Eide gjentar oppfordringen til partene om å ikke eskalere situasjonen, og ber dem om å vise måtehold.

– Dette er en farlig spiral. Det vet jeg at begge partene vet. Det er egentlig ingen som ønsker dette, men det er heller ingen som klarer å være den som slutter, sier han.

India og Pakistan har angrepet hverandre i løpet av natt til lørdag, og beskylder hverandre for å ha startet, men sier samtidig at de ikke ønsker å eskalere situasjonen.

(©NTB)
NTB

10/5 Regnbueflagg revet ned før prideparade i Volda

Natt til lørdag ble alle regnbueflagg, både kommunale og private, som var hengt opp i Volda og Ørsta revet ned av ukjente.

Politiet er varslet om saken, melder NRK.

Det skal være prideparade i Volda klokken 15 lørdag, og frivillige mobiliserer for å få hengt opp flaggene igjen i tide før paraden skal gå av stabelen.

Ifølge leder i Bygdepride, Anbjørn Steinholm Frislid, har dette skjedd hvert år siden Bygdepride startet opp i 2018.

– Jeg ble litt sjokkert. Men vi opplevde jo også søndag at flere av flaggene våre forsvant, sier han. Også dette ble meldt til politiet.

Bygdepride startet opp forrige lørdag, og feiringen avsluttes denne lørdagen.

(©NTB)
NTB

9/5 Nye indirekte atomsamtaler mellom USA og Iran til helgen

Iran er gått med på å møte USA til en fjerde runde med indirekte samtaler om spørsmål knyttet til atomvåpen, melder det iranske nyhetsbyrået Tasnim.

Samtalene via mellommenn finner sted i Oman.

Nyhetsbyrået omtales som halvoffisielt og knyttes til Revolusjonsgarden i Iran.

Fjerde runde skulle opprinnelig ha vært holdt i Roma 3. mai, men ble utsatt. Myndighetene i Oman, som opptrer som mellomledd, oppga at det på grunn av logistikkutfordringer var nødvendig å utsette møtet.

(©NTB)
NTB-Reuters

9/5 Økonom om ferske inflasjonstall: – Godt nytt for renteutsiktene

Prisveksten dempet seg til 2,5 prosent i april, viser tall fra SSB. – Dette er positive takter, sier ekspert.

Fredag kom SSB med tall som viser at tolvmånedersveksten for inflasjonen er på 2,5 prosent, mens kjerneinflasjonen er 3 blank.

– Begge deler er litt ned fra forrige måned, og vi begynner virkelig å nærme oss inflasjonsmålet. Det er litt lavere enn det Norges Bank ventet, og det er godt nytt for renteutsiktene, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge i en kommentar til NTB.

Matvareprisene falt 2 prosent fra mars til april i år og var 3,1 prosent høyere enn i april i fjor.

– Det er særlig positive takter for mat og dagligvarer. Her roer prisene seg betraktelig ned. Forrige måned var prisveksten på hele 9 prosent, og nå er den nede i 3 prosent, sier Knudsen.

Tross de oppløftende tallene mener sjeføkonomen at det fortsatt er usikkerhet rundt hva som skjer med renta på grunn av den pågående handelskrigen.

– Men det er tegn til at dette kan gi lavere vekst og inflasjon, som kan føre til raskere rentekutt.

(©NTB)
NTB

9/5 Den norske kirke gratulerer paven

Torsdag ble Leo XIV valgt som pave og overhode for den katolske kirken. Nå sender Den norske kirke sine gratulasjoner.

– Måtte han bli en pave som samler og inspirerer den katolske kirken, og andre kristne, til å forkynne evangeliet om Jesus Kristus som det gode budskapet i vår tid og i vår verden, sier preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit.

Valget av ny pave ble kunngjort torsdag kveld – og falt på kardinal Robert Francis Prevost. Han blir med det den første amerikanske paven.

– I vår tid trenger verden en sterk, kjærlig og klar stemme som kan oppfordre verden til fred og rettferdighet, og til vern om menneskeverdet, sier Tveit.

(©NTB)
NTB

9/5 EU varsler 3 milliarder euro ekstra til grensekontroll

EU-kommisjonen setter av ytterligere 3 milliarder euro til å styrke grensekontrollen, sier kommisjonspresident Ursula von der Leyen.

Von der Leyen kom med kunngjøringen på en felles pressekonferanse med Tysklands nye forbundskansler Friedrich Merz.

Samtidig understreker hun at illegal migrasjon er et problem som EU-landene må takle i fellesskap.

Tysklands nye regjering har varslet at de kommer til å skjerpe grensekontrollen, blant annet gjennom å avvise asylsøkere på grensa.

– Dette er et felles problem som krever en felles løsning. Vi må jobbe hånd i hånd, sier von der Leyen.

(©NTB)
NTB

9/5 Putin feiret med militærparade i Moskva

Vladimir Putin hyllet russiske styrker i Ukraina under paraden som markerte 80-årsdagen for seieren i andre verdenskrig.

Med Kinas president Xi Jinping ved sin side så Putin flere tusen soldater marsjere over Den røde plass.

– Russland har vært og vil forbli en barriere mot nazisme, russofobi og antisemittisme, hevdet Putin i en tale ved starten av paraden.

Ordbruken minnet om retorikken som russerne bruker for å rettferdiggjøre krigen mot Ukraina. Putin hyllet landets styrker i Ukraina og hevdet at hele det russiske samfunnet støtter dem.

– Vi er stolt av deres tapperhet og viljestyrke, sa presidenten.

Hilste på nordkoreanere

Han roste de sovjetiske styrkene som kjempet i andre verdenskrig og takket også vestlige allierte som var med på å nedkjempe Adolf Hitlers styrker.

I tillegg til Xi Jinping var også Brasils president Lula da Silva og flere andre statsledere til stede i Moskva.

Kinesiske soldater marsjerte i paraden, og etterpå hilste Putin på en gruppe nordkoreanske soldater på Den røde plass.

Nord-Korea har blitt en av Russlands viktigste allierte, og nordkoreanere har kjempet sammen med russiske styrker i Ukraina.

Droner og raketter

Seieren i andre verdenskrig feires i Russland på det som kalles seiersdagen 9. mai, dagen etter markeringene i Vest-Europa.

Putin har gjort dagen til Russlands viktigste ikke-religiøse høytid. Markeringen og minnene fra andre verdenskrig brukes i forsøk på å øke støtten til krigføringen i Ukraina.

Rundt 11.000 soldater skal ha deltatt i fredagens parade. I tillegg til stridsvogner og ballistiske raketter ble droner – som spiller en viktig rolle i Ukraina-krigen – vist fram.

Selv om Ukraina-krigen har gjort Russland til en paria i deler av verden, valgte altså noen statsledere å ta turen til Moskva. De står ikke høyt i kurs hos Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som har kalt markeringen i Moskva en «parade av kynisme».

(©NTB)
NTB-AFP-Reuters

9/5 Trump åpner for å senke Kina-tollen til 80 prosent

USAs president Donald Trump foreslår å redusere tollsatsene mot Kina til 80 prosent. Til helgen møtes representanter fra landene for å diskutere handelskrigen.

– 80 prosent toll mot Kina virker riktig, skriver Trump i et innlegg på Truth Social fredag.

USA har i praksis innført en tollsats på 145 prosent på import av kinesiske varer. Kina har svart med en tollsats på 125 prosent på amerikanske varer.

– Kina burde åpne opp markedet sitt for USA, det ville vært så bra for dem. Lukkede markeder fungerer ikke lenger, skriver Trump videre.

Genève i Sveits er stedet for helgens forhandlinger. På den ene siden av bordet sitter blant andre USAs finansminister Scott Bessent, på den andre Kinas visestatsminister He Lifeng.

Selv om Trump nå flagger 80 prosent, har det før helgen blitt meldt om muligheter for enda større kutt. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg er USA og Trump villige til å gå ned til 60 prosent, et nivå som Kina ventes å være interessert i å matche.

I så fall kan de nye satsene bli implementert allerede i neste uke, ifølge Bloomberg.

NTB-Reuters-TT

9/5 Pave Leo: Kirken må være lyset i verdens mørke netter

Pave Leo holdt fredag sin første messe etter å ha blitt valgt som nytt overhode for verdens 1,4 milliarder katolikker.

Iført hvite klær gikk Leo inn i Det sixtinske kapell og velsignet kardinalene mens han nærmet seg alteret og Michelangelos ikoniske veggmaleri «Dommedag» bak.

Paven holdt åpningsbønnen og hymnene på latin, men snakket engelsk da han henvendte seg til kardinalene til stede.

– Dere har bedt meg om å bære korset og til å bli velsignet, sa Leo og ba om deres hjelp til å spre den katolske troen.

Det var første gang paven uttalte seg offentlig på engelsk, etter at han kun snakket italiensk og spansk i sine første uttalelser som pave fra balkongen på Peterskirken torsdag kveld.

Paven, som egentlig heter Robert Francis Prevost, kommer fra Chicago og er den første amerikanske og nordamerikanske paven.

I prekenen hadde paven et klart budskap om at Den katolske kirke må være et «fyrtårn» for å nå områder med «mangel på tro».

– Gud har ved deres valg kalt meg til å være en trofast administrator av kirken, slik at den kan være en frelsens ark som seiler gjennom historiens farvann, og være et fyrtårn som lyser opp verdens mørke netter.

Leo viste til at kristendommen flere steder i verden blir sett på som absurd og for de svake og dumme. Troende blir hånet, motarbeidet, foraktet – og i beste fall tolerert, sa han.

– Derfor er det nettopp på disse stedene det er et desperat behov for vår misjon, sa paven, som selv har vært misjonær i Peru.

(©NTB)
NTB-AFP

8/5 Kardinal Robert Francis Prevost er valgt til ny pave – første amerikanske pave

Amerikanske Robert Francis Prevost er valgt til ny pave etter at Frans døde i april. Han blir med det den første amerikanske paven.

Det er klart etter at det litt over klokken 18 torsdag kom hvit røyk fra pipa i Det sixtinske kapell i Vatikanet, som indikerer at kardinalene har blitt enige om hvem som skal ta over som pave etter Frans, som døde 21. april.

En time senere ble den nye paven offentliggjort.

NTB

8/5 Meldinger om nye angrep mot indisk Kashmir

Nye eksplosjoner kunne høres mens sirener ulte over Jammu og andre byer i indisk Kashmir torsdag kveld, ifølge øyenvitner.

Indiske militære kilder sier det trolig dreier seg om pakistanske droner, og øyenvitner forteller om angrep mot Akhnoor, Samba, Kathua og flere steder i Jammu by, ifølge Reuters.

Tidligere på torsdagen ble det hørt flyalarm og lyden av to eksplosjoner, forteller et øyenvitne til nyhetsbyrået. Han sier også at strømmen har gått i hele Jammu by. Lokale medier melder om det som kan være droner som flyr over byen.

Det er foreløpig ingen kommentar fra pakistansk side om det som ser ut som en opptrapping i den to dager gamle konflikten. Pakistans forsvarsminister Khawaja Muhammed Asif sa tidligere at det var økende sannsynlighet for videre gjengjeldelse.

(©NTB)
NTB-Reuters

8/5 Hvit røyk fra Vatikanet – kardinalene har valgt en ny pave

Det kommer hvit røyk fra pipa i Det sixtinske kapell i Vatikanet, og dermed har nesten 1,3 milliarder katolikker fått et nytt kirkelig overhode.

Hvit røyk betyr at en ny pave er blitt valgt, og budskapet som de mange frammøtte på Petersplassen nå venter på, er: «Habemus Papam,» eller «Vi har en pave» på norsk.

Den nye paven blir kirkens 267. overhode. Hvem det er, blir først kunngjort når en tjenestemann i Vatikanet stiger ut på balkongen på Petersplassen.

Pave Frans døde 21. april, 88 år gammel. Siden da har kardinalene gradvis ankommet Roma, og de 133 kardinalene med stemmerett gikk til avstemning for første gang onsdag.

De fleste konklaver det siste århundret har vart i noen få dager, og pave Frans ble valgt på konklavets andre dag. Ikke siden 1830-tallet har en konklave vart i over en uke.

NTB

8/5 42 prosent av norske journalister ville stemt Ap eller SV

Kun 20 prosent av norske journalister sier det er på høyresiden politisk, mot 37 prosent av befolkningen generelt, viser Medieundersøkelsen.

841 journalister er stilt spørsmål om hva de hadde stemt i et stortingsvalg i Medieundersøkelsen 2025, skriver Journalisten.

27 prosent svarer at de hadde stemt Arbeiderpartiet, og 15 prosent SV. Det er høyere enn i befolkningen for øvrig, som er omtrent 17 prosent Ap og 8 prosent SV.

Høyre er det tredje største partiet blant journalistene, med 9 prosent oppslutning, seks prosentpoeng lavere enn i befolkningen. Kun 4 prosent av journalistene hadde stemt Frp.

På spørsmål om å plassere seg selv på den politiske aksen, svarer 54 prosent venstresiden og 21 prosent i midten.

Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra Nordiske Mediedager. 2884 personer ble spurt, hvorav 841 journalister.

(©NTB)
NTB

8/5 Trump: Ny avtale vil styrke forholdet mellom USA og Storbritannia

En ny avtale med Storbritannia vil styrke forholdet mellom USA og Storbritannia i mange år framover, kunngjør president Donald Trump.

– På grunn av vår lange historie og felles troskap er det en stor ære å ha Storbritannia som vår første kunngjøring, skriver Trump på sitt nettsted Truth Social.

Han skriver ikke eksplisitt hva slags avtale det er snakk om. Men tidligere har han varslet at en ny handelsavtale med «et stort og høyt respektert land» skal presenteres torsdag.

Samtidig har en rekke medier sitert anonyme kilder som sier at USA og Storbritannia er blitt enige om en handelsavtale.

To britiske kilder sier til nyhetsbyrået Reuters at hovedtrekkene i handelsavtalen skal presenteres torsdag.

NTB

8/5 Tysk sikkerhetstjeneste venter med å klassifisere AfD som ekstremistisk

Den tyske sikkerhets- og etterretningstjenesten BfV venter med å betegne ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som ekstremistisk i påvente av en rettssak fra dem.

Ved å klassifisere partiet som høyreekstremistisk, fikk sikkerhetstjenesten samtidig fullmakt til å overvåke partiet tettere enn før.

Tidligere har deler av Alternativ for Tyskland (AfD) blitt klassifisert som ekstremistiske, deriblant ungdomspartiet og flere delstatspartier. I 2021 ble partiet som helhet mistenkt for å være ekstremistisk, men det er først nylig at BfV har trukket en konklusjon.

AfD-leder Alice Weidel ser det som en seier at BfV venter med å omtale dem som ekstremistiske.

– Dette er et viktig første steg i å faktisk frikjenne oss, sier hun ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge BfV er AfD et parti «som strider mot grunnleggende prinsipper i grunnloven, deriblant menneskeverd, en rettsstat og demokratiske prinsipper».

AfD har hele tiden bestridt at de er ekstremister og mener BfV handler som en politisk aktør.

(©NTB)
NTB-Reuters